Sukobi između talibana i IDIŠ-a: Talibani izbacili IDIŠ iz svih oblasti Nangarhara

Popularno na sajtu

Zadnjih sedmica su vođene žestoke borbe između talibana i IDIŠ-ovih boraca u provinciji Nangarhar. Borbe su okončane protjerivanjem IDIŠ-a iz svih distrikta ove provincije, izvještavaju aktivisti bliski talibanima, kao i zvanični aktivista Islamskog Emirata Afganistana.

„Borbe između IDIŠ-a i talibana su započele nakon što je IDIŠ zapalio i opljačkao kuće civila koje je IDIŠ sumnjičio da su pomagači talibana. Neki od ovih kuća su date IDIŠ-ovim borcima koji su došli iz pakistanske oblasti Orakzai“, napisao je na svom Twitter računu poznati afganistanski aktivista blizak talibanima, Mirwais Afgani (link do njegovog računa ovdje).

Mirwais dalje nastavlja da je talibanska ofanziva na IDIŠ usljedila „nakon mnogih žalbi lokalnog stanovništva“, dodajući da su u ovoj ofanzivi ubijena 3 IDIŠ-ova komandanta Kari Hamid, Nusrat i Guaffar, dok su ostali pobjegli iz oblasti.

U prva tri dana ofanzive koja je počela krajem juna IDIŠ je izbačen iz tri oblasti provincije Nangarhar, a nekoliko dana kasnije i preostale dvije u kojima je IDIŠ imao prisustvo.

U ofanzivi talibana na IDIŠ, u kojoj je učestvovalo 300 talibanskih boraca, ubijen je određen broj IDIŠ-ovih boraca dok je jedan broj zarobljen, dok su se ostali povukli u susjednu pakistansku oblast Orakzai, gdje IDIŠ imao veliko uporište, izvještava isti aktivista.

Na fotografiji u prilogu su zarobljeni IDIŠ-ovi borci.

Zarobljeni borci IDIŠ-a
Aktivisti: Zarobljeni borci IDIŠ-a

IDIŠ-ovi aktivisti su putem svojih socijalnih računa i medija potvrdili borbe u Nangarharu izvještavajući da snage IDIŠ-a napreduju protiv talibana oduzimajući njihovu teritoriju (screenshot ispod). Ovo je vjerovatno vijest prije talibanske ofanzive protiv IDIŠ-a.

VU-ID-se-siri-u-afg

 

Međutim, zvanični Twitter nalog Islamskog Emirata Afganistana (talibani) na engleskom jeziku je podrugljivo ignorisao navode IDIŠ-ovih aktivista citirajuću kur'anski ajet: „i vidiš li da je iko od njih ostao?“ (Kur'an, 69:8) Link do ove izjave ovdje.

Kako bilo, naivno je očekivati da se ovim završio sukob između IDIŠ-a i talibana, budući da IDIŠ ubrzano regrutuje svoje borce iz rurarlnih mjesta Afganistana i Pakistana, dajući regrutima kao platu po 400 američkih dolara, što je za afganistanske prilike basnoslovna suma, kako su zadnjih dana izvijestili mnogobrojni aktivisti putem socijalnih mreža (vidi jedan od izvora ovdje).

Aktivisti navode da su se IDIŠ-u u borbi protiv talibana pridružili Džan Muhammed i Bahtijar, dvojica komandanata zloglasnih anti-talibanskih milicija (vidi izvor ovdje).

Također, afganistanski aktivisti i poluzvanični mediji Islamskog Emirata Afganistana (talibani) izvještavaju da kriminalci i pripadnici anti-talibanskih milicija koje finansira Amerika, a koje gaje veliku mržnju prema talibanima, pristupaju redovima IDIŠ-a u borbi protiv talibana, a čemu su pomenuti Džan Muhammed i Bahtijar primjeri.

Podsjećamo, Elhadž Mulla Ahtar Muhammed Mensur, zamjenik Mulla Omera Mudžahida, vođe talibana kojem Al-Kaida i mnoge druge džihadske skupine imaju datu prisegu, u svom pismo vođi IDIŠ-a Ebu Bekru el-Bagdadiju je napomenuo da su njegove (Bagdadijeve) pristalice u Afganistanu „sebični i loši ljudi“ koji su izbačeni iz redova talibana zbog kriminala (cijeli tekst pisma pročitaj ovdje) te je na najljepši način zamolio Bagdadija da pravljenjem razdora i sukoba sa talibanima ne pomaže krstaške i marionetske snage protiv Islamskog Emirata koji uspostavlja Šerijat i koji je na pragu da oslobodi čitav Afganistan.

IDIŠ-ov odgovor na pismo zamjenika Mulla Omera su bila ubistva nekoliko talibanskih vođa, te pokretanje medijske kampanje sa ciljem degradacije ugleda talibana kod muslimana.

U tom cilju, IDIŠ-ovi mediji su objavili niz propagandnih laži o talibanima, a među njima i vijest koju su publikoviali kafirski mass mediji da talibani surađuju sa Iranom u borbi protiv IDIŠ-a, te niz drugih laži i obmana (kao jedan od primjera vidi screenshot ispod).

Optužbe IDIŠ-ovih medija na račun talibana

 

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz