Muslimani mogu glasati na slovenskom referendumu??

 • This topic has 28 odgovora, 9 glasova, and was last updated prije 12 years, 1 months by Anonimno. This post has been viewed 3695 times
Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 29)
 • Autor
  Postovi
 • #6948
  Anonimno
  Neaktivan

  Esselamu alejkum!

  Prije dvije sedmice objavljena je fetva u vezi glasanja na referendumu u Sloveniji. U odgovoru se dozvoljava da muslimani odu i glasaju!!

  Pitanje i odgovor se nalaze na stranici, koja je isto naseg menhedza, a to je stranica Resnica-Haq.com Ovdje je direktan link do pitanja i odgovora na toj stranici: http://www.resnica-haq.com/vprasanja-in-odgovori/488-druzinski-referendum-islam.html

  Kako sam obavjesten, na pitanje je isto odgovorio Idriz Bilibani (znaci ucestvovao je i on, kako mi je jedan brat rekao na FaceBooku), a ovdje imam i prevod na bosanski jezik:

  Pitanje glasi: Selam alejkum! U Sloveniji ce 25.3.2012 biti referendum (tj. glasanje) za novi obiteljski zakon, koji ce izgleda i dozvoljavati homoseksualnim partnerima, da usvoje djete. Meni je jasno, da je glasanje za politicke stranke potpuno zabranjeno, ali me zanima da li nama muslimanima dozvoljeno otici glasati na ovakve izbore, gdje se biraju novi zakoni (znaci bira se DA ili NE) pa da tako svojim glasom pripomognemo, da se takvi zakoni ne usvoje nikad u drzavi u kojoj zivimo? Allah vas nagradio na odgovoru.

  Odgovor:
  Zahvala pripada Allahu, dželle še'nuh. Samo Njega obožavamo i samo od Njega pomoć tražimo. Njemu se utječemo od zla naših duša. Koga On uputi, niko ga u zabludu ne može odvesti; a koga On u zabludi učini, niko ga na Pravi put ne može uputiti. Svjedočim da nema drugog božanstva koje zaslužuje ibadet osim Allah, subhanehu ve te'ala, i svjedočim da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov rob i poslanik.

  – „O vjernici, bojte se Allaha i govorite samo istinu, On će vas za vaša dobra djela nagraditi i grijehe vam vaše oprostiti. A onaj ko se Allahu i Poslaniku Njegovu bude pokoravao – postići će ono što bude želio.“

  Uistinu, najistinitiji govor je Allahov govor, a najbolja uputa, uputa Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Najgore stvari su novotarije, a svaka novotarija je zabluda a svaka zabluda vodi u Vatru.

  A zatim, kao odgovor na postavljeno pitanje kazem:

  Ve Alejkumus-Selam Ve Rahmetullahi Ve Berekatuh

  Prije nego konkretno odgovorim na postavljeno pitanje potrebno je napomenuti dvije bitne stvari ili dva pitanja koja mozda na prvi pogled slice spomenutom. Mi cemo napraviti razliku izmedju njih kako bi odgovor bio sto jasniji, uz Allahovu pomoc.

  1- Razlika izmedju ovog pitanja i parlamentarnih izbora. Iako je ovo pitanje jasno napominjemo zbog mogucih nedoumica. Na parlamentarnim izborima se bira onaj koji ce propisivati zakone halala i harama, dozvoljenog i zabranjenog, lijepog i ruznog i td. Pravo na propisivanje halala i harama je iskljucivo pravo Allaha, dzelle se'nuh, i davanje tog prava nekome mimo Njega je djelo otpadnistva. Dok se u spomenutoj situaciji nikome od stvorenja ne daje pravo propisivanja vec se iznosi propis Islama po odredjenom pitanju ako je ono Serijatom regulisano ako nije onda ce se iznijeti svoje misljenje zasnovano na vaganju izmedju stete i koristi.

  2- Razlika izmedju ovog pitanja i ulaska u parlament. Sam ulazak u parlament uslovljava postovanje zakona vecine, negdje i zaklinjanje na postivanje ustava i donijetih odluka (bez obzira kosile se one sa Islamom ili ne), a sve to proprate dunjalucke koristi koje te onemogucavaju da ostavis taj nacin donosenja ‘koristi’ muslimanima kada vidis da je to nemoguce. Dok u spomenutoj situaciji ne postoji nikakva zakletva, niti obaveza na postivanje zakona i donijetih odluka (bez obzira sta da se odluci na referendumu tebi nije obaveza da to postujes ako se kosi sa Islamom), nema dunjalucke direktne koristi i sl.

  Sto se postavljenog pitanja tice, kazem: Ucestvovanje na ovakvim izjasnjavanjima (referendum) je dozvoljeno i smatra se sprecavanjem zla onime sto si u stanju i tom prilikom se ne krsi ni jedno nacelo Islama. Treba raditi na podizanju svijesti ljudi uopsteno da je to zlo koje ce se negativno odraziti na sve clanove zajednice a ne samo na pojedince. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaze:

  “Ko od vas vidi loše djelo – neka ga otkloni rukom, a ako to ne bude u stanju – onda jezikom, a ako to ne bude u stanju – onda neka ga prezre srcem; to je najslabiji stepen imana!” (Muslim)

  A Allah najbolje zna.

  Odg.: Ifet ef. Zukorlić

  KAKO SAD DA JE DOZVOLJENO OVDJE ICI GLASATI, ZAR NIJE GLASANJE ŠIRK????

  #6955
  Anonimno
  Neaktivan

  islamista25 post=1136 wrote:
  KAKO SAD DA JE DOZVOLJENO OVDJE ICI GLASATI, ZAR NIJE GLASANJE ŠIRK????

  We alejkumusselam,

  Postoji glasanje koje je halal, glasanje koje je kufr i glasanje koje je širk, ovisi od toga ko i zašto glasa.

  Ako glasanje nije u korist taguta, njime se ne potpomaže tagut, ne uspostavlja se na vlast tagut, a to glasanje može popraviti sveopće stanje muslimana ili otkloniti kakvu štetu od muslimana, onda nema nikakvih šerijatskih smetnji da se glasa.

  Ako je glasanje u korist taguta, njima se uspostavlja tagut na vlasti, onda je to glasanje kufr, ako je glasač nanijetio izbor manjeg od dva taguta, a širk je ako je glasač glasao za taguta i zadovoljan je da mu ovaj propisuje zakone oprečne Šerijatu!

  U prvoj situaciji je glasač musliman koji čini dobro djelo, u drugoj je musliman koji čini kufr, ali je opravdan nekim od preventivnih faktora tekfira, a u trećem slučaju je mušrik koji se ne pravda jer je taj umjesto Allaha uzeo za boga kandidata na izborima.

  A Allah najbolje zna!

  #6995
  Anonimno
  Gost

  U odgovoru je i pojasnjena razlika, mislim da je pitanje suvisno. Ali ako neko misli da nije moze se i to pitanje postaviti i dobicete adekvatan odgovor; da ne bude glasanje u kuci kako cemo ime dati novorodjencetu sirk.

  #6996
  Anonimno
  Neaktivan

  Koliko sam pročito je pitanje postavljeno vrlo zavajajuči tako da onaj koji odgovara nije ni mogo dati kompetentan odgovor. Nije se napravila nikakva razlika između različitih vrsta referenduma. U sloveniji ima tri vrste referenduma: ustavni, zakonodavni i savjetovalni (posvetovalni – ne znam dali sam ispravno preveo). Ovaj koji sad planiraju je zakonodavni. Treba isto tako napomenuti da je referendum u definiciji:

  Referendum je najpomembnejša oblika neposredne demokracije, saj omogoča neposredno odločanje volivcev o ustavi, zakonu ali o drugem pravnem aktu in o drugem vprašanju, ki je pomembno za družbo in državo. Na referendumu volivci odločajo tako, da glasujejo za ali proti določenemu aktu ali vprašanju.

  Sledeče je vrlo važno zato što ovaj referendum če bit zakonodavni referendum:

  Z zakonodajnim referendumom označujemo neposredno odločanje volivcev pri sprejemanju in spreminjanju zakona, za katerega je sicer pristojno predstavniško telo.

  Tako da moram da kažem, da ovaj koji je postavio pitanje nije predstavio svih činjenica o realnom stanju, tako da ovaj koji je odgovorio kolko ja vidim iz odgovora nije odgovorio na ono če se desiti tu u realnosti. Ako je mislio na ovu treču vrstu referenduma (savjetovalni referendum) onda možda da je u pravu, ali to nije naša situacija u ovom primjeru.

  Sa ovim referendumom če glasači učestvovali u zakonodavstvu i to je sama šuština zakonodavnog referenduma.

  selam

  #6997
  Anonimno
  Neaktivan

  Iz onog sto sam uspio zakljuciti,ja licno ne bih se odazvao pomenutom glasanju.
  Jer u ovom slucaju nemogu da nadjem razliku izmedju onoga koji sjedi u skupstini i odlucuje hoce li se neka tacka uvrstiti u zakonik i onoga koji misli da na ovakav nacin odagnava zlo od muslimana.Molim da me ispravite ako grijesim jer koliko vidim u oba slucaja propisani zakon od taguta se nudi parlamentu ili u ovom slucaju referendumu na usvajanje.

  #7007
  Anonimno
  Gost

  Allah vam svako dobro dao, braco.
  Ovako, ogromna je razlika izmedju parlamenta i ovog pitanja. Parlament? Osnovne sporne stvari kod njega su, kao sto je napomenuto u odgovoru, davanje sebi prava propisivaca zakona, prihvatanje da vecina odlucuje (usmeno i pismeno), zakletva koju parlamentarci izvrsavaju, nepostojanje partije koja se zalaze za Serijat (tako u kojoj god partitji bio nema serijata), pokornost lideru stranke i glasanje za opciju koju odabere makar i bila suprotna Serijatu i sl. U referendumu ne postoji nista od spomenutog vec je to glas naroda koji hoce da se neko gerelalno zlo odstrani iz drustva (ovo je sustina hilful-fudula-i oni su donosili presude; kako? Pa vracali su prava onima kojima su ona oduzeta. A ko je zakljucivao da li je nekome pravo oduzeto ili nije?! Neko je morao reci: Na osnovu iznesenog vidimo da si ti i ti ucinio nepravdu tome i tome i moras mu vratiti to i to).
  Takodjer, ako bi neko usao u parlament bez spomenutih spornih stvari (sto je nemoguce) i kada oni spomenu dozvoljavanje alkohola ustao i rekao da je to haram i da se ne smije u drustvu naci tako nesto to mu nebi bio prijestup (iako je takve bolje pozvati u Islam ali djelo kao djelo nije kurf).
  Ovo vise lici na anketu ciji rezultati ce biti predoceni vlastima nego na parlament ili ucestvovanje u njemu. Kako god je dozvoljeno da odgovoris na pitanje novinara: ‘Da li ste vi za dozvoljavanje……….ili protiv?’ isto tako je i ovdje.
  A Allah najbolje zna

  #7009
  Anonimno
  Gost

  Dopuna:………… (ovo je sustina hilful-fudula-i oni su donosili presude; kako? Pa vracali su prava onima kojima su ona oduzeta. A ko je zakljucivao da li je nekome pravo oduzeto ili nije?! Neko je morao reci: Na osnovu iznesenog vidimo da si ti i ti ucinio nepravdu tome i tome i moras mu vratiti to i to. Ovo ne znaci dozvoljavanje donosenja presuda suprotnih Serijatu vec nije zabranjenoo ucestvovati u svemu sto pokrenu nevjernici. Vec ima stvari u kojima je nase ucesce potrebno i pohvalno kako je to rekao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, za Savez Fudul ili ‘Hilful-Fudul’……..

  #7011
  Anonimno
  Neaktivan

  Da bi se dao karakter djelu, potrebno je objasniti sta predstavlja referendum i kakvih oblika referenduma ima.
  Referendum predstavlja instrument neposredne demokratije, a i pojam neposredne demokratije ce biti objasnjen

  U svojoj studiji o o neposrednoj demokratiji i radnickoj participaciji u BiH sa prijedlozima amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine, dr. Goran Markovic objasnjava ukratko o referendumu:

  Neposredna demokratija znači da građani sami, bez posredovanja političkih elita i van predstavničkih institucija, kakav je parlament, učestvuju u donošenju političkih odluka i/ili usvajanju ili izmjenama pravnih akata, počev od ustava i drugih pravnih akata domaćeg prava do međunarodnih ugovora čiji je potpisnik njihova država.
  Najznačajniji instituti neposredne demokratije su referendum, plebiscit, narodna inicijativa, narodni veto i zborovi (skupštine) građana.

  Referendum je institut neposredne demokratije putem kojeg se građani neposredno izjašnjavaju za ili protiv prijedloga nekog pravnog akta ili druge mjere koju vlast želi preduzeti ili ju je već preduzela. Građani se na referendumu najčešće izjašnjavaju o prijedlogu zakona koji parlament tek treba usvojiti ili o zakonu koji je parlament već usvojio, mada neki ustavi poznaju i izjašnjavanje građana o ustavnim tekstovima.

  Postoje razlicite klasifikacije (podjele) referenduma. Tako postoje:

  Prethodni i naknadni referendum – Podjela na prethodne i naknadne referendume je izvršena prema tome da li se građani neposredno izjašnjavaju o nekom aktu prije ili nakon njegovog donošenja od strane nadležne institucije, mada naknadni referendum po sebi ne znači da građani daju samo savjetodavno mišljenje o zakonu.

  Prethodni referendum omogućava da se građani izjasne o nekom aktu prije nego što on bude usvojen, umjesto da se izjašnjavaju o već usvojenom aktu, jer u tom slučaju odluka parlamenta kojom se taj akt usvaja predstavlja svojevrsni pritisak na birače

  Obavezujuci i savjetodavni referendum
  – Obavezujući i savjetodavni referendumi se razlikuju prema tome da li odluka donesena na referendumu pravno obavezuje nadležne institucije ili one imaju samo moralnu obavezu da je uzmu u obzir, bez pravne obaveze da je se pridržavaju.

  Demokratski potencijal obavezujućeg referenduma je očigledan, jer akt ne može biti usvojen bez saglasnosti građana na referendumu.

  Obavezni i fakultativni referendum– Podjela na obavezne i fakultativne referendume je izvršena prema tome da li je za donošenje neke odluke neophodno izjašnjavanje građana na referendumu ili je referendumsko izjašnjavanje samo mogućnost a ne i obaveza, pri čemu će referendum biti održan samo ako ga zahtijevaju određeni subjekti (npr. određen broj birača).

  Obavezan referendum ima tu prednost nad fakultativnim što se odgovarajućim pravnim aktom (na primjer, ustavom) unaprijed propisuje da određeni akt ne može biti usvojen ukoliko se o njemu ne izjašnjavaju građani neposredno. To znači da njihovo neposredno izjašnjavanje nije samo mogućnost već pravna obaveza.

  Sada, onaj ko je postavio pitanje, a na kojeg je odgovorio hodza, nije precizirao kakav oblik referenduma je usvojen u slovenackom ustavu.
  Po samoj definiciji referenduma vidimo da je to ukratko receno izjasnjavanje gradjana ZA ili PROTIV prijedloga odredjenog akta (zakona), sto je jedan oblik saucesnistva u donosenju zakona. Samo sto recimo kod savjetodavnog referenduma nadlezni tagutski organi imaju moralnu ali ne i zakonsku obavezu da usvoje odluku gradjana na referendumu.

  – Ako je referendum obavezujuci onda iz definicije se vidi da odluka koju donesu gradjani na referendumu OBAVEZUJE nadlezne organe da je se pridrzavaju. Tako, u ovom slucaju odluka gradjana je saucesnistvo u propisivanju zakona zajedno sa tagutskim nadleznim organima.
  – Ako je referendum obaveznog karaktera, znaci da ukoliko tagutske nadlezne vlasti zele da usvoje neki zakon ili neki akt moraju prije raspisati referendum da cuju misljenje gradjana, sto je takodjer oblik saucesnistva gradjana u donosenju ili ukidanju zakona.
  – Cak i naknadnom referendumu, ne znaci da gradjani daju samo savjetodavno misljenje nego nekad to misljenje moze i da obaveze donosioce zakona da ga uvaze i da shodno njemu propisu ili ukinu zakon, sto je takodjer saucesnistvo u donosenju zakona.

  U svakom slucaju, dobro bi bilo da neko od brace ili sestara koji poznaju prilicno dobro slovenacki jezik, potraze u slovenackom ustavu pitanje referenduma i sta ustav o tome kaze, pa da nam prevedu kako bi znali odrediti o kakvom tipu referenduma je rijec.

  #7017
  Anonimno
  Neaktivan

  Dat ču ti neke definicije i opise koji se vežu za ovu vrstu referenduma, zato što ti jih prijašni pitalac nije predložio. Pustio sam u slovenskom jeziku i preveo, jer možda se nađe neko da ispravi moj prijevod, jer nisam baš dobar u bosanskom jeziku.

  Ovaj referendum se zove:

  Naknadni zakonodajni referendum o družinskem zakoniku.

  Naknadni zakonodavni referendum o obiteljskom zakoniku.

  Glede na čas uporabe ločimo predhodni in naknadni referendum. Predhodni se izvede pred sprejemom neke odločitve v zakonodajnem telesu, naknadni pa po sprejemu določene odločitve. Pri naknadnem referendumu predstavniško telo ohranja položaj in vlogo, saj volilno telo naknadno potrjuje odločitev sprejeto v predstavniškem telesu.

  U pogledu vremena primjene razlikujemo prethodni i naknadan referendum. Prethodni se izvede prije donošenja neke odluke u parlamentu, naknadan pa nakon usvajanja određenih odluka. Kod naknadnog referenduma predstavničko tijelo zadržava položaj i ulogu, jer glasačko tijelo naknadno potvrđiva odluku donesenu u predstavničkom tjelu.

  Zakonodajni referendum pomeni sodelovanje ljudstva v postopku sprejemanja in spreminjanja zakonov, za katere je sicer pristojno predstavniško telo. Kot zakonodajno telo se torej pojavi tudi ljudstvo in to predstavlja neposredno obliko izvrševanja zakonodajne funkcije.

  Zakonodavni referendum znači učestvovanje ljudstva u postupku donošenja i izmjene zakona, za koje je inače nadležno predstavničko tjelo. Kao zakonodajno tijelo se dakle pojavi i ljudstvo i ovo predstavlja neposrednu obliku izvršavanja zakonodavnih funkcija.

  Kako vidiš iz ovoga se narodu daje pravo do izvršavanja zakonodavnih funkcija, a za ovo si sam rekao u fetwi da je djelo otpadništva.

  Poznamo referendum z obvezno pravno močjo in posvetovalni referendum. V določenih primerih referendumska odločitev ljudstva za zakonodajalca ni obvezujoča, je pa posvetovalne narave. V tem primeru državljani podajo le svoje mnenje, končna odločitev pa je v rokah predstavniškega telesa. Odločitev na posvetovalnem referendumu ga ne zavezuje pravno, temveč le politično.

  Znamo referendum sa obavezno pravno močjo i savjetovalni referendum. U određenim slučajevima referendumska odluka ljudstva nije obavezujoča za zakonodavca, je pa savjetovalne prirode. U tom primjeru građani izlože svoje mišljenje, konačna odluka pa je u rukama predstavničkog tijela. Odluka na savjetovalnom referendumu ga ne obavezuje pravno, nego samo politički.

  Evo što se tiče ovog savjetovalnog referenduma, možda bi se fetwa mogla upotrebiti za ove vrste referendum (koji je zaista kako si reko kao neke vrste anketa), ali što se tiče ustavnog i zakonodavnog referenduma to nije tako jer ova dva imata pravno moč.

  Koliko mi je poznato oko Hilful-Fudul je to bio dogovor u džahilijjetu, kdje su se glavešine plemena skupile da začtite hadžije koji su dolazili u Meku na hadž. Ovaj dogodak je poznat isto kao Hilful-Mutajjibin i Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem je o njemu rekao, da je prisostvovao Hilful-Mutajjibin sa svojim stricem, kad je bio mlad in da ga ne bi poništio. (ovdje bi zamolio, da me ispraviš ako sam pogrješio). Da, ako se sa kafirima dogovorimo nešto što nije suprutno šeriatu u tome nema štete, ali u ovom slučaju mi bi sa njima učestvovali kot glasanja za ili protiv zakonika.

  A samo kao napomena, ovaj zakonik ima 309 člena. A jedan od njih je:

  19. Člen (temelj zakonske zveze) Zakonska zveza temelji na svobodni odločitvi skleniti zakonsko zvezo, na obojestranski čustveni navezanosti, vzajemnem spoštovanju, razumevanju, zaupanju in medsebojni pomoči.

  19. član (temelj bračne veze) Bračna veza temelji na slobodni odluki sklopiti bračnu vezu, na obostrani čustveni navezanosti, uzajemnom poštivanju, razumjevanju, povjerenju i međusobni pomoči.

  Ako če neko glasati protiv, on glasa i protiv ovog člena, a kako se može razbrati ovaj člen nije u suprotnosti šeriatu (po sadržaju), koliko mi je znano, ali ispravi me ako griješim, jer sam daleko od poznavanja šeriatskog prava u detalje.

  Meni je jasno, da ovo zlo koji žele da legalizuju niko ne želi imati u društvu (mislim od muslimana), ali ne smijemo zbog toga mi rušiti naše principe vjere. Kako sam več kazao, meni se čini da je pitanje bilo postavljeno kao manipuliranje, a možda nije tako (neču da nikoga po krivom optužim), i ako bi ti ja lično postavio pitanje o tome, bila bi mi dužnost da ti prvo predstavim sve činjenice koje se vežu za definicije i šuštino ovog referenduma, da bi mi onda mogo dati odgovor koji se veže za stvarno situacijo. I vidim da si odgovorio u smislu ovog savjetovalnog referenduma, koji nema pravne moči odlučivanja. To mi je jasno zbog toga što si ga uporedio sa anketom (i ovaj savjetovalni referendum jeste ko neke vrste anketa), ali to nije slučaj sa ustavnim in zakonodavnim referendumom koji ima pravnu moč.

  Kako sam več reko, moje mišljenje je, da je ovdje veliko greško napravio ovaj koji je postavio pitanje, a i mufti, da dadne pravilan odgovor mora poznavati stanje onoga o čemu odgovara, što je ljepo pojasnio Ibn Qajjim što ti je možda i bolje poznato nego meni: ”Poznavanje ljudi je velika osobina koji bi svaki muftija i upravitelj (namjesnik) trebao imati. Oni bi trebali biti uključeni sa narodom, dobro poznavati naređivanje dobra i odvračanje od zla, a onda primjenjivati jedno i drugo. U suprotnom, oni će učiniti više štete nego dobra. Ako oni nisu znani u pogledu ljudi (ne znaju narod), oni mogu zamjeniti dhalima za madhluma i pravednog za griješnika (zločinca), i obratno. Ako oni ne poznaju narod, njegove prilike i njegove navike, oni neće biti u stanju da razlikuju između dobrog i lošeg. Oni morajo veoma dobro poznavati ljudske lukavosti (prepredenosti), obmane, prevare (varanja), običaje (navike) i tradicije. Fetwa je stvar koja se mijenja zavisno od vremena, mjesta, običaja (navika) i tradicija, i to je sve od Allahove vjere.” Ovo sam pročitao u jednoj fetwi od Abdul Qadira bin Abdul Aziza; Obaveznost obraćanja na Qur'an i sunnet; a nije bilo navedeno gdje je zabilježen ovaj govor Ibn Qajjima.

  Sada kada pozaješ šuštino ovog referenduma, ne znam dali češ povuči svoju fetwu ili ne, što nije više moj problem. Ja sam uzeo to kao dužnost da ti pojasnim šta se u stvari zbiva i šta je šuština ovog referenduma, zato što sam vidio, (kako sam več rekao) da je postavljeno pitanje manjkavo i ne predstavlja svih činjenica, koje bi ti morao predložiti. I nije moja namjera da nešto kontriram iz inata, samo kažem zato što isto tako nisam bio upoznat sa ovim (referendumom) pa sam, moglo bi se reči, bio ”prinuđen” da se pozanimam i pročitam ove kafirske definicije i opise. Tako da bi te zamolio da u ime Allaha još jednom razmisliš o tom pitanju, možda povučeš fetwu, ili daš novu, jer ovdje definitivno nisi u pravu. A kako svi znamo musliman treba da savjetuje svog brata muslimana. I da mi halališ ako sam te sa čime uvredio, a to nije bio moj nijjet.

  I molim Allaha Uzvišenog da oprosti svima nama, da sve nas uputi na Pravi put i nas udruži na istini. Amin.

  Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuh.

  #7019
  Anonimno
  Neaktivan

  @Ebu Turab, moj post o definicijama referenduma nije fetva nego objasnjenje vrsta referenduma koji postoje. Mislim da je doslo do nekog oblika nesporazuma.

  Kao sto navodis ovaj referendum u Sloveniji koji bi trebao biti 25.03.2012 je dakle zakonodavnog naknadnog karaktera. Na osnovu toga moze se zakljuciti da ucestvovanjem na referendumu gradjani ce biti donosioci zakona a to je dakle saucesnistvo sa tagutskim nadleznim organima u donosenju zakona. Jasno je iz toga, da muslimani ne treba da izadju na referendum u Sloveniji.

  #7020
  Anonimno
  Neaktivan

  Kako sam pročito su definicije manje ili više iste jer sve to dolazi iz zapada.

  http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200726&stevilka=1285

  Click to access _Dr_236avna_ureditev-sept._07_.pdf

  #7021
  Anonimno
  Neaktivan

  Ahi halali, nisam tebi postirao ovo nego Zukorlicu. Nisam nešto na forumima pa sam malo zbunjen oko toga.

  #7022
  Anonimno
  Neaktivan

  Elhamdulillah, mislio sam da necete nista pisati.

  Moram napomenuti da sam licno kad je bila fetva na stranici Resnica-Haq.com, kontaktirao brata koji je glavni urednik, administrator, teog portala.

  Ja tog brata volim u ime Allaha, jer je on nas daija koji je mnogo hajra uradio na polju slovenske dave!! Upitao sam ga u vezi toga (da mi objasni neke detalje) i on mi je rekao, da on licno nije kompetentan (kaze: Ni blizu) da odgovara na pitanja takvog karaktera (jer je i njega zanimalo da li je dozvoljeno ili nije) i savjetovao mi (bratski) da dodjem u petak kad ce bit sejh Bilibani u Ljubljani. Jedino sto je dodao, jeste da on na to isto tako gleda kao na anketu, na kojoj ce muslimani glasati protiv pa tako i zanegirati taj novi zakon, ali mi je naglasio da on nezna i da nije u stanju da daje fetvu ili neke konkretne detalje i da je potrebno upitati za detalje brata sto je odgovorio ili kao sto sam rekao Bilibanija. Jasno mi je to, jer ako nesto neznas pitas ucene.

  Ja na zalost nisam mogao otici pa da sejha licno pitam u vezi toga – zato sam ovo objavio na vasem forumu, kako bi se moglo pitanje bolje objasniti, a isto tako i odgovor … Pa nek i sejh Bilibani odgovori, ukoliko je ucestvovao. Ako, kazem AKO, mi ovdje grijesimo u razumijevanju ovog pitanja i gledamo na referendum ovakvog tipa pogrijesno, neka nam to brat koji je odgovorio objasni, a isto tako i sejh Bilibani. Ja cu rado prihvatiti utemeljeno objasnjenje za ovakvo odobravanje.

  Isto tako… Savjetujem bracu svoju da ne pisu “hodza” ili slicno, kako bi brata koji je odgovarao na ovo pitanje uvrijedili ili ponizili, jer je (kako mi je poznato) stavljeno “ef.” zato sto ogromno ljudi iz Islamske zajednica u Sloveniji cita stranicu Resnica-Haq.com a nije ni pogrijesno, jer je brat i zavrsio srednju skolu – medresu.

  Nadam se da nisam nikoga uvrijedio sa svojim postom. Ja volim nas menhedz i nase daije!!

  #7025
  Anonimno
  Neaktivan

  :zastava1:
  Esselamu alejkum

  Zar je ovo Siratal Mustaqim koji vodi do Allaha? a svi znamo da je do Allaha samo jedan put onaj na kojem je bijo Muhammed sallallahu alejhi we selleme i njegovi ashabi a sva ostala putanja su zabluda!zar čemo ljude odvračat od širka sa širkom ?zar čemo se povodit kao krščani i jevreji i ostali mnogobožci i svi sa njima otiči lijepo na glasanje? euzu Billah! ja mislim da ovo nisi radijo na svoju ruku Ifete!
  Ifete narod moramo pozivat u Tewhid da jih približimo kako bi mogli doči do spoznaje značenja i onoga što nalažu i na šta obavezuju,kao i onoga što kvari zaštitnu riječ,riječ Tewhida! Ifete to je jedini put koji če biti kao zaštita od spletki kufra i planiranja ateizma! Pomoču njega se možemo podiči iz našeg nemara i dubokog sna da bismo preuzeli povodac naše vjere iz ruku naših neprijatelja, vodeči naš ummet po Zakonu našeg Gospodara i uputom našeg Vjerovjesnika Muhammeda sallallahu alejhi we sellem!Odavde čemo moči da ispunimo našu aktivnu ulogu koja nam pripada,a to je predvodženje ćovječanstva i njihovo upučivanje na razlog i mudrost njihovog postojanja a to je da se samo Allahu robuje sa nevjerstvom i odricanjem od svega onoga što se obožava mimo Njega Uzvišenog Tebarake We Te'ala!

  Na kraju ja mislim da su ti brača lijepo objasnila cilj ovog referenduma a na tebi je da o svemu dobro razmisliš jer je sada velika odgovornost na tebi i da uzmeš pouku od svega ovog što su ti brača napisala i da makneš tu fetwu Allaha radi!
  Uzmi ovo kao nasihat od brače koja ti žele ono što žele i sebi inshAllahu Teala!

  Na kraju molim Njega Uzvišenog Subhanehu We Teala da ujedini naša srca na istini!!!

  Allah vam pomogao

  Esselamu alejkum

  #7132
  Anonimno
  Gost

  :zastava1:
  Treba napomenuti da je edeb prije znanja. Zatim, u tekstu je sve pojasnjeno i razlika izmedju referenduma i parlamenta i razlika izmedju referenduma i glasanja i kako se opet nadje neko i kaze: SAD MOZE GLASANJE a na pocetku teksta napravljena razlika i pojasnjeno da to nije glasanje, razlika je napravljena i napomenuta upravo zbog ovakvih. Zanimljivo mi samo kako se moze pisati na bilo koju temu a da se ne cita ono sto se o njoj pise, ovdje neki ni ne citaju moje postove !!!
  No, ja znam da ce biti onih koji ce ovo koristiti i njime dozvoljavati parlament, mozda (kao sto sa govorima ibn Tejmijje dozvoljavaju politiku i mevlud i sl.) i da ce ovo smatrati kao suvisno pitanje (jer u osnovi za njih je parlament dozvoljen). A takodjer mi je poznato da ce biti onih koji ce ovo uzeti kao ‘OGROMNU gresku’ od koje se treba kajati 🙂
  Brate, govor ibn Kajjima, rahimehullah, je odlican ali neznam kako spojiti to mjesto u kojem ga ti koristis i fetvi ibn Tjemijje, uleme Nedzda od Muhammeda ibn Abdul-Vehhaba, njegovih unuka do sejha Ibn Baza i Usejmina, rahimehumullah, da li su i oni poznavali stanja muslimana gdje se danas prevode i sprovode njihove fetve?! Brate moj, davno su oni zivjeli i nemoguce je da su poznavali buducnost i stanje u Sloveniji koje ce biti 200 god nakon njihove smrti ali se njihove fetve i dalje prevode i sprovode. Kako to pojasniti?

  Jasno je na koju vrstu referenduma se mislilo i ako je referendum drugacijeg smisla gdje se zakon propisuje i stupa na snagu onda je to glasanje za taj zakon i to smo u tekstu spomenuli da se dozvola ne odnosi na nista sto ima veze sa GLASANJEM i sa PARLAMENTOM oni koji i dalje dovode u vezu ovaj govor i glasanje i parlament nisu shvatili ili ne zele da to nije cilj referenduma a ako jeste onda ime referendum ne mijenja propis. Ako se zakon tu izglasava i stupa na snagu onda je to propsisivanje zakona sto je u tekstu naznaceno kao zabranjeno !!! I ne vidim razlog za dizanje prasine osim sto mi je poznata poledjina onih koji su usli na forum i prijavili se samo da bi pravili fesad (ne kazem za sve, ali ocito ima takvih) time da pored ociju i dalje porede ovo sa nekim parlamentima i sl. Donesite jednu slicnost izmedju referenduma na koji se odnosi moj govor i parlamenta. Bujrum (uz napomenu da je edeb prije znanja, ko nema edeba dzaba mu potencijalno znanje koje mozda posjeduje)

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 29)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.