Istočna Guta: Za 48 sati šijitske snage ubile više od 250 civila (preko 110 djece) i ranile preko 1500

1062

Stanovnici Istočne Gute kažu da je neprekidno granatiranje tog područja, koje je pod kontrolom pobunjenika i pod opsadom, “ludo i katastrofalno” u vrijeme kad snage sirijskog režima nastavljaju bombardovanje. Usmrtile su više od 250 civila u posljednjih 48 sati.

“Od jučer do samog ovog trena svjedočili smo svim vrstama granatiranja našeg susjedstva. Ratni avioni ne prestaju nadlijetati grad. Kad granatiranje privremeno prestane, oni počnu ispaljivati rakete na nas”, kaže za Al Jazeeru Shams, majka dvoje djece.

U posljednja 24 sata neprestani zračni udari i granatiranje sirijskih režimskih snaga doveli su stanovnike tog predgrađa Damaska u stanje panike i užasa.

Khalid Abulabed, doktor u Istočnoj Guti, koja je pod opsadom od 2013. godine, opisuje trenutno stanje kao “suludo i katastrofalno”.

“Neopisivo je. Podsjetilo me na ono što smo gledali u Halepu – granatiranje po cijeli dan i noć. Ništa nije pošteđeno od granata, ni škole ni stambene zone ni tržnice, što je dovelo do značajnog porasta broja ubijenih i ranjenih”, rekao je on za Al Jazeeru.

Kako navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), od nedjelje je poginulo više od 100 osoba, među kojima 20-ero djece. Ta grupa navodi da je do utorka ranjeno više od 300 osoba.

‘Bez znakova života’

Stanovnici kažu da u tom području nema znakova života iako tu živi više od 400.000 osoba, a posebno ističu nedostatak osnovnih potrepština, kao što su hrana i lijekovi.

“Došli smo do tačke kad ne napuštamo kuće tokom napada. Ako budemo meta, onda ginemo skupa”, rekla je Shams.

Napad, koji je počeo u nedjelju, navodno najavljuje kopneni napad koji će režimske snage uskoro pokrenuti, navodi SOHR.

Istočna Ghouta posljednje je preostalo područje u rukama pobunjenika istočno od Damaska i pod opsadom je snaga predsjednika Sirije Bashara al-Assada od 2013. godine.

Na prekid vatre i ukidanje te blokade stalno pozivaju UN i druge organizacije za ljudska prava. Zbog opsade humanitarni konvoji ne mogu donijeti očajnički potrebnu hranu i lijekove.

Izvor: Al Jazeera