Izrael decenijama dostavlja oružje režimima koji provode masakre, etničko čišćenje i genocid

Popularno na sajtu

Aktivisti za ljudska prava ojačavaju napore da otkriju izraelsku dugu i skrivenu historiju dostave oružja i pružanja vojne obuke režimima koji provode masakre, etničko čišćenje i genocid.

Pitanje izraelske trgovine s ovakvim režimima opet se našlo u centru pažnje nakon otkrića da Izrael šalje oružje Mijanmaru uprkos embargu na uvoz oružja koji su ovoj državi nametnule evropske države i SAD.

Ranije poznat kao Burma, Mijanmar se prošlog mjeseca našao na meti osuda UN-a zbog, kako se navodi “školskog primjera etničkog čišćenja” nad Rohinjama, muslimanskom manjinom. Stotine hiljada Rohinja prebjegle su u susjedni Bangladeš proteklih sedmica nakon dokazanog spaljivanja sela, masakara i sistematskog silovanja.

Izrael nije objavio detalje svojih veza s mijanmarskom vojnom vlašću, no javno dostupni dokumenti pokazuju da je ovoj državi prodao naoružane patrolne čamce, puške i opremu za posmatranje. Također, Izraelci obučavaju mijanmarske specijalne snage.

Grupe za zaštitu ljudskih prava pripremaju protest ispred Parlamenta Izraela za 30. oktobar, kad će tražiti da se odmah obustavi prodaja oružja Mijanmaru.

Izraelske firme također su u sporu sa SAD-om i Evropom zbog prodaje oružja i opreme za posmatranje paravojnim snagama u Južnom Sudanu, gdje se vodi građanski rat od 2013. godine. Vjeruje se da je poginulo približno 300.000 Sudanaca.

Eitay Mack, advokat za ljudska prava, predao je mnoge peticije izraelskim sudovima kako bi objavili više detalja izraelske trgovine s takvim režimima. Naveo je da bi se kroz ove slučajeve ubrzavale istrage za ratne zločine zvaničnika i učesnika u poslu.

“Mnoge zapadne države prodaju oružje, no za Izrael je jedinstveno da, gdje god se dešavaju ratni zločini i zločini protiv čovječnosti, ustanovi se da je Izrael prisutan. Za takve stvari moraju odgovarati kompanije koje prodaju oružje i zvaničnici koji tiho odobravaju trgovinu. U suprotnom, zašto bi ovo ikada prestalo?”, rekao je Mack za Al Jazeeru.

Prikrivena praksa

On ističe da je izraelska saradnja s mijanmarskom vojskom dio politike pomaganja nasilničkim režimima, koja traje decenijama, i ističe važnost trgovine oružjem u izraelskoj ekonomiji.

Tokom ljeta otkriveno je da su izraelski zvaničnici za odbranu odobrili 99,8 posto svih zahtjeva za dobijanje dozvole za izvoz oružja.

Osim podrške nasilju u Mijanmaru i Južnom Sudanu, Izrael se tereti za prikrivenu praksu isporuke oružja u ranijim slučajevima etničkog čišćenja i genocida na mjestima kao što su Balkan, Ruanda, Čile, Argentina, Šri Lanka, Haiti, El Salvador i Nikaragva. Mack dodaje da je Izrael imao i bliske veze s južnoafričkim aparthejdom.

Yair Auron, istražitelj genocida na izraelskom Otvorenom univerzitetu, navodi da su izraelske isporuke oružja režimima kao što je u Mijanmaru jednake slanju oružja nacističkoj Njemačkoj tokom holokausta.

“Ove prodaje mene i sve druge Izraelce čine zločincima jer se šalju u naše ime. Mi tako potičemo genocid”, rekao je on za Al Jazeeru.

Napori grupa za ljudska prava da razotkriju izraelsku saradnju s Mijanmarom dosad su ljutili izraelske vlasti i sudove.

Dnevni list Haaretz optužio je ministra odbrane Avigdora Liebermana da je “lagao” kad je prošlog mjeseca u Parlamentu kazao da je izraelska saradnja s Mijanmarom u skladu s “prosvijetljenim svijetom”.

Zvaničnici su odbili otkriti informacije o izvozu oružja vojnim režimima tokom saslušanja prošlog mjeseca na izraelskom Vrhovnom sudu kad su govorili o peticiji da se obustavi ova prodaja. Pravni zastupnici države zahtijevali su zasjedanja iza zatvorenih vrata kad se govori o odnosima s Mijanmarom.

Troje sudija koje je vodilo saslušanje zabranilo je javnu objavu njihove odluke, što se tumači kao odobrenje nastavka prodaje oružja. Oni su tu odluku o zabrani objave pravdali opasnošću kvarenja veza Izraela s drugim državama.

Krajem prošle godine isti sud odbio je peticiju kojom se zahtijevala objava dokumenata koji su pokazivali ulogu Izraela u naoružavanju srpskih snaga koje su vršile masakre u Bosni i Hercegovini 1990-ih godina.

Također se čekaju saslušanja o mnogim slučajevima koji se tiču Južnog Sudana, Ruande, Čilea, Haitija i Argentine.

U augustu su izraelski zvaničnici na Vrhovnom sudu tvrdili da je izvoz oružja paravojnim snagama u Južnom Sudanu “u skladu sa zakonom”.

Dokazi navode da je Izrael prodavao puške i opremu za posmatranje milicijama i vojsci u Južnom Sudanu. Izvještaj UN-a ukazuje da su izraelske puške “Ace” i “Galil” veoma korištene u toj afričkoj državi.

Bez nadzora

Sljedeće sedmice na Vrhovnom sudu razmatrat će se peticija o učešću Izraela u dešavanjima u Ruandi, gdje je, navodno, naoružavao Hutue, koji su vršili genocidne napade protiv Tutsija.

Mack ističe da nekolicina zvaničnika u izraelskom Ministarstvu odbrane nadgleda približno 400.000 dozvola na godišnjem nivou za prodaju oružja.

“U praksi, to znači da uopće nema nadzora”, dodaje.

Izraelske kompanije, u međuvremenu, imaju odobrenja za prodaju oružja za približno 130 država premda aktivisti navode da Izrael prikriveno sarađuje s još dosta država.

Izrael je jedini veliki izvoznik oružja koji stalno profitira u globalnom trendu prodaje oružja. U martu je objavljeno da je 2016. Izrael u ovim poslovima zaradio 6,5 milijardi dolara, a godinu prije 5,7 milijardi dolara. U te cifre uključeno je povećanje prodaje za 70 posto u Africi.

Afričke države koje se terete za teška kršenja životnih prava bile su među više od 100 država koje su prisustvovale godinjem sajmu izraelske odbrane u junu.

Uprkos maloj površini, vjeruje se da je Izrael šesti najveći izvoznik oružja na svijetu.

Zbog toga je prodaja naoružanja ključna za izraelsku ekonomiju i na nju otpada približno osam posto BDP-a. Navodi se da je 100.000 izraelskih domaćinstava ovisno o proizvodnji naoružanja.

John Brown, novinar istraživač u listu Haaretz, kome je to pseudonim, navodi da postoji duga historija “Uzi diplomatije”, a ovdje se govori o izraelskoj poluautomatskoj pušci, veoma popularnoj među snagama sigurnosti širom svijeta od 1960-ih naovamo.

“Ako države žele najbolje oružje, onda se vjerovatno obraćaju SAD-u i Evropi. No, kad im niko ne želi prodati, onda se okreću Izraelu. Koristi za Izrael u ovim poslovima ne mjere se samo u novcu. Često su važnije diplomatske i strateške alijanse koje Izrael može uspostaviti ovim poslovima”, rekao je on za Al Jazeeru.

Kanal za Kineze

Mack ističe da je sve veća međunarodna ljutnja zbog progona mijanmarske muslimanske manjine donijela mogućnost objelodanjenja dugoročne uloge Izraela u podršci režimima koji vrše etničko čišćenje i genocid.

“Bilo koja država koja trenutno daje oružje burmanskoj vojsci treba odmah prekinuti te aktivnosti dok se određene mjere ne izvrše kako bi se ustanovila odgovornost učesnika”, kazala je Nikki Haley, američka ambasadorica pri UN-u, a mnogi u ovom vide rijetku poruku Izraelu.

Premda su izraelski sudovi blokirali pristup dokumentima koji bi mogli otkriti više detalja o oružju koje je otišlo u Izrael, aktivisti su mogli identifikovati određene poslove iz otvorenih izvora.

U septembru 2015. Min Aung Hlaing, komandant mijanmarske vojske, na društvenim medijima objavio je detalje “putovanja u kupovinu” u Izrael, gdje je posjetio vodeće izraelske proizvođače oružja i razgovarao sa čelnikom izraelske vojske Gadijem Eisenkottom.

Godinu kasnije zvaničnik izraelskog Ministarstva odbrane zadužen za izvoz, Michael Ben Baruch, posjetio je Mijanmar kako bi se susreo s vojnim čelnicima ove države s ciljem potpisivanja dogovora o patrolnim čamcima.

Ubrzo nakon doga na sajtu izraelske kompanije TAR Ideal Concepts objavljene su fotografije osoblja firme kako obučava mijanmarske specijalne snage i uči ih kako da koriste izraelske puške.

Drugi analitičari navode da Izrael također djeluje kao distributer kineskog oružja i bespilotnih letjelica ka Mijanmaru, pa tako Peking zaobilazi embargo.

Nebriga za žrtve

“Nema zastare za ratne zločine i zločine protiv čovječanstva, pa ćemo pritiskati izraelske zvaničnike da prestanu s trgovinom. Oni će se morati podvrgnuti ‘putu srama’ na sudovima, gdje će morati objasniti svoje djelovanje i to što su dokumenti tajni”, govori Mack.

Dodao je da je izraelski uspjeh na tržištu oružja povezan s pet decenija njegove kontrole nad okupiranim palestinskim teritorijama.

“Izraelske kompanije koriste iskustvo Izraela na palestinskim teritorijama kako bi prodavale oružje, tvrdeći da su oružje i obuka testirani u stvarnom životu.”

Brown kaže da je Izrael naizgled neosjetljiv prema žrtvama nasilja koje je poticao. Ovo se naročito odnosi na tzv. Prljavi rat u Argentini 1970-ih, kad je “nestalo” više od 30.000 ljevičara. Vjeruje se da je tada Izrael vlastima prodao oružje vrijedno 700 miliona dolara.

“Među ubijenima je 2000 argentinskih Jevreja. Izrael je znao da će oružje biti upereno i protiv Jevreja, ali ga to nije zaustavilo jer njega to nije briga”, ističe.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz