Nakon što je poražen od šiitsko-režimskih snaga, IDIŠ napao na Tahriruš-Šam u Hami

Popularno na sajtu

U ponedjeljak, 9. oktobra, mediji Bagdadijevog hilafeta (IDIŠ) ponosno su izvijestili da su “vojnici hilafeta” pokrenuli ofanzivu na položaje, kako su rekli, “otpadničke” Hejjetu Tahriruš-Šam na sjeveroistoku Hame (zvanično saopštenje ispod).

IDIS-zvanicna-potvrda-napada-na-HTS
Zvanična IDIŠ-ova potvrda napada na Tahriruš-Šam u Hami

Aktivisti sa terena su izvjestili da je IDIŠ napao položaje Tahriruš-Šama na sjeveroistoku Hame (na rubu provincije Idlib) sa najmanje 25 vozila uključujući tenkove. Nema sumnje da je konvoj IDIŠ-ovih vojnih vozila i tenkova došao iz područja Ukajribat, posljednje IDIŠ-ovo uporište u Hami, gdje je IDIŠ doživio totalni kolaps i poraz od strane šiitsko-režimskih snaga.

IDIŠ je u ovom iznenadnom napadu zauzeo desetak sela, iako su tokom dana stizali izvještaji da je Tahriruš-Šam uspio povratiti nekoliko sela.

IDIŠ-ov napad na Tahriruš-Šam došao je u kritičnim momentima kada je Tahriruš-Šam izvodio uspješnu ofanzivu na šiitsko-režimske pozicije na jugu provincije Idlib, 30-ak km zapadno (slika ispod).

Ostalo je otvoreno pitanje kako je konvoj IDIŠ-ovih vozila uspio neopažen proći najmanje 30km kroz teritoriju pod kontrolom šiitsko-režimskih snaga, pogotovo ako se zna da je IDIŠ u Ukajribatu bio pod opsadom (slika ispod).

IDIŠ-ove snage su prošle put od 30+ km da bi iz stanja opsade došle i napale Tahriruš-Šam
IDIŠ-ove snage (crna površina na mapi) su prošle put od 30+ km da bi iz stanja opsade došle i napale Tahriruš-Šam

Povodom ovog IDIŠ-ovog napada, na socijalnim mrežama je objavljeno i saopštenje Tahriruš-Šama koji je potvrdio da je IDIŠ zauzeo teritoriju na sjeveroistoku Hame, te optužio Rusiju i režim u Damasku za zavjeru, dopustivši IDIŠ-u da bezbjedno prođe kroz njihovu teritoriju, a sve sa ciljem kako bi se osujetila ofanziva Tahriru Šama na režimske položaje u Idlibu i Hami (detaljnije ovdje).

IDIŠ-ovi mediji su izvijestili da su u napadu eliminisali borce Tahriruš-Šama te zarobili 4 pripadnika.

IDIŠ je u toku ove godine od šiija i kurdskih komunista izgubio gotovo sve strateške gradove u Iraku i Siriji: Mosul, Havidžu, Tel-Afar, Rakku (osim malog djela), i ogromnu teritoriju u provincijama Homs, Raka i Deir Zur.

Čini se da je IDIŠ-u ipak najlakše boriti se protiv muslimana. IDIŠ je tokom 2014. i 2015. godine od džihadsko-oslobodilačkih snaga u Siriji zauzeo ogromnu teritoriju koju je potom gotovo u potpunosti izgubio od kurdskih komunista i šiitsko režimskih snaga.

Bitno je napomenuti da je u prethodnim sedmicama Tahriruš-Šam toplo dočekao familije IDIŠ-ovih boraca koje su prebjegle iz Hame u Idlib usljed ofanzive režimskih i šiitskih snaga na IDIŠ-ova uporišta u Hami.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz