AA dokumentovala prisustvo sudanskih plaćenika u Libiji

Detaljnom analizom potvrđena je vjerodostojnost i utvrđena lokacija na kojoj je snimljen videosnimak na kojem se vidi kako sudanski ratnici polažu zakletvu vođi nelegitimnih snaga s istoka Libije Khalifi Haftaru

Objavljeno / ažurirano:

Anadolu Agency (AA) dokumentirala je dokaze da vođa nelegitimnih snaga sa istoka Libije Khalifa Haftar u napadima na međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva Libije koristi plaćenike iz Sudana.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine i ustanaka koji su u arapskom svijetu poznati pod nazivom Arapsko proljeće. U toj zemlji na sceni je borba između dva centra moći.

Na jednoj strani je Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju koja uživa priznanje međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjenih nacija, a s druge strane zločinac general Khalifa Haftar koji ima podršku nekoliko država, uključujući Rusiju, Saudijsku Arabiju, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Francusku.

Haftarovu takozvanu “Nacionalnu vojsku Libije“ podržavaju i pripadnici sudanske grupe plaćenika Janjaweed, kao i brojni drugi plaćenici poput pripadnika pobunjeničkih grupa iz Čada i plaćenici ruske Wagner Group.

Haftar i njegovi saveznici ustrajno poriču prisustvo sudanskih plaćenika u Libiji, iako je njihovo prisustvo u Haftarovim redovima u Libiji detaljno navedeno u izvještajima Ujedinjenih nacija u kojima se navodi da su ti plaćenici u Libiju poslani uglavnom vrbovanjem i prevarama koje je vršila sigurnosna kompanija “Blackshield“ sa sjedištem u Ujedinjenim arapskim Emiratima

(Anadoly Agency)

NOVO NA SAJTU

Sirija: Rusija bombardovala kamp Fejleku-Šama, preko 200 ubijenih i ranjenih

0
Preko 50 boraca sirijske pobunjeničke skupine Fejleku-Šama (NLF) jutros je ubijeno u ciljanom ruskom zračnom udaru na njihov vojni kamp, izvijestili su danas sirijski aktivisti. Sirijski medijski servis OGN reports, izvještava da je ubijeno 78 ljudi, dok je ranjeno 140.

Preporučeni sadržaj

Islamske teme