Sirija: Rusi i šije pripremaju novu ofanzivu, previranja unutar saveza Tahriruš-Šam…

1037

Nakon deset dana apstinencije, ruske terorističke snage su započele sa novim bombardovanjem preostalih gradova u Idlibu koji su pod kontrolom oslobodilačkih snaga.

Uz bombardovanje mnogih naselja duž linije fronta, ruski i iranski dronovi vrše nadgledanje ključnih gradova u provinciji Idlib: Džisruš-Šugur na zapadu, grad Sarakib na istoku, te gradove Kafranbel i Ma'retun-Numan na jugu Idliba. Upravo zbog pojačanih špijunskih aktivnosti iznad ovih gradova, neki aktivisti ističu da su pomenuti gradovi sljedeća meta krstaško-šijitske ofanzive.

Ciljne tačke moguće sljedeće ofanzive rusko-šijitskih snaga
Ciljne tačke moguće sljedeće ofanzive rusko-šijitskih snaga

Dok Rusi i šijje uz bombardovanje sirijskih muslimana pripremaju novu kopnenu ofanzivu, među oslobodilačkim snagama se pojačavaju podjele i previranja.

Naime, kako izvještava OGN News, Ebu Abd – jedan od komandanata džihadskog saveza Tahriruš-Šama (HTŠ),  u svom video obračanju optužio je vodstvo HTŠ-a za korupciju i loše vođenje džihada u Siriji, te pozvao borce ovog saveza da istupe!

Ebu Abd
Ebu Abd u bici za Kafr Nabudu

O pomenutom događaju priča tek mali broj aktivista i još uvijek nam nije dostupan stav optužene strane. Neki aktivisti spominju da se Ebu Abd suprotstavio vodstvu HTŠ-a jer je isto odbilo turski ultimatum da se HTŠ rasformira i/ili utopi u Nacionalni front oslobođenja, koji je savez bivše FSA, prodemokratskih snaga i “islamista” iz redova ihvanul muslimina i promurdžijskih frakcija.

Obraćanje Ebu Abda bi moglo zadati glavobolje džihadskom pokretu u Siriji budući da je on poznati komandant, što će nema sumnje olakšati ruskim krstašima i šijitskim mušricima da što lakše okupiraju cijelu muslimansku zemlju.

Priprema: Put vjernika