Nema niti jedne epizode džihada koja se odigrala u našem ummetu nakon pada hilafeta a da nije donijela hajra ovom ummetu, doprinijela velikom hajru i učinila da muslimani budu pobožniji i bolje upućeniji u svoju vjeru i stanje, pa se iz tog razloga ne treba govoriti: „Propale su te epizode i stanice džihada“!

Naprotiv, kazat će se da su one ostvarile ono što se u tadašnjim okolnostima moglo ostvariti, a ko bude čitao povijest spoznat će da završni rezultati ne dolaze odjedanput, štaviše oni se grade i povećavaju kontinuiranom i postepenom izgradnjom.

Na primjer: u Bosni je epizoda džihada bila sebebom da se očuva identitet ummeta, a na čijem uništenju je uveliko radila komunistička partija na čelu sa tadašnjim zločinačkin predsjednikom Jugoslavije, Titom. Pa hvala Uzvišenom Allahu koji je dao da se ljudi vrate svojoj vjeri, i da se vrate svojim džamijama, i da se vrati hidžab (pokrivanje) kod žena. Upravo je ovo što je najviše moglo da se ostvari shodno okolnostima tog perioda.

Kada je u pitanju Afganistan, tamo je džihad bio sebebom vraćanja i oživljavanja borbenog duha ovom ummetu na svakom mjestu, i ko bude iščitavao njegove rezultate spoznat će ogromne hajrate koji su ostvareni tim džihadom. Dok što se tiče njegovog utjecaja na sami afganistanski narod, onda je to i te kako velika stvar.

Stoga onaj ko bude sagledavao rezultate savremenog džihada iz ovog ugla, neće upasti u zulum kada bude donosio propis o istima, naprotiv o tome će govoriti krajnje pravedno. Ovo je upravo ono o čemu treba govoriti kako bi čitaoc pravilno shvatio bitnost i vrijednost kosmičkih zakona prilikom ostvarivanja mogućih rezultata, zatim vidi da svaka stanica nosi svoj hajr sljedećoj stanici, i tako sve dok božanska blagodat ne donese pobjedu i vlast.

Napisao: Šejh Ebu Katade El-Filestini, hafizahullah
Izvor: https://t.me/ShAbuQatadah