Ukrajina: Nakon povlačenja iz Izjuma, Rusi iza sebe ostavili masovne grobnice

174

Ukrajinske vlasti su saopštile da su u Izjumu pronašle masovnu grobnicu, nakon što su se ruske okupatorske snage povukle iz ovog područja.

Većina tijela pronađenih u masovnoj grobnici u Izjumu pripada civilima, rekao je šef policije u tom gradu na osnovu preliminarnih procjena.

Ranije su vlasti navele da su pronašle masovnu grobnicu sa 440 tijela, nakon što su ukrajinske snage zauzele Izjum u kontraofanzivi. Rusija još nije dala komentar na ove trvdnje.

Upitan da li su u masovnoj grobnici pronađeni uglavnom civili ili vojnici, šef policije Ihor Klimenko rekao je: “Prema preliminarnoj procjeni, civili. Iako imamo informacije da se tamo nalaze i vojnici, za sada nismo pronašli još nijednog.”

Nekoliko tijela s užetom oko vrata i zavezanih ruku bila su među vidljivima na mjestu masovne grobnice koju su u petak ekshumirali ukrajinski policajci i forenzičari na području u sjeveroistočnoj Ukrajini koje su ukrajinske snage prije nekoliko dana oslobodile od Rusa, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Muškarci u bijelim kombinezonima iskapali su tijela u šumi gdje je približno 200 improviziranih drvenih križeva bilo razbacano među drvećem. Moglo se vidjeti 20ak bijelih vreća za leševe.

Pronađena grobnica u Izjumu, bivšem ruskom uporištu na prvoj crti bojišnice, najveća je masovna grobnica pronađena u Europi nakon ratova 1990-ih, navode agencije. Ukrajinske snage ponovo su zauzele Izjum nakon što su hiljade ruskih vojnika pobjegle, ostavivši za sobom oružje i municiju.

(Agencije)