Sirija: Narodne brigade otpora uzimaju učešće u borbi protiv agresije Assadovog režima

605

Narodne brigade otpora (PRB), nova sila u sjeverozapadnoj Siriji koju je prije dvije sedmice uspostavila islamska Vlada spasa, a uz pomoć džihadskog saveza Tahriru-Šam, završila je fazu regrutiranja, naoružavanja i formiranja komandnog kadra.

Narodne brigade otpora službeno su uzele učešće u odbrani Idliba od agresije sirijskog režima i Rusije, javljaju mediji.

Aktivisti izvještavaju kako je nova formacija koja predstavlja Vladu spasa u srijedu pokrenula kampanju “Tvrđava vaše zemlje” čiji je cilj potaknuti stanovnike na priključenje.

Vlada spasa koja uživa finansijsku i vojnu podršku Tahriru-Šama na ovaj korak se odlučila kako bi se arapske plemenske snage i civili odnosno dobrovoljci koji ne žele biti dio nijedne trenutne pobunjeničke ili džihadske grupe objedinili pod jedan kišobran i uzeli ulogu u odbrani teritorija od neprijateljskog napada odnosno pomogli mudžahidima u čuvanju linija.

Zapravo se radi o planu kojeg je prva komanda pokreta Ahraru-Šam nastojala još prije 5 godina implementirati u sirijskoj pokrajini Rakka. Plan je uključivao naoružavanje stanovništva kako bi se oni sami bili u mogućnosti odbraniti od napada režima i IDIŠ-a, međutim, plan nikada nije bio sproveden.

Narodne brigade otpora u Idlibu u budućnosti bi trebale biti biti nadležne i za sigurnost gradova kojima administrativno upravlja Vlada spasa tako da će se Tahriru-Šam moći maksimalno posvetiti borbi protiv režima u Hami.

Ovo će itekako pojačati pobunjeničke odbrambene kapacitete i izglede u Siriji.