Priznanja pripadnika IDIŠ-ove ćelije o atentatima u Idlibu (VIDEO)

1438

Važno je napomenuti kako je džihadski savez Tahriru-Šam ove godine zbog učestalih atentata na mudžahide i civile uveliko suzbio djelovanje IDIŠ-ove ćelije u sjeverozapadnoj Siriji usljed čega se sigurnosna situacija na slobodnim teritorijama značajno popravila.

Većina vođa i pripadnika ćelije je pobijena, uhićena i razoružana, a kampanja suzbijanja njenog ostatka će biti nastavljena. Tahriru-Šam je otkrio da su spavača ćelija IDIŠ-a u Idlibu i obavještajne strukture sirijskog režima usko povezani i vođeni zajedničkim ciljem a načini izvođenja napada su im gotovo identični.

Inače, zbog ofanziva sirijskog režima i kurdskih milicija IDIŠ kontroliše manje od 2% sirijskog teritorija i posjeduje svega hiljadu iscrpljenih boraca blizu iračke granice, ali i dalje putem svojih spavačih ćelija nastoji terorizirati narod, oslabiti mudžahide i podrivati sigurnost u Idlibu koji je jedina sirijska pokrajina koju i dalje nadziru mudžahidi. Haridžije nemaju problem sa nevjernicima jer je po njima borba protiv onih koje smatraju otpadnicima preča i bolja.

(Vijesti iz Sirije)