Tahriru-Šam objavio video razorne infiltracije na planinu Nabi-Junis

301

Organizacija Amjad Media, povezana s grupom Tahriru-Šam (HTS), objavila je video pod naslovom “Ljudi odmazde: Iza neprijateljskih linija na planini Nabi Yunis”, u kojem se dokumentuje posebna operacija odmazde koja se dogodila 6. avgusta.

Cilj ove operacije bio je specijalni komandni i kontrolni centar vojnih jedinica ruske vojske i Asadovog režima koji se nalazi 12 kilometara iza neprijateljskih linija na vrhu planine Nabi Yunis u Latakiji.

Video, koji traje 11 i po minuta, daje prikaz planiranja i priprema koji su doveli do operacije. Rukovodstvo HTŠ-a, uključujući njegovog vođu Ebu Muhameda al-Dževlanija, vjerskog savjetnika Madhhara Al-Uaisa i vojnog komandanta Ebu Hassana al-Hamevija, raspravljaju o vjerskom, političkom i vojnom značaju takvih operacija. Naglašavaju da ove operacije imaju za cilj ponižavanje i odvraćanje neprijatelja uz očuvanje života mudžahida i civila HTŠ-a na oslobođenim teritorijama. Video podvlači ideju da ovaj vojni put zahtijeva žrtvu i rizik za veće dobro sirijskog naroda, usklađivanje s idealima islama i odbranom stanovništva.

Osama al-Halabi, vojni zapovjednik HTŠ-ove jedinice Crvene brigade za specijalne operacije odgovorne za akciju, elaborira taktički i strateški značaj misije. Ističe uništavanje različite opreme, uključujući bespilotnu letjelicu (UAV) Orlan-10, Leer-3 elektronski sistem za ratovanje, ruski R-330Zh Zhitel mobilni sistem za nadzor i ometanje komunikacija, i Fara-VR radarski sistem. Osim toga, operacija je ciljala tornjeve satelitske komunikacije i izviđačke radarske stanice, sastavne komponente komandne i kontrolne infrastrukture Assadovog režima za njegove vojne i obavještajne aktivnosti.

Pripadnici jedinice, Šahin al-Šami i Ebu Hassan Idlibi, prepričavaju detalje same operacije. Oni opisuju trenutak tokom infiltracije kada je oblak prikrio njihovo kretanje, što je dovelo do početka operacije. Video prikazuje snimak tima koji probija neprijateljsku odbranu.

U ovoj godini mudžahidi Crvene brigade izveli su tri uspješne operacije infiltracije, u kojima je poginulo više od 60 neprijateljskih vojnika. Napad na planinu Nabi Junis ističe se kao najrazorniji napad infiltracije tokom tekućeg 12-godišnjeg sukoba. Ova operacija rezultirala je uništenjem tri vrijedna vojna postrojenja, smrću preko 20 osoba, uključujući nekoliko visokih oficira, i uništenjem specijalizirane opreme koja se koristila u različite svrhe, uključujući operativne bespilotne letjelice, elektronski nadzor, protumjere i koordinaciju. Assadove snage u više poprišta operacija.

Izvor: Ummetpress