“Malhama Tactical” – najelitnija privatna vojna jedinica u Siriji

1037

Prije nekoliko sedmica, nakon više od godinu dana promoviranja jedinice, twitter je suspendirao račun vođe elitne jedinice Malhama Tactical Ebu Selmana Belarusa.


Malhama Tactical je formirana u maju 2016-te od strane 24-godišnjeg Uzbekistanca pod pseudonimom Abu Rofiq koji je poginuo u ruskom zračnom udaru u februaru 2017. godine. To je privatna vojna jedinica odnosno grupa instruktora koja obučava pobunjeničke borce u regiji Idliba, prvenstveno pripadnike džihadskog saveza Tahriru-Šam.

Obučenost elitnih snaga Tahriru-Šama se pripisuje upravo intruktorima jedinice Malhama Tactical.

Jedinica se sastoji od svega 10 vrhunski obučenih vojnika koji dolaze iz Uzbekistana te država Kavkaza kojeg većinski naseljava muslimansko stanovništvo.

Malhama Tactical se bori, vrši obuku i daje savjete islamskim oružanim grupama koje ih unajme te je do sada obučila više stotina pobunjeničkih boraca.

Malhama Tactical nerijetko prodre iza položaja Assadovog režima čije postrojbe budu napadnute na svojoj teritoriji.

Još od formiranja jedinicu karakterizira snažna prisutnost na društvenim mrežama gdje su objavljivani tečajevi obuke i pozivi za novake kojima je obećavana plata, godišnji odmor i slobodan dan po sedmici.

Bivši vođa jedinice je u jednom od svojih intervjua izjavio kako je Malhama Tactical spremna da preuzme posao gdje god su sunnijski muslimani potlačeni, posebice u Kini, Mijanmaru i Sjevernom Kavkazu.

Nakon Abu Rofiqove smrti prisutnost grupe na internetu se smanjila sve dok se prije godinu dana nije javio Ebu Selman Belarus kao novi zapovjednik koji je za kratko vrijeme postao popularniji od samog osnivača.

FOTO/Ebu Selman Belarus

U intervjuu za On The Ground News Ebu Selman je objasnio kako Malhama Tactical obučava sirijske pobunjenike u bojnoj taktici, pružanju medicinske pomoći, upravljanju oklopnim vozilima te pucanju iz minobacača i snajpera.

Malhama Tactical se finansira donacijama putem kriptovaluta, uglavnom Bitcoina.

Ummet Press