Nakon IDIŠ-ovog bombaškog napada na restoran u Idlibu, HTŠ egzekutirao 10 IDIŠ-ovih boraca

1283

U petak, 01. marta ove godine, pripadnik IDIŠ-ove haridžijske ćelije upao je u restoran “Fusion” u grad Idlib te se raznio ostavivši iza sebe veliki broj civilnih žrtava.

Jedan od svjedoka eksplozije u restoranu “Fusion” objašnjava da je bombaš samoubojica upao u restoran vičući: “O vi, psi!”, “O vi, svinje!”, “Imam nešto za vas!” – a potom je aktivirao eksploziv te se raznio među brojnim posjetiocima restorana koji su nakon džume izašli na ručak s porodicama.

Lokalni izvori navode da uslijed napada ima najmanje 8 šehida te da oko 12 ljudi ranjeno, a broj stradalih bi mogao porasti zbog osoba koje se nalaze u kritičnom stanju.

Nakon što su dobili vijest o kukavičkom napadu na civile, vođe Tahriru-Šama (HTŠ) naredile su da se zbog odmazde pogubi 10 zatvorenika odnosno pripadnika IDIŠ-ove ćelije koji su uhićeni u ranijim borbama i racijama. IDIŠ-ovi banditi pogubljeni su ispred restorana “Fusion” u Idlibu.

Sirijski aktivist Ebu Sumijja el-Khalidi ističe da je Tahriru-Šam dao ultimatum IDIŠ-ovoj ćeliji. Za svaki naredni napad na civile pogubit će se 10 zatvorenika.

Važno je napomenuti kako su novi IDIŠ-ovi kukavički napadi otpočeli uporedo s režimskim i ruskim zračnim udarima na Idlib. Ova skupina u prošlosti je ubila veliki broj mudžahida i prominentnih vođa sirijskog džihada.

Izvor: Ummet Press