Preminuo bivši predsjednik Egipta Muhamed Mursi

Državna televizija izvijestila je da je Mursiju pozlilo nakon sesije na sudu te da je ubrzo preminuo. 

1303

Bivši predsjednik Egipta Muhamed Mursi preminuo je nakon što se pojavio na sudu, objavili su državni mediji.

Državna televizija izvijestila je da je Mursiju pozlilo nakon sesije na sudu, te da je brzo preminuo.

“Govorio je pred sudijom 20-ak minuta, a onda se onesvijestio. Brzo je prevezen u bolnicu, gdje je poslije preminuo”, rekao je jedan sudski izvor.

Mursi je prvi demokratski izabran predsjednik Egipta nakon “arapskog proljeća” 2011, kojim je okončana 30-godišnja vladavina Hosnija Mubaraka.

No, u julu 2013. svrgnut je s vlasti nakon masovnih protesta i vojnog udara koji je vodio sadašnji predsjednik Abdul-Fattah al-Sisi.

Mnoge pristalice “političkog islama” u Mursiju i pokretu Muslimanska braća vide islamski put i ispravnu metodologiju koja će muslimanima donijeti islamski preporod i bolje sutra.

Iako je za vrijeme Mursijeve kratkotrajne vladavine stanje po muslimane bilo značajno bolje nego za vrijeme diktatura prije i nakon njega, treba istaći da Mursi nije vladao Allahovim zakonom niti je tvrdio da želi njime da vlada, već se zakleo da će štititi demokratiju i ustav Egipta koji je prepun širkova i nevjerničkih propisa (pogledaj video iznad).

S druge strane, treba napomenuti da su oni koji su zbacili Mursija od najgore vrste diktatora i ljudskog ološa kojima se, zbog njihove mržnje prema islamu, i Mursi činio islamskim ekstremistom, iako je on zapravo, vladao demokratijom.

(Agencije / Put vjernika)