Libija: Pronađene masovne grobnice, Haftarove snage ubijale žene i djecu, zakopavali žive ljude

412

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije se navodi kako je 11 masovnih grobnica pronađeno u Tarhuni, gradu kojeg je libijska vojska 5. juna oslobodila od vojske koju predvodi Halifa Haftar.

Kako navodi Anadolija, iz novootkrivenih masovnih grobnica u sjeverozapadnom libijskom gradu Tarhuna ekshumirani su posmrtni ostaci više od 150 osoba, uključujući žene i djecu, a ekshumacija i dalje traje.

Libijski ministar unutrašnjih poslova Fathi Bashagha ranije je saopćio da su Haftarovi vojnici palili neke od zarobljenika, a da su desetine njih živi zakopavani u masovne grobnice.

Podsjećamo da se u redovima tiranina Haftara bori hiljade stranih dobrovoljaca, ruskih plaćenika koje regrutuje Wagner i plaćenika iz nekih afričkih država.

Također, podsjećamo muslimane na opaku sektu medhalija koja podržava Haftara (detaljnije ovdje)

Libijska vojska saopćila je da je dokumentirala brojne zločine protiv čovječnosti koje su počinili Haftarovi vojnici.

Iz Misije Ujedinjenih naroda u Libiji (UNSMIL) pozvali su na provedbu istrage o masovnim grobnicama i zločinima u Tarhuni.

“Zaprimili smo zastrašujuće izvještaje o masovnim grobnicama. Međunarodno pravo nalaže da vlasti provedu brzu, efikasnu i transparentnu istragu o nezakonitim stradanjima ljudi“, navodi se u poruci UNSMIL-a.

Libijska vojska vlade u Tripoliju (GNA) proteklih dana ostvaruje uspjehe u borbi protiv Haftarovih snaga.

GNA je u savezu s Turskom i Katarom, dok LNA potpomažu Egipat, Rusija, Francuska, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izvor: Agencije