AA dokumentovala prisustvo sudanskih plaćenika u Libiji

Detaljnom analizom potvrđena je vjerodostojnost i utvrđena lokacija na kojoj je snimljen videosnimak na kojem se vidi kako sudanski ratnici polažu zakletvu vođi nelegitimnih snaga s istoka Libije Khalifi Haftaru

Objavljeno / ažurirano:

Anadolu Agency (AA) dokumentirala je dokaze da vođa nelegitimnih snaga sa istoka Libije Khalifa Haftar u napadima na međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva Libije koristi plaćenike iz Sudana.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine i ustanaka koji su u arapskom svijetu poznati pod nazivom Arapsko proljeće. U toj zemlji na sceni je borba između dva centra moći.

Na jednoj strani je Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju koja uživa priznanje međunarodne zajednice, uključujući Ujedinjenih nacija, a s druge strane zločinac general Khalifa Haftar koji ima podršku nekoliko država, uključujući Rusiju, Saudijsku Arabiju, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Francusku.

Haftarovu takozvanu “Nacionalnu vojsku Libije“ podržavaju i pripadnici sudanske grupe plaćenika Janjaweed, kao i brojni drugi plaćenici poput pripadnika pobunjeničkih grupa iz Čada i plaćenici ruske Wagner Group.

Haftar i njegovi saveznici ustrajno poriču prisustvo sudanskih plaćenika u Libiji, iako je njihovo prisustvo u Haftarovim redovima u Libiji detaljno navedeno u izvještajima Ujedinjenih nacija u kojima se navodi da su ti plaćenici u Libiju poslani uglavnom vrbovanjem i prevarama koje je vršila sigurnosna kompanija “Blackshield“ sa sjedištem u Ujedinjenim arapskim Emiratima

(Anadoly Agency)

NOVO NA SAJTU

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu

0
Talibani su blizu da ostvare svoj gorući cilj: američke trupe koje napuštaju Afganistan i uspostava islamske vlade odnosno šerijatog sistema na preostaloj trećini države. Kako bi to postigli, primijenili su nove strategije te postali više otvoreniji i politički angažiraniji prema vanjskom svijetu.
Poslanikovi as sunneti, Muhammed alejhi selam

50 Poslanikovih sunneta

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Tri poruke za preostali dio Ramazana

0
Mnogi ljudi zbog mnoštva ibadeta tokom Ramazan osjete prezasićenost i monoton odnos prema ibadetu, kako to izbjeći, šta znači provesti Noć Kadra u ibadetu i šta ako ujutro moraš na posao i ne možeš cijelu noć ostati budan? Pogledajte tri poruke šejha Ali Hammude u 22. dijelu ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme