Milion dolara za informacije o sinu Osame Bin Ladena

State Department tvrdi da je Hamza Bin Laden ušao u vođstvo mreže Al-Kaida, vjeruje se da se nalazi u blizini avganistansko-pakistanske granice.

927

Sjedinjene Američke Države nude do milion dolara nagrade za informacije koje bi dovele do hapšenja sina Osame Bin Ladena, za kojeg State Department tvrdi da je ušao u vođstvo mreže Al-Kaida.

Hamza Bin Laden je od avgusta 2015. godine objavio nekoliko poruka na internetu u kojima poziva na napade na SAD i njegove saveznike, piše u saopštenju State Departmenta.

Vjeruje se da je na fotografiji Hamza bin Laden
Vjeruje se da je na fotografiji Hamza bin Laden iz mladjih dana

Te pretnje su osveta za ubistvo njegovog oca 2011. godine, dodaje se u saopštenju.

Američki vojnici ubili su Osamu Bin Ladena 2. maja te godine, unutar kompleksa koji je godinama koristio kao sklonište u sjevernom pakistanskom gradu Abbottabadu.

Mreža BBC prenosi da se veruje da se Hamza Bin Laden nalazi na području u blizini avganistansko-pakistanske granice.

Od 2017. na listi terorista

SAD je Hamzu Bin Ladena stavio početkom 2017. godine na listu terorista.

Od tada je sva njegova imovina u toj državi zamrznuta, a američkim kompanijama i pojedincima je zabranjeno da posluju s njim.

Saudijska Arabija oduzela je državljanstvo Hamzi bin Ladenu, saopštilo je u petak Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje.

Hamza bin Laden, za kojeg se veruje da ima 30 godina, bio je uz svog oca u Avganistanu uoči terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine te je provodio vreme s njim u Pakistanu nakon što je američka invazija na Avganistan u susednu državu proterala većinu vodstva Al-Kaide, tvrdi Brookings Institution, organizacija za društvena istraživanja.

Novi šef Al-Kaide Ayman al-Zawahiri predstavio je Hamzu bin Ladena 2015. godine u audioporuci.

Izvor: Agencije