Situacija u Hami se dodatno komplicira: Pored IDIŠ-a, ofanzivu protiv Tahriru Šama pokrenule i šiitsko-režimske snage

772

Nakon što je ruska avijacija zadnjih dana bombardovala poljsku bazu Hejjetu Tahriruš-Šama (bivša Džebhetun-nusra i saveznici) iz koje su pokretani napadi na IDIŠ (detaljnije ovdje), kao i druge položaje ove skupine, usljedila je i kopnena ofanziva šiitsko-režimskih snaga na područje istočno od Rahdžana, na sjeveroistoku Hame.

Kako aktivisti izvještavaju, režimske snage su, podržane ruskom avijacijom, rano jutros napale na pozicije Hejjetu Tahriruš-Šama (HTŠ). Aktivisti bliski HTŠ-u navode da je režim prošao kroz teritoriju pod kontrolom IDIŠ-a da bi došao do pozicija HTŠ-a. Mapa ispod objavljena od strane HTŠ aktivista predstavlja današnju situaciju na terenu:

Mapa kontrole u Hami (24. oktobar 2017)
Mapa kontrole u Hami (24. oktobar 2017)

Dok neki aktivisti tvrde da se radi o očitom “dilu” između IDIŠ-a i režima, jer je režimski napad došao u momentima kada je IDIŠ bio pred totalnim kolapsom pred snagama HTŠ-a, dotle drugi aktivisti tvrde da je u pitanju samo racionalan potez režima koji iskorištava situaciju na terenu da bi ostvario svoje ciljeve.

Aktivisti su kasno večeras izvijestili da su elitne jedinice HTŠ-a pokrenule kontraofanzivu protiv iranskih i režimskih snaga podržanih ruskom avijacijom, boreći se u isto vrijeme protiv IDIŠ-a, iranskih milicija i režima.

IDIŠ je danas pokrenuo i napad ingimasijima na pozicije HTŠ-a, južno od Rahdžana (ingimasi su borci koji se bore do smrti, obično sa eksplozivnim pojasevima na sebi), ali je ovaj napad završio fatalno – ubijeno je 10-ak ingimasi boraca IDIŠ-a.

Prema statistici objavljenoj od strane HTŠ-a, ova skupina je u kontraofanzivi protiv IDIŠ-a eliminisala 170 IDIŠ-ovih boraca, preko 200 ranila, dok je 10 zarobila. Uništena su dva IDIŠ-ova tenka, te veći broj vozila. Kompletnu statistiku pogledajte na infografičkom prikazu ispod (klikni na sliku za puni prikaz):

Infografika HTS vs IDIŠ

(Aktivisti/Put vjernika)