Pence: SAD i Turska dogovorili primirje u Siriji

SAD će ukinuti sankcije Turskoj čim bude obustavljena operacija 'Izvor mira'.

514

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan postigli su danas u Ankari sporazum o zaustavljanju turske ofanzive na sjeveroistoku Sirije.

To je saopćio Pence na konferenciji za novinare nakon razgovora s Erdoganom, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

Prekid vatre dogovoren je na pet dana. Za to vrijeme, prema Penceovoj izjavi, kurdske jedinice trebale bi se povući iz tzv. sigurne zone uz tursku granicu.

“Također, Turska i SAD postigli su dogovor o potpunom uništenju ISIL-a na sjeveroistoku Sirije”, rekao je Pence, dodavši da će njegova zemlja pomoći i u povlačenju YPG-a / PKK-a.

Trump zahvalio Erdoganu

“SAD će olakšati povlačenje pripadnika YPG-a / PKK-a iz sigurne zone u Siriji. Naš je cilj osigurati povlačenje YPG-a u sljedećih 120 sati. To je već počelo”, rekao je Pence, javlja Anadolija.

Navodi se i da će sankcije SAD-a Turskoj biti ukinute čim bude obustavljena operacija na sjeveru Sirije.

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je napisao da je postignut veliki dogovor i da će milioni života biti spašeni.

“Imamo lijepe vijesti iz Turske, bit će spašeni milioni života”, poručio je Trump, koji je zahvalio Erdoganu.

U razgovorima s turskim zvaničnicima učestvovali su i državni sekretar Mike Pompeo i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien.

Agencije navode da su američki zvaničnici došli u Ankaru kako bi upozorili Erdogana da će se suočiti s dodatnim američkim sankcijama ako ne zaustavi ofanzivu u Siriji.

Dvije strane složile su se o značaju funkcionalnosti sigurne zone u Siriji u cilju rješavanja pitanja nacionalne sigurnosti Turske.

‘S teroristima ne pregovaramo’

“Sigurnu zonu primarno će održavati Oružane snage Turske, a dvije strane povećat će saradnju u svim aspektima njene uspostave”, rečeno je u zajedničkom saopćenju.

Agencija Anadolija javlja da je Pence poručio da, “kad bude uspostavljen trajni prekid vatre na sjeveroistoku Sirije, bit će ukinute ekonomske sankcije Turskoj”.

Izrazio je očekivanje da će SAD zadržati jake veze s Kurdima u Siriji.

S druge strane, ista agencija navodi da je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu poručio da će Turska okončati operaciju na sjeveru Sirije tek nakon što pripadnici YPG-a / PKK-a napuste to područje.

“Saglasni smo u vezi s prikupljanjem teškog oružja YPG-a, uništavanjem njihovih položaja i utvrda. Privremena obustava operacije ne znači povlačenje naših vojnika i naših snaga. Tamo ćemo i dalje biti, nastaviti djelovati. Predsjedniku SAD-a Trumpu jasno smo rekli da nećemo pregovarati s bilo kakvim teroristima”, rekao je Cavusoglu.

Izvor: Agencije