Uništavanje izraelskih tenkova u Gazi: Al-Qassam prikazao scene borbi

514

Al Jazeera je danas emitovala nove scene proslijeđene od Brigada Izz al-Din al-Qassama, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas, koje prikazuju svoje borce kako pogađaju izraelske tenkove i vozila u gradu Gazi. U istim scenama prikazane su i uniforme određenog broja izraelskih vojnika, ogrlice i vojna oprema.

Scene uključuju neke od borbi koje su brigade Al-Qassam vodile u nekoliko područja u gradu Gazi tokom proteklih dana, a prikazuju borce kako se kreću od ulice do ulice i između srušenih zgrada u izraelskom bombardovanju.

Na snimku se vidi kako borci Al-Qassama gađaju izraelske tenkove i vozila sa vrlo male udaljenosti granatama Al-Yassin 105, kao i sa nulte udaljenosti kroz takozvanu “samožrtvujuću akciju”.

“Samožrtvenici”

Scene također prikazuju i upad, kako ih je Al-Qassam opisao “tri borca ​​– samožrtvenika” u dječiju bolnicu Al-Rantisi u centru grada Gaze nakon lociranja položaja okupacionih vojnika unutar nje.

Okupacione snage su prije nekoliko dana evakuisale pacijente, ranjenike i raseljene iz bolnice Al-Rantisi, a u sklopu napada na bolnice u sjevernom pojasu Gaze, tvrdeći da su u njima ili blizu njih prisutni naoružani ljudi.

Ministarstvo zdravlja u Gazi odgovorilo je na ove navode prošlog utorka, kada je u saopćenju navelo da je bolnica Al-Rantisi evakuisana “pod cijevima tenkova i pušaka okupacione vojske, (a ako je u njoj i njenoj blizini bilo naoružanih) zašto, onda, niko od “tih pod oružjem” nije uhapšen?”

Na kraju videa, Brigade Al-Qassam su pokazale slike vojnih uniformi, ogrlica i ličnih stvari izraelskih vojnika, kao i dio njihove opreme i municije.

Naglasile su da ova oprema pripada izraelskim vojnicima koji su ubijeni u oblasti Al-Tawam, sjeverozapadno od grada Gaze.

Borbe su se intenzivirale u proteklih nekoliko dana kada su okupacione snage pokušavale da prodru duboko u grad Gazu, što je propraćeno priznanjem vojske o velikim gubicima među svojim oficirima i vojnicima.

Izraelska vojska je priznala da je 11 njenih oficira i vojnika ubijeno u roku od 24 sata u borbama koje se vode u sjevernom pojasu Gaze, čime je ukupan broj poginulih porastao na oko 62 mrtvih od početka kopnenog upada 27. oktobra, i oko 383 mrtvih od početka bitke “Toofan Al-Aksa” 7. oktobra ove godine.

IZVOR: AL JAZEERA