Jemen: Usporedne mape stanja i kontrole teritorija za mjesec juli i august 2015. godine

Objavljeno / ažurirano:

Stanje u Jemenu od početka mjeseca augusta je se drastično promijenilo gdje su snage jemenske marionetske vlade, u koordinaciji sa zračnim snagama Saudijske Arabije koja ih je također opskrbila tenkovima, oklopnim vozilima te raznim vrstama teške i lake artiljerije, ostvarile veliki vojni napredak protiv pobunjenih šiija-husija koje kontrolišu zapadni Jemen i glavni grad San'u.

Snage jemenske marionetske vlade su nakon uspostavljanja potpune kontrole u lučkom gradu Adenu krajem mjeseca jula, ostvarile ogromni napredak gdje su za manje od mjesec dana uspjele uspostaviti potpunu kontrolu nad provincijama Aden, Lahj, Abyan, Shabwa, Ad Dali, Al Bayda, Taiz i Ibb te svim glavnim gradovima pomenutih provincija, dok trenutno napreduju u provincijama Dhamar i Al Bayda gdje se sa juga probijaju prema glavnom i najvećem gradu – San'i.

S druge strane, Al Kaida Arapskog poluostrva (AKAP) je uspjela da zauzme grad Tarim, jedan od najvećih gradova u centralnom Jemenu koji je do sada bio jako uporište vladinih marionetskih snaga. Pretpostavlja se da je ovo bio odgovor za to što su vladine snage, osim protjerivanja šiijskih snaga iz grada Al-Bayda, također napale i snage AKAP-a koje su se mjesecima sukobljavale sa šiijskim snagama u ovom gradu. U konačnici je grad pao pod kontrolu vladinih marionetskih snaga kao i veliki dio istoimene provincije.

Al Kaida Arapskog poluostrva je od vladinih marionetskih snaga osim grada Tarim, uspjela zauzeti i nekoliko sela sjevero-zapadno od grada Mukalle dok se također sa njima sukobljava u gradu Al-Abe. AKAP je od šiijskih snaga oduzeo i naselje Al-Qurayshiyah u provinciji Al-Bayda.

U prilogu pogledajte usporedne mape stanja i kontrole teritorija u Jemenu za mjesec juli i august 2015. godine

Stanje i kontrola teritorija u Jemenu za mjesec juli

Stanje i kontrola teritorija u Jemenu za mjesec august

(Put Vjernika)

 

Novo na sajtu

islam coast sun

Komentar hadisa o dobru i zlu od šejha Saliha Fewzana

Hvala i zahvala pripada Allahu, Njemu zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost za grijehe tražimo. Allahu se utječemo od zla naših duša i od...

Preporučeni sadržaj

islamske teme

Onaj ko čini dobra djela neće nikad biti ponižen od Allaha

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Činilac dobra je zaštićen od zlog uništenja.” (Al-Silsilah al-Sahihah) Kada su smutnje tek nastupile, Talk...

Islamske teme