Categories:

AKAP pozvao indijske muslimane da zbog represije pokrenu oružanu borbu

Objavljeno / ažurirano:

Organizacija AQAP (AKAP, Al Kaida na Arapskom poluotoku) objavila je proglas u kojem se osvrnula na represiju indijske hinduske vlade prema muslimanskoj manjini koja u Indiji broji 182 miliona.

”Indija napada isključivo muslimane, donijela je zakon kako bi im oduzela državljanstvo a čitav svijet to posmatra. SAD to podržavaju a Trump je Indiji dao zeleno svjetlo da napadne muslimane” stoji u proglasu AQAP-a.

”Mi u AQAP-u osuđujemo postupke indijske vlade i iskazujemo podršku našoj muslimanskoj braći. Krenite putem našeg vođe Mulla Omera (osnivača talibana), razgovarajte s učenjacima, uzvratite oružanim otporom i zaštitite svoje porodice i vjeru. Dostojanstvo muslimana je džihad” navodi se u proglasu.

AQAP je moćna frakcija smještena u Jemenu. U ratu je istovremeno s jemenskom vladom, (šijitskim) pokretom Husi i (haridžijskim) ISIL-om. Frakcija je početkom godine u američkoj vojnoj akciji izgubila vođu a za novog vođu izabran je saudijac Halid Seid Batarfi (Ebu Mikdad el-Kindi).

Agencije

NOVO NA SAJTU

Analiza: Kako su talibani nadjačali globalnu supersilu

0
Talibani su blizu da ostvare svoj gorući cilj: američke trupe koje napuštaju Afganistan i uspostava islamske vlade odnosno šerijatog sistema na preostaloj trećini države. Kako bi to postigli, primijenili su nove strategije te postali više otvoreniji i politički angažiraniji prema vanjskom svijetu.
Poslanikovi as sunneti, Muhammed alejhi selam

50 Poslanikovih sunneta

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Tri poruke za preostali dio Ramazana

0
Mnogi ljudi zbog mnoštva ibadeta tokom Ramazan osjete prezasićenost i monoton odnos prema ibadetu, kako to izbjeći, šta znači provesti Noć Kadra u ibadetu i šta ako ujutro moraš na posao i ne možeš cijelu noć ostati budan? Pogledajte tri poruke šejha Ali Hammude u 22. dijelu ramazanskog serijala Ramazan promjena.

Islamske teme