Situacija u Iranu

 • This topic has 22 odgovora, 6 glasova, and was last updated prije 10 years, 1 month by Anonimno. This post has been viewed 2853 times
Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 23)
 • Autor
  Postovi
 • #8022
  Anonimno
  Neaktivan

  Na ovoj mapi mozete vidjeti obiljezene rejone u Iranu gdje zive pretezno Sunnije. Na zapadu Irana je Kurdistan u kome zive Kurdi Sunnije a na istoku je Belucistan u kome zive Sunnije. Do Turkmenistanske granice zive Turkmeni Sunnije dok u rejonu Ardabila i Dandar Abbasa zive Sunnijski Persijanci.
  Zato mi se Sunnije ne mozemo odrijeci Irana jer u Iranu postoje uslovi da se siri Sunijska skola. Mi muslimani moramo raditi na tome da se Iran zastiti i da se oslobodi od Siijske stege gdje Ayatullah forsira samo religiju 12 imama. U Iranu je mozda najbolji koncept da se razvije na bazi ravnopravnosti i resterecivanja Iranske drzave od utjecaja religije 12 Imama. Taj koncept se treba primjeniti i u Iraku gdje bi Sunnije mogle zivjeti mirno i ugodno. ne pada mi napamet da se odreknem Iraka i Irana jer za mene Iran nije religija `12 Imama nego su za mene Iran i Irak Islamske drzave. Mi se Sunnije moramo boriti da se popravi stanje Sunnija i da Sunnije budu zastupljeni u vlasti gdje bi mogli radti na izgradnji Sunnijskih Dzamija i povezanosti Sunnija sa ostalim Sunnijskim drzavama. Istina je da u Iranu vlada pomalo diktatura jer istina je da postoji Serijat ali sve je to zasnovano na jednoj zvanicnoj religiji 12 Imama. Iranska drzava se mora urediti principu ravnopravnosti gdje ne bi postojao vrhovni Siijski lider nego samo lider koji bi predstavljao sve muslimane. Meni je drago kad postoje Sunnijski Persijanci ali meni je zao tog naroda koji mozda prezivljava svakakvaa maltretiranja od strane Siija samo zato sto oni nece da postanu necem drugom osim Sunnijama. Isto tako Sunnijama su zabranjene Siijske zene i zabranjeno je svakio sklapljanje braka izmedju Sunnijskog muskarca i Siijske djevojke. To znaci da se i mi Sunnije moramo brinuti o nasim zenama kako ne bi dospjele u ruke Siija. Mislim da je nakon ovoga svakome jasno da mi muslimani imamo dva velika pravca i da ti pravci nisu jos stekli kompromis za toleranciju. Naime, da bi se Siije priblizile Sunnijama oni moraju ostaviti dosta toga sto ih karakterise tako da moraju ostaviti proklinjanje svih Ashaba racunajuci i Hazreti Muaviju r.a. da ne govore da je Kur'an nekompletan, da ne prigovaraju Sunnijama za prenos vlasti na Muhammedovu s.a.v.s. porodicu, da ne vrijedjaju Ashabe i Majke Vjernika i da se uzdrze svakog proklinjanja Sunijskih svetinja. Mislim da je sad za sada nemoguce i mozda ce proci dugo vremena dok se to pitanje ne rijesi.

  #8023
  Anonimno
  Neaktivan

  Kaže Šejhul-Islam Ibnu Tejmijje:

  “Dozvoljeno je ubiti bilo koga od njih (Siija) ako je pozivalac u svoju vjeru ili bilo na koji način opasan, kao što je Ali bin Ebi Talib htio ubiti Abdullaha ibnu Seba’, prvog Rafidiju, pa pobježe daleko od njeg. I stoga što su od najvećih smutljivaca na Zemlji, pa ako se njihova smutnja ne može drugim zaustaviti do ubijanjem, ubijaju se. Ne treba ubiti svakog pojedinca od njih ukoliko ne ispoljava javno svoju vjeru, ili ako će u
  njegovu ubistvu šteta biti veća od koristi. Što se tiče proglašavanja ih nevjernicima i njihovog vječnog ostanka u vatri, svaki od njih pojedinačno
  biva nevjernikom u slučaju da govori nešto za što zna da je suprotno onome što je rekao Božiji Poslanik, a što se tiče njihovih čina, postaju nevjernici ukoliko čine protiv muslimana ono što čine nevjernici protiv muslimana.”

  #8056
  Anonimno
  Neaktivan

  SAD gomilaju borbene avione “F-22” u Emiratima
  Američka TV mreža ABC News objavila je da su avioni, koji nikada do sada nisu upotrijebljeni u borbi, smješteni u bazu Al Dafra

  Autor Fena | Objavljeno 28.04.2012. u 09:46

  SAD su rasporedile svoje najmodernije borbene avione F-22 “reptor” u bazu u Ujedinjenim Arapskim Emitarima na samo 350 kilometara od granice s Iranom, a američki zvaničnici tvrde da letjelice nisu prijetnja po Teheran.

  Američka TV mreža ABC News objavila je da su avioni, koji nikada do sada nisu upotrijebljeni u borbi, smješteni u bazu Al Dafra, koja je od Teherana udaljena oko 1.500 kilometara, što je razdaljina obuhvaćena dometom letjelice koji iznosi više od 3.000 kilometara.

  Među “zanimljivim” karakteristikama ovih aviona je to što mogu da lete na izuzetno velikim visinama brzinom većom od 2.000 kilometara na sat, odnosno jedan i po put brže od zvuka.

  Glasnogovornik američkog ratnog vazduhoplovstva potpukovnik John Dorian nije precizirao u kojoj su bazi ovi avioni raspoređeni, već je samo rekao da su dopremljeni u jednu bazu u jugozapadnoj Aziji, naglasivši da su u pitanju “planirane aktivnosti”, a ne “prijetnja po Iran”.

  Dorian je istakao da je cilj ovakvih raspoređivanja jačanje vojnih odnosa, suvereniteta i regionalne sigurnosti, kao i vojnih sposobnosti, ali nije objasnio kakva je konkretno misija ovih borbenih aviona, niti koliko ih je angažirano.

  S druge strane, američki magazin za tehnologiju “wired.com” piše da SAD “potajno” raspoređuju moćne vazdušne borbene timove u bazama u okolini Irana, a ranije je, isto u regionu jugozapadne Azije, raspoređeno 20 lovaca-presretača F-15.

  Dnevni Avaz

  #8057
  Anonimno
  Neaktivan

  Mislim da je Sunnijskim zemljama bolje da podrze Americke napade na Iran jer time ce se otkloniti potencijalna prijetnja od Siijskog Irana. Zatim moguce je da se Iranci promijene i da ostave svoju vjeru. Inace, krscani ne psuju Ashabe r.a. i Majke Vjernika r.a. a Siije psuju tako da ne navijam za Iran i smatram da Saudijska Arabija treba pomoci Americi. Mozda nakon Irana Amerika pomogne muslimanima da svrgnu komunisticke rezime u Turskim drzavama i mozda pomogne muslimanima u Ujguristanu.

  Allah najbolje zna ali mislim da se mi moramo drzati po strani jer istina je da je Amerika kafirska zemlja ali ne mozemo se boriti na strani Irana jer svi znamo sta predstavlja Iran danas kod muslimana. Iran predstvalja odmetnike koji su se odmetnuli od Islama.

  #8060
  Anonimno
  Neaktivan

  Saudijska Arabija ce sigurno podrzati Ameriku i mislim da ce to biti nesto sa cime ce se sloziti sve Sunnije. Naime Amerika moze srusiti Siijsko carstvo i utjecati na to da se srusi Siijski rezim u Siriji.

  #8061
  Anonimno
  Neaktivan

  Vekas post=2372 wrote: Saudijska Arabija ce sigurno podrzati Ameriku i mislim da ce to biti nesto sa cime ce se sloziti sve Sunnije. Naime Amerika moze srusiti Siijsko carstvo i utjecati na to da se srusi Siijski rezim u Siriji.

  Ovo je naivno gledanje na stvari, jer su upravo amerikanci bili protiv naoružavanja sirijske opozicije, što je Asadu prije par mjeseci dalo zeleno svjetlo za činjenje neviđenih pokolja.

  Amerika će se, navjerovatnije, uključiti onda kada pobjeda sirijske opoziciji postane očigledna. Tada će Amerikanci glumiti spasioce sirijskog naroda, a upravo su oni bili njegovi dželati.

  #8062
  Anonimno
  Neaktivan

  To znam. Naravno da je Amerika providna i da je ona neprijatelj Islama ali Siije su jos veci neprijatelji Islama. Ipak, ne treba se bojati Americkog mijesanja jer siguran sam da Amerika nemoze izvrsiti utjecaj na buducu Sirijsku vlast. Svi znamo da je Libija odluciila ici svojim putem i da je izabrala Serijat tako da se nadam da ce i Sirijci izabrati Serijat. Inace mi moramo iskoristiti ovaj razvoj situacije kad su interesi Siija i Amerike sukobili tako da moramo to iskoristiti kako bi sto lakse prosirili Sunnijski utjecaj. Naime muslimani se do sada nius mogli ujediniti samo zbog Siija kji su uvijek podmetali klecku muslimanima. Siiije su mnogo stetnije od Amerikanaca pa i od zidova. Top je muslimanski unutarnji neprijatelj. Takvi neprijatelji su najgori.

  #8066
  Anonimno
  Neaktivan

  Vekas post=2374 wrote: Svi znamo da je Libija odluciila ici svojim putem i da je izabrala Serijat tako da se nadam da ce i Sirijci izabrati Serijat.

  Ma nemoj.

  http://www.putvjernika.com/Forum/28-Zanimljivosti/2279-Libija-zabranila-vjerske-stranke.html

  #8067
  Anonimno
  Neaktivan

  Vidim da je Vekasu skinut ban. Shvatio dalalet ?

  #8068
  Anonimno
  Neaktivan

  Vekas post=2372 wrote: Saudijska Arabija ce sigurno podrzati Ameriku i mislim da ce to biti nesto sa cime ce se sloziti sve Sunnije. Naime Amerika moze srusiti Siijsko carstvo i utjecati na to da se srusi Siijski rezim u Siriji.

  Vlada Saudijske Arabije je filijala Američke vlade.

  White post=2380 wrote: Vidim da je Vekasu skinut ban. Shvatio dalalet ?

  I ja sve kontam da nisam prolupao, zar nije banovan zbog hvaljenja i promovisanja šiija, a sad ih ne može “ni nacrtane” ?

  #8069
  Anonimno
  Neaktivan

  Bio sam banovan zato sto sam bio u zabludi jer sam vjerovao da su nam Siije braca i da sa njima moramo imati muslimansko jedinstvo. Tako sam mislio sve dok nisam procitao literaturu koju sam dounlodovao i dok nisam procitao Sunnijsku akidu. Zato vrijeme sam se uclanio na jedom islamskom forumu na engleskom jeziku koja je globalnog karaktera tako da sam se mogao uvjeriti od muslimana iz Indije, Pakistana i Afganistana koji zive sa Siijama u kakvoj su oni zapravo zabludi. Oni su mi objasnili na lijep nacin da Siije nisu nasa braca. Rizikovao sam i na tom forumu da budem banovan ali nisam bio banovan. Inace ti muslimani koji su me ubjedjivali da Siije nisu nasa braca nisu bile “‘zloglasne vehabije” nego Hanefije koji su mi ponavljali da nije ekstremizam ako smo iskreni i ako smatramo Siije kafirima. Mi ne smijemo imati tolerancije prema Siijama nego ih moramo na svaki nacin ubjedjivati u njihovu nevjeru sve dok ne ostave Siizam.
  Tada sam se zamislio i onda sam rekao da sustina muslimanskog jedinstva pociva na istini i da je pravo muslimansko jedinstvo samo Ehli Sunnet vel Dzemat bez Siija i Sufija i ostalih zalutalih sekti.

  Mislim da cete razumijeti moj osjecaj koji sam imao.

  #8212
  Anonimno
  Neaktivan

  Iranske Sunnije nisu opasnost, vec prilika za Siijski rezim.

  Sejh Abdul-Hamid Ismailzahi je odbacio zlobne izvjestaje koje sugeriraju da je Sunnijska zajednica u Iranu “moguca opasnost” za Iranski sadasnji rezim i Siijsku zajednicu u Iranu. U razgovoru sa Iranskim studentima Sunnijskog pravca u Velikoj Makki dzamiji je uvazeni Sejh dodao. Neki elementi su kruzili u izvjestajima da Sunnije stvaraju opasnost za rezim i za Siije, to su lazni izvjestaji, jer Sunnije u Iranu nisu ni moguca opasnost niti za bilo kakavu opasnost. Umjesto toga Sunnnije su prilika za rezim i Iranske Siije jer ako rezim da povjerenje Sunnijama i napravi pragmaticne korake a ne samo parole, dajuci im svoja zakonska prava kao sto su ravnopravnost i sloboda u vjerovanjima bas onako kako Ustav afirmise, Osim toga, pravda mora biti sprovedena u zaposljavanju mladih Sunnija. Onda Sunnije ce biti najveca sansa za jedinstvo muslimanskog naroda sirom muslimanskog svijeta.
  Obracajuci se u zavrsnoj sjednici skupa Sunnijskim studentima, Sejh Abdul-Hamid je istakao neke probleme Sunnijske zajednice i kazao je da Sunnijski muslimani Irana uglavnom zive u pogranicnim oblastima, daleko od renomiranih Univerziteta i vaznih edukativnih centara kao sto se oni nalaze u centralnim gradovima Irana.Zato je manje Sunnija inteletualaca i akademika od drugih. Pored toga, postoje neki drugi razlozi sto je izazvalo njihovo zaostajanje u akademskim osnovama.
  “Dakle, moramo da se borimo da oni dobiju veci akademski razvoj Serijatskim usvajanjem i dobijanjem specijalizacije unutar i van zemlje. Nasa omladina treba da da ozbiljne napore da se visoko obrazuje jer mi treba da budemo znak casti za islam i muslimane” istakao je on.
  Hatib Ehli Sunneta je ukazao na prigovor i protest nekih zvanicnika na sastanku Sunijskih studenata naglasavajuci, “Sunnijski studenti Univerziteta su posjetili svoje vjerske naucnike sirom zemlje, te posjete su u skladu sa jedinstvom Univerziteta i seminara”, a da se rezim poziva na njega. Ovaj skup u Velikoj Makki Dzamiji je samo sastanak izmedju Sunnijskih studenata i Islamskih ucenjaka. To nije formalna konferencija ili politicki sastanak; formalna konferencija se zavrsava izdavanjem izvjestaja ili zahtjeva na kraju dok mi govorimo o ujedinjenju muslimanskog Ummeta.
  Ukazujuci na sprijecavanje nekih ucenika od strane zvanicnika na skupu, on je rekao da mnogi studenti, kao i profesori nisu mogli da ucestvuju na ovom skupu, to su uski umovi koji su izazvani nekim elementima. Niko nije cuo da u nekoj drzavi svijeta stanovnici jedne provincije ne mogu putovati u drugu provinciju ukoliko ne pokazu dozvolu ili vizu.
  Sejh je dalje rekao: ” Postoje razlicite statistike o populaciji Sunnija u Iranu koji potvrdjuju da cinimo 20 posto cjelokupnog stanovnistva, Znaci mi smo peti dio populacije. Ehli Sunnet je stvarnost kao sto su Siije stvarnost.; niko ne moze poreci Siijama njihovo postojanje i njihova prava u svakoj zemlji. Rezim bi trebao da nas vidi i da nasu postojanje tolerise.
  Pozivajuci na ovom glavnom mjestu, Mevlana Abdul-Hamid je izjavio: “Mi jasno kazemo da Sunijska zajednica nije opasnost za rezim i Siije, mi ne podrzavamo esktremiste; trezvenost je nas put, mi cemo ostvarivati nasa prava na pravni nacin. Mi vjerujemo da Sunnije uzivaju punu slobodu uspostavljanja molitve u bilo kojem dijelu zemlje.”
  Osvrcuci se na revolucije na Bliskom Istoku, rekao je on. “Pokusali smo da rijesimo sve revolucije u Egiptu, Jemenu, Tunisu i Libiji, da oni koji imaju snagu bi trebali da shvate prava svih, treba da budu sirokogrudni i jednaki, oni treba da slusaju svoje protivnike i brinu o ljudskim pravima.Obratili smo se nasim vladama da prosire njihova znanja u ostvarivanju prava naroda.
  Rektor Darululum Zahedan odgovara na pisma studenata kojima je zabranjeno da ucestvuju na skupu rekavsi: Primili smo pisma od jednog studenta i on se zalio da mu je sluzbeno zabranjeno da putuje u Zahedan. On je rekao da place dok nam ovo pise.”
  Sejh Ismailzahi je dodao rekavsi da je vazno da da svi budemo oprezni; ovaj svijet je smrtan i nelojalan. To nije slucaj sa Poslanikom s.a.v.s. i Pravednim Halifama. Jedina stvar koja ce zauvek ostati dobra i vjecna slava. Svako bi trebalo da se pominje po dobrom u buducim generacijama.

  Muski i zenski studenti ; pioniri revolucije protiv despotizma

  Shejh Abdul-Hamid se obratio studentima na kraju svog govora i rekao: ” oh studenti, vi ste nasa buducnost! Moj savjet vam je da ne steknete obrazovanje, kako islamsko tako i moderno, da bi ste zaradili novac ili da bi ste dosli do koje pozicije i statusa u drustvu. Umjesto toga vasa studija bi trebalo da bude za pruzanje usluge ljudima i drustvu. Ne trazite novac za skolovanje i zaposljavanje. Hrana je obezbijedjena od Uzvisenog Allaha. Studirajte sa odusevljenjem i nadom. Siguran sam da cete naci priliku da sluzite naciji u buducnosti sa Allahovom dozvolom.
  Kceri i sinovi! Vi ste cast naseg drustva na Univerzitetima , vasa poboznost, dostojanstvo i cednost su cast drustva. Allah zabranjuje, onome ko ide poigrijesnim putem. Zenski studenti treba da znaju da napredak ne lezi u egzibicionizmu i napustanjem Hidzaba. Sramota je ako mulimanka studentkinja smatra da razvoj i civilizacija zavisi od onog sto je suprotno Serijatu a to je odjeca i prikazivanje ljepote i dijelove tijela. Budite idealne na Univerzitetima u oblasti morala, studija, skromnosti i pokornosti Serijatu” istakao je on.
  Sejh izjavljuje da su punoljetni ucenici bili pioniri revolucije na Bliskom Istoku. Predmet tuzbe i poziv Islama su pravosudje, iskrenost i zakonodavstvo na bazi Serijata.Ti rezimi su bili tiranski koji su se udaljili od naroda.
  Nastavljajuci svoje savjete muskih i zenskih studenta istaknuti Sunnijski vodja je izjavio, “Zastitite svoj vjerski, kulturni i etnicki identitet. Ne zelimo da nijednog Siiju konvertirate u nasu zajednicu, niti pozivamo nijedan narod da se prikljuci nasoj zajednici. Vjerujemo da je pravo svakog naroda i zajednice da zastiti svoj nacionalni i vjerski identitet i svoja uvjerenja i vjeroispovjest. Vi ste Sunnije i morate naprijed.

  http://www.en.sunnionline.us/index.php?option=com_content&view=article&id=3315:irans-sunnis-not-a-danger-but-opportunity-for-regime-shia&catid=58:Ahl-al-Sunna-In-Iran&Itemid=198

  #8213
  Anonimno
  Neaktivan

  Regioni u Iranu gdje Sunnije sacinjavaju vecinu

  Na Zapadu zemlje je Kurdistan, u regionu Ardabila su Sunije Persijanci, na sjevreu ka Turkmenistanu zive Turkmeni Sunnije, na jugositoku je Belucistan sa gradom Zahedan i na jugu je grad Bandar-e Abbas u kome zive Sunijski Persijanci.

  Zato draga braco sam postavio ovaj tekst od uvazenog Sejha Ehli Sunneta u Iranu jer mi kad kritikujemo Iran zaboravljamo na Iranske Sunnije. Naravno da se ne mozemo uzdrzati ponekad jer Iran predstavljaju samo Siije i Iranska vlast je sastavljena iskljucivo od Siija. Inace pronasao za nas dragocjeni site Iranskih Sunnija gdje se mozemo stalno informirati i stanju i polozaju Sunnija u Iranu. Na Sunnijski site je vrsen cyber napad nekoliko puta.
  Ako pronadjem jos nesto zanimljivo na taj site ja cu odmah vidjeti da prevedem na nasem jeziku.

  #8222
  Anonimno
  Neaktivan

  Sa gornjeg teksta mozemo zakljuciti da su Sunnije ugrozene u Iranu i da nemaju punu slobodu. en.sunnionline.us nam otkriva da Sunnije ne mogu putovati u druge provincije bez dozvole ili vize. Namjera je jasna jer Siijski rezim zeli sprijeciti povezivanje Sunnija iz drugih dijelova zemlje i zele da getoizirju Sunnije kako bi im bilo ograniceno kretanje. Mislim da je to lose i da nase Sunnije nemaju prava koja bi trebali imati. Iran ne moze biti Islamska drzava ako ugnjetava druge muslimane. Iran da bi bio Islamska drzava on mora dati p[ristup Sunnijama u vlasti. Jedino kad se Sunnije ukljuce u politiku i kad oni postanu jedan faktor oni mogu tada vooljeti Iran i mogu zivjeti ugodno u toj zemlji. Iranu je sudjeno da bude Islamska drzava i prije ili kasnije Iran ce se okrenuti Islamu. Siijski rezim ne moze ciniti jednu islamsku drzavu. Zato ce i Siijski rezim propasti i nece moci dugo opstati. Mislim da se iz ovog teksta mozemo uvjeriti u teskocu zivota Sunnijskih muslimana. Rijeci Sunnijskog Hatiba Abdul Hamida islamilhazija su rijeci straha i strepnje. On ne smije reci da je normalna stvar da Siije prijedju u Ehli Sunnet. On se zadovoljava time sto ce sadasnji broj Sunnija imati makar neka prava. Zato draga braco, mislim da ne mozemo biti za Iran jer Iran ne moze postati uglednom zemljom kad ona ugnjetava Sunnije. Svima je poznato da nema mijesanih brakova izmedju Siija i Sunnija i da su odnosi na razini sviju religija pa cak vlada jos veca meedjusobna distanca. Nesto slicno kastinskom sistemu. Zelio bih skrenuti paznju da prestanemo zeljeti zlo Iranu jer ne mozemo misliti zlo Iranu kad u toj zemlji zivi petina Sunnija odnosno 20%. Mi moramo teziti i raditi sa progresivnim snagama u Iranu koji ce raditi na ukidanju razlika u Iranu i davanju prijednosti ljudskim pravima. Mislim da je Mousavi bio dobro rjesenje za Iran i mislim da bi on ublazio odnose izmedju Sunnija i Siija. Ni ja nisam za to da se bracno mijesamo dokle ne definiramo odnose. Ima jos dosta detalja da se uradi na relaciji Siija i Sunnija. Ayatullah Hamnei je donio fetvu kojm se zabranjuje vridjanje Ashaba ra. i Majke Vjernika r.a. Ipak ono sto Siije cine u dovama Zijaretul Asura je upucivanje kletvi plemenu Benu Ummeje kao i kletva prema Muaviji r.a. i njegovom sinu. Siije su sada prestale ottvorteno proklinjati Ebu Bekra r.a, i ostale Halife ali oni jos indirektno vrijedjaju Ashabe r.a. Oni proklinjanjem plemena Benu Ummeje proklinju i Osmana r.a. jer je on iz tog plemena. Zatim direktno proklinjanje Muavije r.a..je grijeh jer zna se da je on Poslanikov s.a.v.s. Ashab r.a. Znaci pored te fetve koja je donesena samo da bi se nekako ublazili odnosi zapravo nije se nista uradilo po tom principu. Obicaj upucivanja kletvi je ostao temelj Siijske vjere. Zato mi Sunnije ne mozemo da damo kcer za Siiju jer to je isto kao da smo je dali drugoj vjeri. Ali Sunnije u Iranu dobro znaju da kad bi pocelo bracno mijesanje da bi pored muskaraca Sunnija koji bi preveli Siijsku zenu u Ehli Sunnet potaklo Siije da sire Siizam preko slobodne zenidbe Sunnijskih djevojaka. Zato draga braco lider Sunnija u Iranu ne zeli jedan takav odnos i ne zeli da javno siri Ehli Sunnet jer zna da mu se to moze lose obiti o glavu jer mi trebamo znati da Persijanci imaju pomalo Indijskog mentaliteta i da oni ne prave samo razlike izmedju Sunnija i Siiija nego i na osnovu cistokrvnih Perisijanaca. Zato moramo razumijeti Iranske Sunnije i moramo se moliti za njih jer za njih je jedina prilika ako se svgrne ovaj rezim. Nisam za unistenje Irana jer Iran je lijepa zemlja i to je zemlja koja pripada muslimanima jer ne smijemo zanemariti to da su Poslanikovi s.a.v.s. Ashabi r.a. ratovali za osvajanje Irana. Zato nisam za Americki napad na Iran i nisam za unistenje Irana ali sam za lobiranje u Iranu kako bi se svrgnuo ovaj Siijski rezim. To moze uciniti samo narod Irana koji ni sam nije zadovoljan ovoj vlasti. Kako bi tek bili zadovoljni Sunnije.

  Allah blagoslovio Iranske Sunnije i ojacao Ehli Sunnet u toj zemlji. Amin.

  #8225
  Anonimno
  Neaktivan

  @Vekas. Ti o tvoji textovi…. Kao da si pao sa Marsa.
  Dalo je se osjetiti da nesto oko tebe smrdi. Zadnji komentar ima 10ak stvari na koje se moze prigovoriti, ali kontam nema smisla raspravljat se simpatizerom rafidija. (“Iran ne moze biti Islamska drzava ako ugnjetava druge muslimane. Iran da bi bio Islamska drzava on mora dati pristup Sunnijama u vlasti. Jedino kad se Sunnije ukljuce u politiku….” itd).
  Nije mi jasno na koji nacin i zasto ti se skinuo ban????
  Nije mi jasno kako od tvojih prvih textova gdje otvoreno hvalis i podrzavas rafidije i vremenskog razmaka tvog bana odjednom se pojavljujes “preporodjene duse”. I u roku tih par sedmica ti si (po tvojim textovima) skontao sve razlike objasnjavajuci razllike u nasim vjerovanjima kojekakve textove o akidetskim meselama isl. Nema, keramet.. Ti si bio vrlo dooooobro upucen i ranije.
  U stvari, jasno mi je. Tuqya je ibret sam za sebe.

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 23)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.

Najnoviji članci

FA: Šta će se desiti ako Putin upotrijebi nuklearno oružje u...

0
Opasnost bi bila najveća ako bi se rat odlučno okrenuo u korist Ukrajine, jer bi se tada Rusi mogli odlučiti na strašni rizik upotrebe taktičkog nuklearnog oružja kako bi izbjegli poraz.
Ramazan

Vrline posta ljeti

Pratite nas na Facebooku

5,458LikesLikes