Ofanziva na Ma’rib: Žestoke borbe vladinih snaga i pokreta Husi

299

Okršaji između snaga jemenske vlade i pobunjenika Husi u strateški važnoj provinciji Marib intenzivirani su, a vojni izvori tvrde da je među desecima poginulih i viši komandant.

Ranije ovog mjeseca, Husi, koji uživaju podršku Irana, nastavili su ofanzivu s namjerom na osvoje grad Marib, koji se nalazi blizu nekih od najbogatijih naftnih polja na sjeveru zemlje.

 

Od petka, u sukobima su poginule stotine vojnika na obje strane, prea vladini izvorima.

„U protekla 24 sata poginula su 22 pripadnika vladinih snaga i više od 28 pobunjenika“, a među njima je komandanr specijalnih snaga u Maribu general Abdel Ghani Shaalan, rekao je vojni izvor agenciji AFP.

Marib je posljednji vladin bastion na sjeveru Jemena, a kako tvrdi izvor AFP-a, u novim sukobima nijedna strana nije napredovala.

Nabeel Khoury, bivši američki diplomata u Jemenu, kaže da se radi o kritičnoj borbi.

Zračni udari koalicije

„Obje strane mogle bi imati jaču poziciju na mirovnim pregovorima, ali je problem što ovakve akcije mogu minirati mirovni proces koji je pokreula nova američka administracija“ rekao je Khoury.

Prema televiziji Al Masirah, koju kontrolišu Husi, koalicija koju vodi Saudijska Arabija izvršila je više od 12 zračnih napada, za podršku vladinim snagama.

Vlada, pak, optužuje Huse da su lansirali 10 balističkih projektila na Marib u petak navečer, javila je zvanična novinska agencija Saba.

U Maribu je u petak poginulo više od 60 boraca, što je bio najkrvaviji dan od početka ofanzive 6. februara.

U subotu, nekoliko eksplozija potreslo je saudijski glavni grad Rijad, a državna televizija javila je da saudijska koalicija presrela „napad Husa balističkim projektilima“.

(Agencije / Al-Jazeera)