Iran: Neophodno je zaustaviti talibane pomoću IDIŠ-a

Popularno na sajtu

Poznat po tome što se protivio formiranju jake centralizirane države na svojim istočnim granicama, Iran je mnogo puta došao na ivicu rata s talibanima krajem 1990-ih.

Iran, koji je podržavao različite strane protiv talibana, posebno Sjevernu alijansu i šiitske Hazare, postigao je vrhunac ove podrške s američkom invazijom 2001. godine.

Ponovni dolazak talibana na vlast u avgustu prošle godine posebno je uznemirio ovu rafidijsku državu, a izjave o Afganistanu koje je dao zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Sayyid Rasul Mousavi u oktobru 2021. otkrivaju iranski refleks iz 90-tih.

Mousavi u svojim izjavama tvrdi da je jedina snaga koja se trenutno može suprotstaviti talibanima u Afganistanu – IDIŠ, te je pozivao na potrebu zaustavljanja talibana pomoću IDIŠ-a.

U tom kontekstu, talibani smatraju da Iran ima za cilj pružiti nevidljivu podršku ćelijama IDIŠ-a u Afganistanu.

Od samog početka svog formiranja u Afganistanu, IDIŠ-ova podružnica je sa velikom žestinom i mržnjom napadala talibane, ali je razbijena od strane talibana. Za vrijeme perioda borbe, talibani su često optuživali IDIŠ da usko sarađuje sa marionetskim režimom i američkom vojskom, te da su u više navrata IDIŠ-ovi borci opkoljeni od strane talibana, evakuirani američkim helikopterima.

Međutim, otpadnici i Amerikanci nisu jedini koji iskorištavaju IDIŠ protiv talibana. Mušrički Iran je također prepoznao u IDIŠ-u polugu za borbu protiv talibana, o čemu svjedoči i pomenuti govor dužnosnika iranske vlade.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz