Razvoj situacije na sjeveru Hame: Borbe između IDIŠ-a i Tahriruš-Šama

Objavljeno / ažurirano:

Ubrzo nakon što je IDIŠ, 9. oktobra napao položaje Hejjetu Tahriruš-Šama (HTŠ) u oblasti oko gradića Rahdžan na sjeveroistoku Hame, te zauzeo desetak sela, uslijedila je kontra ofanziva Hejjetu Tahriruš-Šama (Džebhetun-nusra i saveznici). Detaljnije pogledajte ovdje.

U kontraofanzivi je HTŠ povratio nešto više od pola izgubljenih teritorija, a borbe se vode svakodnevno.

Neki aktivisti prognoziraju da se najžešće borbe tek očekuju, a situaciju dodatno komplicira rusko bombardovanje HTŠ-ovih pozicija na frontu sa IDIŠ-om.

Aktivisti su danas objavili fotografije napada ruskih zračnih snaga na poljsku bazu HTŠ-a u blizini Rahdžana, odakle su pokretani napadi na IDIŠ. U ovom ruskom napadu je ubijeno 9 mudžahida HTŠ-a. Fotografije ispod prikazuju scenu napada.

Aktivisti bliski HTŠ-u su optužili Rusiju da bombardovanjem pozicija HTŠ-a direktno pomaže IDIŠ, te konstatovali da IDIŠ-ov prodor u Idlib i te kako odgovara šiitskim snagama koje se također pripremaju da napadnu na Idlib i naprave prodor do dvije šiitske enklave sjeveroistočno od grada Idliba (Fuah i Kafraja).

Sirijski aktivisti su također izvijestili da šiije dopremaju ogromne snage na front na jugozapadu provincije Halep, oko grada Hadir, odakle planiraju da načine prodor do Fuah i Kafraje.

(Aktivisti/Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Sirija: Dževlani u Džebelu-Zaviji otkrio svoju prošlost i osobni identitet

0
Ebu Muhammed el-Dževlani, osnivač Džebhetun-Nusre a potom Tahriru-Šama te dugogodišnji vojni zapovjednik sirijske pobune, otkrio je svoju prošlost i osobni identitet na sastanku s plemenskim vođama i stanovnicima Džebelu-Zavije.

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Teravih namaz – 8, 20 ili 39 rekata

0
Pojedine osobe kažu da klanjaju na određeni način teraviju jer je to sunnet Poslanika sallallahu alejhi ve sellem ali da li je to samo stvar u imitiranju broja rekata koji je on klanjao ili je to zbilja po Sunnetu pogledajte u 28. nastavku serijala Ramazan promjena.

Islamske teme