Reply To: Tekfirenje ostavljača namaza?

Nova naslovna forums ISLAM Pitanja i odgovori o islamu Tekfirenje ostavljača namaza? Reply To: Tekfirenje ostavljača namaza?

#15838
AvatarAnonimno
Neaktivan

Brate @Sjenka Šehadeta

Najprije nije mi jasno zbog čega navodiš predaju Alije ibn Ebi Taliba o haridžijama. Haridžije su bili od onih koji su obavljali namaz stoga ne znam zbog čega si spomenuo tu predaju volio bih da mi pojasniš.

Što se tiče tvoga pitanja da li odbacujem riječi šejha Muhammeda ibn Abdul Vehhaba, ako ciljaš da li ih odbacujem u smislu da ih šejh nije rekao onda ih u tom smislu ne odbacujem jer je pritvrđeno da ih je šejh rekao a ti si i sam naveo izvor njegovih riječi tako da niko ne može poreknuti ili odbiti ove riječi šejha.

A ako je pak cilj ovog tvog pitanja da li odbacujem njegov stav u smislu da ga ne prihvatam kao ispravnijim mišljenjem onda je to tačno. Smatram da je ono što se prenosi od ashaba, radijellahu anhum, ispravnije od onoga što zastupi bilo koji učenjak, ma ko on bio. ukoliko su njegove riječi oprečne riječima ashaba. Međutim iako ću tada ostaviti stav tog učenjaka to ne znači da ću ga omalovažavati ili odbiti već ću sa edebom reći da je zastupio pogrešan, ili manje prioritetniji stav i da će zbog svog idžtihada imati inšaallahu teala jednu nagradu kod Uzvišenog Allaha.

Stoga mi generalno kažemo da onaj koji je zastupio stav da ostavljač namaza nije kafir, slijedeći pri tom dokaze a ne svoje strasti, takav nije griješnik, niti novotar a kamoli da kažemo da je kafir, da Allah sačuva.

Najnoviji članci

Zatvarali muslimane u koncentracione logore, pa je Allah njih zatvorio u...

0
Kineske vlasti naočigled svjetske javnosti već godinama sprovode školski primjer genocida i terorizma nad muslimanima Istočnog Turkistana, muslimanske zemlje koja je danas pod kineskom...

Pratite nas na Facebooku

5,581LikesLikes