Brdo Kabana u Latakiji na kojem su stacionirani mudžahidi iz Tahriru-Šama, Turkistanske islamske Partije i NLF-a neprobojan je zid koji je pretrpio stotine napada. Spetsnaz je u napadima na Kabanu izgubio 206, a Assadova vojska između 3,000 i 5,000 vojnika tokom zadnjih godina.

Ruske specijalne snage posjeduju najopasnije borce i najnapredniju vojnu opremu i plaše svoje neprijatelje širom svijeta. Te snage, poznate kao “Spetsnaz”, predstavljaju opći naziv za 5 specijalnih jedinica, od kojih svaka nosi samostalno ime, i imaju dugu historiju borbenih operacija iza neprijateljskih linija, a posebno jedinice “GRU”, koje su uspjele zauzeti američki ”Cobra” helikopter iz jedne od baza američke vojske.

Te su jedinice započele svoj rad pedesetih godina prošlog stoljeća i sudjelovale u nekoliko zemalja sa posebnim misijama i izvršavale mnoge teške i nemoguće zadatke. Među najistaknutijim zemljama u kojima su te jedinice sudjelovale su Angola, Liban, Vijetnam, Afganistan, Libija, Kambodža i konačno Sirija, gdje je primila težak udarac i nije uspjela zauzeti utvrđeno mudžahidsko brdo Kabana na sjeveru Latakije.

Izvori spominju da je Spetsnaz izgubio čak 206 svojih vojnika nakon desetina bezuspješnih juriša na ovo područje, iako ovaj ruski odred ima padobransku desantnu jedinicu, planinsku ofanzivnu jedinicu, šumsku ofanzivnu jedinicu i posebnu jedinicu za atentate.

Jedinica Spetsnaz je također bila uključena u operacije u ruralnoj Hami, Idlibu i Halepu kao i protiv IDIŠ-a u bitci za grad Palmira te je uspjela napraviti pomake na nekim lokacijama, ali je bila slomljena na Kabani.

Ovo je, nakon Allahove dobrote, postignuto izrazitom čvrstoćom mudžahida, njihovom žestinom, razrađenom odbrambenom strategijom u kojoj minobacači igraju važnu ulogu, i utvrđenim dubinskim položajima.

Padobranska desantna jedinica Spetsnaza se uopšte nije usudila spustiti na područje zbog ozbiljnosti situacije i dobrog rasporeda mudžahida, iako posjeduje dronove za izviđanje terena i položaja koji služe također i za procjenu snage neprijatelja. Spetsnazov tehnički tim koji prikuplja slike, identificira položaje i koristi najbolju tehnologiju, bio je beskoristan na Kabani.

Kabana ostaje najutvrđenija vojna pozicija mudžahida u Siriji.
Izvor: Ummet Press