AA dokumentovala prisustvo sudanskih plaćenika u Libiji

Detaljnom analizom potvrđena je vjerodostojnost i utvrđena lokacija na kojoj je snimljen videosnimak na kojem se vidi kako sudanski ratnici polažu zakletvu vođi nelegitimnih snaga s istoka Libije Khalifi Haftaru

Popularno na sajtu

Anadolu Agency (AA) dokumentirala je dokaze da vođa nelegitimnih snaga sa istoka Libije Khalifa Haftar u napadima na međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva Libije koristi plaćenike iz Sudana.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine i ustanaka koji su u arapskom svijetu poznati pod nazivom Arapsko proljeće. U toj zemlji na sceni je borba između dva centra moći.

Na jednoj strani je Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju koja uživa priznanje međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjenih nacija, a s druge strane zločinac general Khalifa Haftar koji ima podršku nekoliko država, uključujući Rusiju, Saudijsku Arabiju, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Francusku.

Haftarovu takozvanu “Nacionalnu vojsku Libije“ podržavaju i pripadnici sudanske grupe plaćenika Janjaweed, kao i brojni drugi plaćenici poput pripadnika pobunjeničkih grupa iz Čada i plaćenici ruske Wagner Group.

Haftar i njegovi saveznici ustrajno poriču prisustvo sudanskih plaćenika u Libiji, iako je njihovo prisustvo u Haftarovim redovima u Libiji detaljno navedeno u izvještajima Ujedinjenih nacija u kojima se navodi da su ti plaćenici u Libiju poslani uglavnom vrbovanjem i prevarama koje je vršila sigurnosna kompanija “Blackshield“ sa sjedištem u Ujedinjenim arapskim Emiratima

(Anadoly Agency)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz