Fotografija “nasmijanog šehida” je propagandna laž IDIŠ-a

Popularno na sajtu

Prije nekoliko sedmica, internetom je kružila fotografija za koga su pripadnici i aktivisti “Islamske države” (IDIŠ, ISIS) tvrdili da prikazuje “nasmijanog šehida Islamske države”, koji je preselio u borbama u Deir ez-Zuru.

U tom cilju, aktivisti IDIŠ-a su vodili i heštag kampanju na Twitteru pod nazivivima “šehidi Islamske države” i “šehidi hilafeta”, te prikazivanjem fotografije “nasmijanog šehida” dokazivali ispravnost Države (IDIŠ), a što se moglo direktno zaključiti iz sadžaja njihovih tvitova.

Međutim, aktivisti IDIŠ-a nisu očekivali da će fotografija “nasmijanog šehida” ubrzo biti prisvajana i od drugih oružanih skupina u Siriji, čak i od strane simpatizera i aktivista Džejšul-fetha, pa i dalje, od strane FSA i Kurda. Mnogi su tvrdili da je “nasmijani šehid” upravo njihov.

Zbog ovoga, medijski odjel IDIŠ-ovog Vilajeta Hajr je objavio zvanični video u kome potvrđuje da je osoba koju svi prisvajaju u stvari IDIŠ-ov šehid po imenu Ebu Hadžer eš-Šula. Video pogledajte ispod:

Na video snimku objavljenom prije nekoliko dana (video iznad, link do snimka ovdje) prikazano je svjedočenje nekoliko IDIŠ-ovih boraca i drugova Ebu Hadžera, te je time prekinuto svako daljnje nagađanje – “nasmijani šehid” je definitivno IDIŠ-ov.

Međutim, ono što je zapalo u oči jeste činjenica da se na kraju video snimka prikazuje scena sa Ebu Hadžerom koji je živ, a ne mrtav. 

Postalo je jasno da su IDIŠ-ovi mediji fotografiju živog Ebu Hadžera trijumfalno prikazivali kao fotografiju “nasmijanog šehida”, a za ovo je upravo dokaz sam video koji je zvanični IDIŠ-ov medij objavio.

Na kraju video snimka je prikazana video scena Ebu Hadžera kako se živ osmjehuje dok je ranjen (vidi se krv na ruci), a onda se video prekida. Upravo je iz ove scene razgovora sa ranjenim Ebu Hadžerom i izvučena fotografija “nasmijanog šehida” koji je kružio na Twitter računima IDIŠ-ovih aktivista.

Fotografija živog Ebu Hadžera dok je odgovarao na govor svog suborca
Fotografija živog Ebu Hadžera dok je odgovarao na govor svog suborca

Tako je “dokaz” kojeg je IDIŠ-ov medij htio prikazati u svoju korist, postao nepobitan dokaz protiv njihove metodologije izviještavanja i medijske propagande.

Nigdje na video snimku nije prikazano tijelo Ebu Hadžera nakon što je preselio, što je još jedan od argumenata koji dokazuje medijsku patku kojom se IDIŠ poslužio u ovom medijskom projektu.

Također, na početku video snimka se prikazuje scena kopanja kabura, a potom se prikazuju fotografije šehida od kojih niti jedna ne prikazuje mrtvog Ebu Hadžera, koji je predmet video snimka. Očigledno, ova scena je trebala da ulije povjerenje kod gledaoca u vjerodostojnost fotografije “nasmijanog šehida”.

Fotografije nasmijanih šehida su postale učinkovito medijsko oružje IDIŠ-a, pa će stoga slučaj sa Ebu Hadžerom zasigurno razočarati mnoge muslimane koji su neupitno vjerovali IDIŠ-ovim medijima.

Medijski studio El-Awali je pokrenuo serijal pod nazivom “Razotkrivanje laži gulata (fanatika)” te prikazao isječke iz IDIŠ-ovo snimka o “nasmijanom šehidu”, kojeg možete pogledati ispod.

Međutim, nikako ne treba smetnuti s uma da su “blagodati” medijske propagande o “nasmijanom šehidu” uživali i mnogi drugi, a ne samo IDIŠ, a razlog zbog kojeg smo se fokusirali na IDIŠ-ovu propagandu je taj što se jedino IDIŠ zvanično oglasio po ovom pitanju, tj. jedino je IDIŠ zvanično pokušao dokazati svoju laž.

Ovaj i slični primjeri dokaz su svakom razumnom muslimanu da mora obazrivo pratiti vijesti, nikome ne vjerovati slijepo, jer na žalost, surova realnost je mnogo puta dokazala da laž i obmana nikako nije strana onima koji tvrde da se bore protiv laži i da se zalažu za Šerijat.

Napomena: Da ne bi došlo do zabune, ovaj članak ne tvrdi da Ebu Hadžer nije preselio, već dokazuje da je njegova slika dok je živ od strane IDIŠ-ovih medija i aktivista korištena kao fotografija “nasmijanog šehida” i da se nigdje u video snimku ne prikazuje fotografija Ebu Hadžera nakon što je preselio.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz