Zapovjednik HTŠ-a: Broj mudžahida je u porastu jer se Sirijci počinju vraćati, prilagodili smo se situaciji i pripremili

Popularno na sajtu

Dok je tema normalizacije s Assadovim režimom dominirala naslovnicama posljednjih mjeseci, linije fronta sirijskog režima svjedočile su porastu malih ingimasi operacija Tahriru-Šama i saveznika. Eskalacija ovih vrsta akcija posljednjih sedmica pokrenula je mnoga pitanja, kako unutar tako i izvan Sirije. Web sajt Levant24 je intervjuisao je komandanta HTŠ-a Hamzu el-Firdevsija kako bi saznao o čemu se radi u ovim operacijama i kakva je opća vojna situacija.

L24: Poslednjih meseci bilo je nekoliko operacija protiv režima. Možete li nam reći ko stoji iza ovih napada?

Hamza el-Firdevsi: Sva hvala pripada Allahu i neka je salavat i selam na Njegovog Poslanika. Naime, u posljednja dva mjeseca izvršeno je 14 uspješnih vojnih operacija. Od toga, 12 od strane naših boraca iz HTŠ-a i dva od Ahraru-Šana i Ensaru-Tevhida. Područja na kojima su se ove operacije odvijale bila su duž cijelog fronta: Latakija, Idlib i Halep. Pritom je, Allahovom milošću, eliminirano preko 30 neprijateljskih vojnika sa još desetinama ranjenih, dok smo imali samo dva šehida.

L24: Kakve su to bile operacije i šta ste pokušavali da postignete?

Hamza el-Firdevsi: Ove operacije su ono što nazivamo operacijama hit-and-run (udari i bježi). Uključuju male jedinice koje su prošle specijalnu obuku, koristeći lahko naoružanje za lakše manevrisanje. Glavne mete bile su stražarska mjesta režima i njegovih savezničkih iranskih milicija. Svaki borac, u koordinaciji sa ekipom, ima svoj zadatak da juriša na ove tačke. Nakon eliminacije pripadnika ovih milicija, prije povlačenja, uništavamo njihove baze da ih učinimo beskorisnima. Magla u ovo doba godine nam je mnogo pomogla u izvršavanju naših misija.

Od ciljeva ovih misija je testiranje odbrambenih sposobnosti neprijatelja, povećanje borbene spremnosti naših snaga – koje su prošle intenzivnu ofanzivnu obuku u posljednjih nekoliko godina – što će ih pripremiti za veće operacije u budućnosti. Osim toga, kroz naše akcije šaljemo jasnu poruku da možemo efikasno udarati kad god i gdje god želimo. Ove operacije možete tumačiti i kao sredstvo za odgovor na kampanje bombardovanja koje ciljaju na naše ljude u oslobođenim područjima.


L24
: Zašto baš sada? Treba li ovo shvatiti kao reakciju na približavanje Turske i sirijskog režima?

Hamza el-Firdevsi: Svijet je vidio reakciju sirijskog naroda na ove inicijative. Svi slojevi društva izašli su na ulice i odbili svako zbližavanje sa režimom. Ove vojne operacije su još jednom pokazale našem narodu da nikada nećemo odstupiti od ciljeva revolucije i da nikada neće doći do približavanja zločinačkom režimu Bešara el-Assada.

L24: Koje izazove vojska mora savladati da bi izvršila svoje dužnosti i ostvarila svoje ciljeve?

Hamza el-Firdevsi: Svima je jasno da ovo nije normalna situacija. Suočavamo se sa regularnom vojskom koju godinama vojno podržava Rusija. Ne smijemo zaboraviti kako Iran i njegove milicije podržavaju ovaj režim. Rat u Ukrajini je možda podigao svijest javnosti o vrsti razaranja za koju su sposobni. U našim posljednjim bitkama, morali smo to gorko naučiti. Shodno tome, naučili smo, prilagodili se i pripremili.

Trenutno su naši izazovi potpuno drugačije prirode. Ljudi su umorni od života u logorima ili u izbjeglištvu. Žele da oslobode svoju domovinu i vrate se u svoja sela i gradove. Svakog mjeseca ima mnogo onih koji žele da se priključe našim redovima. Nakon ovih uspješnih operacija, bilježimo porast takvog interesa. Sirijci u zemlji i inostranstvu vraćaju se da se pridruže revolucionarnim redovima. Možemo se samo djelimično nositi sa ovim velikim prilivom. S druge strane, pomaže nam da budemo selektivniji u izboru boraca.


L24
: S obzirom na situaciju i razne poteškoće sa kojima se suočavaju sirijski narod i vojska, koliko mislite da je vojska sposobna da brani ljude i teritorije?

Hamza el-Firdevsi: O ovoj temi mogu govoriti samo na ograničen način. Mogu samo reći da su uloženi ogromni napori i da su se isplatili. Da navedem samo nekoliko primjera: Broj mudžahida u oružanim snagama je izuzetno porastao. Ono što je mnogo važnije, međutim, jeste da je efikasnost poboljšana kroz intenzivnu i stalnu obuku.

Pored toga, objedinjena je komandna struktura jedinica, napredovao je razvoj našeg naoružanja, a odbrambene linije su znatno ojačane. Međutim, ono na šta smo se fokusirali većinu prošle godine, a ovo je radosna vijest za naše nepokolebljive ljude, jeste proširenje naših ofanzivnih mogućnosti.

S jedne strane, vojna situacija na oslobođenim područjima se konstantno razvija, a s druge strane, vidimo režimski vojni pad i očito pogoršanje. Njihov moral je nizak. Ekonomska situacija u oblastima pod režimskom okupacijom je dramatična, a to se osjeća i u redovima vojske. Ovo također objašnjava koliko brzo bježe kada dođe do sukoba.

Što se nas tiče, analizirane su određene greške koje su se desile u prošlosti kako bismo ih izbegli u budućnosti. Pripremamo se za predstojeće oslobodilačke bitke, ako Allah da. Što se tiče naše odbrane: od novembra, režim je pokušao da nas napadne oko 10 puta i to je bilo bezuspješno, nije uspio i svaka hvala pripada Allahu.


L24
: Kako je vojska trenutno strukturirana i kako je vojska usmjerena?

Hamza el-Firdevsi: Opet, zbog operativne sigurnosti ne mogu konkretno govoriti o tome, ali generalno gledano, frakcije su okupljene u Fathul-Mubin Operativnoj sobi (FMOR), sva koordinacija između frakcija se odvija u okviru ovog FMOR-a. Oslobođene oblasti su podijeljene na nekoliko glavnih frontova i osovina, sve povezane sa centraliziranim FMOR-om.

L24: Da li vojska ima adekvatne resurse za odgovornosti koje nosi i kako se nosi sa troškovima opreme i osoblja, da li postoji fiksni budžet ili redovan izvor prihoda?

Hamza el-Firdevsi: Odgovornosti koje su povjerene vojsci zahtijevaju ogromna finansijska sredstva, a proizvodnja oružja i finansiranje nabavka municije zauzimaju veliki dio budžeta. Resursima oslobođenih područja dobro se upravlja, a vojsci se daje prioritet u svim pitanjima. Radimo sa onim što je na raspolaganju i vodimo računa da ni jedan novčić ne bude izgubljen.

L24: Da li postoji zabrinutost da bi izvođenje vojnih operacija moglo isprovocirati režim na dalje pokušaje agresije ili vojne operacije velikih razmjera?

Hamza el-Firdevsi: Assadove milicije danas su najslabije, posebno zbog preokupacije njihovih ruskih pristalica u ratu u Ukrajini i Iranaca koji doživljavaju unutrašnja previranja i proteste protiv vladajuće vlade. Režim neće moći da pokrene nikakve ofanzivne operacije, već se oni plaše ofanzivnog napada naših vojnih snaga.

L24: Postoje li neki dugoročni planovi u vezi razvoja vojske ili raznih operacija ili ciljeva?

Hamza el-Firdevsi: Nema sumnje da su strategije planirane za implementaciju u budućnosti, potrebno je samo vrijeme i potrebne sposobnosti. Nećemo ostati zatvoreni, mi smo u Idlibu, ali naše oči su uprte u Damask i doći ćemo do njega, ako Allah da.

(Ummet Press/Vijesti iz Sirije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz