Fotografija “nasmijanog šehida” je propagandna laž IDIŠ-a i drugih skupina

Objavljeno / ažurirano:

Prije nekoliko sedmica, internetom je kružila fotografija za koga su pripadnici i aktivisti “Islamske države” (IDIŠ, ISIS) tvrdili da prikazuje “nasmijanog šehida Islamske države”, koji je preselio u borbama u Deir ez-Zuru.

U tom cilju, aktivisti IDIŠ-a su vodili i heštag kampanju na Twitteru pod nazivivima “šehidi Islamske države” i “šehidi hilafeta”, te prikazivanjem fotografije “nasmijanog šehida” dokazivali ispravnost Države (IDIŠ), a što se moglo direktno zaključiti iz sadžaja njihovih tvitova.

Međutim, aktivisti IDIŠ-a nisu očekivali da će fotografija “nasmijanog šehida” ubrzo biti prisvajana i od drugih oružanih skupina u Siriji, čak i od strane simpatizera i aktivista Džejšul-fetha, pa i dalje, od strane FSA i Kurda. Mnogi su tvrdili da je “nasmijani šehid” upravo njihov.

Zbog ovoga, medijski odjel IDIŠ-ovog Vilajeta Hajr je objavio zvanični video u kome potvrđuje da je osoba koju svi prisvajaju u stvari IDIŠ-ov šehid po imenu Ebu Hadžer eš-Šula. Video pogledajte ispod:

Na video snimku objavljenom prije nekoliko dana (video iznad, link do snimka ovdje) prikazano je svjedočenje nekoliko IDIŠ-ovih boraca i drugova Ebu Hadžera, te je time prekinuto svako daljnje nagađanje – “nasmijani šehid” je definitivno IDIŠ-ov.

Međutim, ono što je zapalo u oči jeste činjenica da se na kraju video snimka prikazuje scena sa Ebu Hadžerom koji je živ, a ne mrtav. 

Postalo je jasno da su IDIŠ-ovi mediji fotografiju živog Ebu Hadžera trijumfalno prikazivali kao fotografiju “nasmijanog šehida”, a za ovo je upravo dokaz sam video koji je zvanični IDIŠ-ov medij objavio.

Na kraju video snimka je prikazana video scena Ebu Hadžera kako se živ osmjehuje dok je ranjen (vidi se krv na ruci), a onda se video prekida. Upravo je iz ove scene razgovora sa ranjenim Ebu Hadžerom i izvučena fotografija “nasmijanog šehida” koji je kružio na Twitter računima IDIŠ-ovih aktivista.

Fotografija živog Ebu Hadžera dok je odgovarao na govor svog suborca
Fotografija živog Ebu Hadžera dok je odgovarao na govor svog suborca

Tako je “dokaz” kojeg je IDIŠ-ov medij htio prikazati u svoju korist, postao nepobitan dokaz protiv njihove metodologije izviještavanja i medijske propagande.

Nigdje na video snimku nije prikazano tijelo Ebu Hadžera nakon što je preselio, što je još jedan od argumenata koji dokazuje medijsku patku kojom se IDIŠ poslužio u ovom medijskom projektu.

Također, na početku video snimka se prikazuje scena kopanja kabura, a potom se prikazuju fotografije šehida od kojih niti jedna ne prikazuje mrtvog Ebu Hadžera, koji je predmet video snimka. Očigledno, ova scena je trebala da ulije povjerenje kod gledaoca u vjerodostojnost fotografije “nasmijanog šehida”.

Fotografije nasmijanih šehida su postale učinkovito medijsko oružje IDIŠ-a, pa će stoga slučaj sa Ebu Hadžerom zasigurno razočarati mnoge muslimane koji su neupitno vjerovali IDIŠ-ovim medijima.

Medijski studio El-Awali je pokrenuo serijal pod nazivom “Razotkrivanje laži gulata (fanatika)” te prikazao isječke iz IDIŠ-ovo snimka o “nasmijanom šehidu”, kojeg možete pogledati ispod.

Međutim, nikako ne treba smetnuti s uma da su “blagodati” medijske propagande o “nasmijanom šehidu” uživali i mnogi drugi, a ne samo IDIŠ, a razlog zbog kojeg smo se fokusirali na IDIŠ-ovu propagandu je taj što se jedino IDIŠ zvanično oglasio po ovom pitanju, tj. jedino je IDIŠ zvanično pokušao dokazati svoju laž.

Ovaj i slični primjeri dokaz su svakom razumnom muslimanu da mora obazrivo pratiti vijesti, nikome ne vjerovati slijepo, jer na žalost, surova realnost je mnogo puta dokazala da laž i obmana nikako nije strana onima koji tvrde da se bore protiv laži i da se zalažu za Šerijat.

Napomena: Da ne bi došlo do zabune, ovaj članak ne tvrdi da Ebu Hadžer nije preselio, već dokazuje da je njegova slika dok je živ od strane IDIŠ-ovih medija i aktivista korištena kao fotografija “nasmijanog šehida” i da se nigdje u video snimku ne prikazuje fotografija Ebu Hadžera nakon što je preselio.

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Ruska vojska

Sirija: Šta je sljedeći potez Rusije u Manbidžu?

Ubrzo nakon što je američka vojska počela povlačenje iz sjeverne Sirije ovog mjeseca Rusija je odmah dovela svoje snage kako bi popunila vakuum vojne...
islamske teme kader

Podjela sunneta i hadisa

Preporučeni sadržaj

islamske fetve

Onaj ko sudi drugim zakonom mimo Allahova je poput onoga ko...

Ko sudi drugim zakonom mimo Allahova, pa makar vjerovao da je Allahov zakon bolji, je mušrik1. Njegovo ubjeđenje da je Allahov šerijat bolji (od...

Islamske teme