Borci Islamskog Emirata Afganistana (talibani), koje predvodi Mulla Omer, svakodnevno bilježe vojne uspjehe u Afganistanu.

U borbama koje su vodjene zadnjih sedmica, talibani su postigli kolosalne uspjehe oslobodivši nekoliko distrikta sa više stotina naselja uključujući ruralna područja koja obuhvataju više hiljada kvadratnih kilometara teritorije.

Tako, u provincija Helmand, talibani su oslobodili distrikt Nawzad. Ovaj distrikt je velik 4 135 km² i broji 108 258 stanovnika.

U provinciji Kunduz talibani su oslobodili distrikt Qalay-l-Zal koji broji 120 000 stanovnika.

U provinciji Sar-e Pol, borci Islamskog Emirata Afganistana su oslobodili distrikt Kohistanat (139 sela i 72 037 stanovnika).

Takodjer, talibani su oslobodili 65 manjih i većih sela u Khanabad distriktu u provinciji Kunduz.

Pomenuti izvještaji o velikim vojnim uspjesima talibana objavljeni su na Shahamatu, zvaničnom sajtu talibana (Islamski Emirat Afganistan, link ovdje).

Zadnjih mjeseci, talibani se suočavaju sa rastućom prijetnjom od ISIL-a (IDIŠ, ISIS) koji ubrzano regrutuje svoje borce i napada položaje talibana (detaljnije ovdje), zbog čega je vodstvo talibana poslalo pismo vođi IDIŠ-a Ebu Bekru Bagdadiju i zamolilo ga da ne staje na put uspjesima talibana, te da su oni koji pristupaju redovima IDIŠ-a u Afganistanu “sebični i loši ljudi”, koji su zbog kriminala izbačeni iz redova talibana (detaljnije ovdje).

(Put vjernika)