Sirija: Tahriruš-Šam pokrenuo kontraofanzivu na IDIŠ u Hami (video)

Objavljeno / ažurirano:

U ponedjeljak, 9. oktobra, mediji Bagdadijevog hilafeta (IDIŠ) ponosno su izvijestili da su “vojnici hilafeta” pokrenuli ofanzivu na položaje, kako su rekli, “otpadničke” Hejjetu Tahriruš-Šam na sjeveroistoku Hame (detaljnije ovdje).

Aktivisti sa terena su izvjestili da je IDIŠ napao položaje Tahriruš-Šama na sjeveroistoku Hame sa najmanje 25 vozila uključujući tenkove. Nema sumnje da je konvoj IDIŠ-ovih vojnih vozila i tenkova došao iz područja Ukajribat, posljednje IDIŠ-ovo uporište u Hami, gdje je IDIŠ doživio totalni kolaps i poraz od strane šiitsko-režimskih snaga.

IDIŠ je u ovom iznenadnom napadu zauzeo desetak sela sa tendencijom širenja svoga uticaja.

U srijedu se IDIŠ-ov bombaš samoubica eksplodirao u Armanazu u Idlibu, usmrtivši četiri mudžahida Tahriruš-Šama i ranivši više boraca i civila.

Hejjetu Tahriruš-Šam nije dugo čekao, već je odmah mobilisao snage te pokrenuo kontraofanzivu kako bi spriječio širenje IDIŠ-a i povratio izgubljenu teritoriju.

U početku je Hejjetu Tahriruš-Šam (HTŠ) povratio sela Talihan i Um-Miyal, nakon čega su oslobođeni Sukari, Abu Kahf i susjedna brda. HTŠ je također povratio i mjesta Abu Ghar i Hasnawi.

Prema aktivistima, HTŠ je “u operaciji čišćenja teritorije od haridžija” eliminisao na desetine Bagdadijevih boraca, te zaplijenio dva tenka. Samo u blizini Šakusija, HTŠ je uništio vojni kamion IDIŠ-a sa 8 boraca u njemu, izvještavaju aktivisti.

HTŠ je povodom ovih borbi objavio i kraći video snimak.

(Aktivisti/Put vjernika)

Novo na sajtu

kuran Kur'an lijek rukja

Kur'an liječi sve, i duhovne (psihičke) i fizičke bolesti

Osnova svakog liječenja je Kur'an, kao primarno sredstvo, a zatim se pristupa ostalim medikamentima. Ovaj princip se primjenjuje na sve vrste bolesti, kako psihičke...
Allahu-ekber-slika

Najčudnija stvar

Preporučeni sadržaj

Sarut

Poginuo AbdulBasit Sarut – istaknuti komandant sirijskih pobunjenika

Abdul Basit Sarut, viši zapovjednik ugledne sirijske pobunjeničke vojne grupe Džejšul-Izza preselio je uslijed teških rana zadobijenih dan ranije tokom izvođenja ofanzive protiv Assadovog...

Islamske teme