Razvoj situacije na sjeveru Hame: Borbe između IDIŠ-a i Tahriruš-Šama

Objavljeno / ažurirano:

Ubrzo nakon što je IDIŠ, 9. oktobra napao položaje Hejjetu Tahriruš-Šama (HTŠ) u oblasti oko gradića Rahdžan na sjeveroistoku Hame, te zauzeo desetak sela, uslijedila je kontra ofanziva Hejjetu Tahriruš-Šama (Džebhetun-nusra i saveznici). Detaljnije pogledajte ovdje.

U kontraofanzivi je HTŠ povratio nešto više od pola izgubljenih teritorija, a borbe se vode svakodnevno.

Neki aktivisti prognoziraju da se najžešće borbe tek očekuju, a situaciju dodatno komplicira rusko bombardovanje HTŠ-ovih pozicija na frontu sa IDIŠ-om.

Aktivisti su danas objavili fotografije napada ruskih zračnih snaga na poljsku bazu HTŠ-a u blizini Rahdžana, odakle su pokretani napadi na IDIŠ. U ovom ruskom napadu je ubijeno 9 mudžahida HTŠ-a. Fotografije ispod prikazuju scenu napada.

Aktivisti bliski HTŠ-u su optužili Rusiju da bombardovanjem pozicija HTŠ-a direktno pomaže IDIŠ, te konstatovali da IDIŠ-ov prodor u Idlib i te kako odgovara šiitskim snagama koje se također pripremaju da napadnu na Idlib i naprave prodor do dvije šiitske enklave sjeveroistočno od grada Idliba (Fuah i Kafraja).

Sirijski aktivisti su također izvijestili da šiije dopremaju ogromne snage na front na jugozapadu provincije Halep, oko grada Hadir, odakle planiraju da načine prodor do Fuah i Kafraje.

(Aktivisti/Put vjernika)

Novo na sajtu

sejtanovi prilazi srcu

ŠEJTANOVI PRILAZI SRCU

Znaj da je najbolji primjer za srce tvrđava u koju šejtan hoće da provali, da je osvoji i njome zagospodari, i da se tvrđava...

Preporučeni sadržaj

Bitka za Idlib

Sirija: Šijitski režim pokušava zauzeti strateški grad Han Šejhun na jugu...

Snage sirijskog režima podržane ruskom vojskom zauzele su ključan grad Al-Habit na zapadu Hame dok su 10 kilometara istočno od grada Han-Šejhuna zauzeli naselje...

Islamske teme