Turska ofanziva u Siriji: Turske snage i saveznici opkolili Tal Abyad

Sirijski pobunjenici koje podržava Turska zauzeli su centar sirijskog pograničnog grada Ras al-Ayna.

1450

Tursko Ministarstvo odbrane tvrdi da su njihovi saveznici u Siriji zauzeli centar ključnog grada Ras al-Ayna. Kurdske snage, pak, negiraju te navode.

Ankara je prije četiri dana pokrenula vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije. Prema zvaničnim turskim podacima, do sada je neutralizirano više od 400 pripadnika kurdskih snaga.

Iz Ujedinjenih naroda navode da je od početka ofanzive više od 100 hiljada ljudi raseljeno, dok s druge strane kurdski izvori navode dvostruko veći broj izbjeglih.

Turska je poručila da će nastaviti ofanzivu uprkos prijetnjama Amerike da će im uvesti sankcije.

Dopisnik Al Jazeere Melad Fadl izvijestio je da su Turske snage i pobunjenici do sada osvojili više od 25 sela u okolini Tal Abyada i Ras al-Ayna.

Te snage drže pod opsadom Tal Abyad, a u daljem napredovanju sprečava ih veliki broj protivpješadijskih mina, dodaje Al Jazeerin dopisnik.

Sirijski pobunjenici koje podržava Turska zauzeli su u subotu, četvrtog dana turske ofenzive, centar sirijskog pograničnog grada Ras al-Ayna, izjavio je turski vojni dužnosnik, izvijestio je Josip Šarić, reporter Al Jazeere.

“Presječena je cesta M4, to je cesta na sjeveru Sirije koja spaja područja koja su kontrolirali Kurdi”, javio je Šarić i dodao da bi, ako bi se to potvrdilo, onda bi ta teritorija bila presječena na dva dijela.

“Narodna vojska (sirijski pobunjenici) zauzela je jutros središte grada. U stambenim četvrtima se provode provjere i pregledi”, kazao je dužnosnik, prenijela je agencija Hina.

Tursko ministarstvo odbrane objavilo je kako je u dosadašnjem toku akcije ubijeno 459 kurdskih boraca, dok Kurdi priznaju da su izgubili 30 ljudi.

Sirijski pobunjenici koje Turska koristi kao kopnene snage u borbama protiv Kurda, objavili su da su također presjekli cestu koja povezuje Ras al-Ain i grad Tel Abyad te da su od početka operacije zauzeli 18 sela.

Sjednica Arapske lige

Arapski ministri vanjskih poslova u subotu su raspravljali o turskoj invaziji na sjeveru Sirije na vanrednoj sjednici Arapske lige u njenom sjedištu u Kairu, prenosi Fena

Današnji sastanak u egipatskoj prijestonici dolazi u vrijeme kada turska ofanziva protiv sirijskih kurdskih boraca ulazi u četvrti dan.

Egipat je sazvao vanrednu sjednicu Arpske lige kako bi raspravljala o, kako tvrdi, “flagrantnoj agresiji” na sirijski suverenitet.

Turski čelnici tvrde kako im je cilj potisnuti snage sirijskih Kurda, koje smatraju teroristima zbog njihovih veza s višedecenijskom kurdskom pobunom unutar turskih granica.

Sirijsko članstvo u 22-članoj Arapskoj ligi ukinuto je 2011. godine nakon nasilnog odgovora sirijskih vladinih snaga na proteste u kojima se pozivalo na reforme.

Nešto ranije ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je kako nisu tačni navodi da je turska vojska u okviru operacije “Izvor mira” gađala posmatračku tačku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na sjeveru Sirije, javlja Anadolija.

Izvor: Al Jazeera i agencije