Pusti nas da umremo i šehadet na Allahovom putu postignemo (1. dio)

Popularno na sajtu

Zaista se islam kao vjera ne može ostvariti u životu muslimana osim uspostavljanjem džihada na Allahovom putu u svim njegovim oblicima. Isto tako, šer mufsida (onih koji siju nered na Zemlji) se ne može suzbiti osim snagom koja će ih zastrašiti i džihadom koji će ih slomiti. I da nije džihada na Zemlji bi nastao nered, a mesdžidi bi bili porušeni.

Borba između istine i laži jeste sunnet (odredba koja se ne mijenja) do Sudnjeg dana. Sljedbenici batila (zablude) su uvijek mnogobrojniji u odnosu na sljedbenike istine i ne mogu se pobijediti niti se njihov šer može suzbiti osim džihadom na Allahovom putu.

Veliki broj ljudi se neće pokoriti istini osim snagom koja će ga na to prisiliti.

Džihad na Allahovom putu će ostati sve do Sudnjeg dana i on je put pobjede i ponosa ovoga ummeta. Koliko god bilo prepreka na njegovom putu i koliko god se nevjernici islama budu borili protiv njega, nastojeći da ugase njegovo obilježje da ezijete i proganjaju njegove zagovornike, da ih potvaraju i optužuju pretjerivanjem, ekstremizmom i terorizmom, koliko god sve to pokušavali neće biti u stanju stati na put džihadu. Nur džihada će se ispoljiti i njegov trag proširiti i ostaće sve dok bude bilo dana i noći, pa ili pobjeda ili pogibija (šehadet) na Allahovom putu.

Kaže Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “U mom ummetu će uvijek biti skupina koja će se boriti na istini, dominirajući nad onima koji joj se budu suprostavili, sve dok se zadnji od njih ne bude borio protiv mesiha Dedžala.” Hadis bilježi Ebu Davud.

Kod imama Muslima stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ova vjera će uvijek opstati, radi nje će se boriti skupina muslimana sve do Sudnjeg dana.”

U drugom hadisu kod imama Muslima stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Skupina iz moga ummeta će se uvijek boriti radi Allahove vjere, nadvladavajući svoga neprijatelja. Neće im škoditi oni koji im se suprotstavljaju, i to će tako biti sve do Sudnjeg dana.”

Od sebeba (uzroka) jačine i snage selefa jeste džihad na Allahovom putu. To je put kojim ummet može povratiti ponos, mjesto i položaj kojeg je nekada imao.

Svaki terbijet (odgoj) koji ne počiva na duhu džihada i povezivanju sadašnjosti ovoga ummeta sa njegovom prošlošću jeste slab terbijet, bez obzira na zalaganje i trud njegovih nosioca i njihovih nijeta.

Stoga, kada je zadnji dio ovoga ummeta zapostavio sebeb njihove snage i ponosa, Allah ih je ponizio i dao da njime nadvladaju njihovi neprijatelji. A kada radi vjere položimo naše duše i kada budemo tragali za sebebima koji su doveli do ponosa naših predaka, i kada budemo radili po tim sebebima onda će pobjeda biti naš saveznik a ponos naš slogan.

Kaže Uzvišeni:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلَى تِجَارَةٍ تُنجِيكُمْ مِنْ عَذَابٍ أَلِيمٍ * تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَتُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنتُمْ تَعْلَمُونَ * يَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَيُدْخِلْكُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الأَنْهَارُ وَمَسَاكِنَ طَيِّبَةً فِي جَنَّاتِ عَدْنٍ ذَلِكَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ

“O vi koji vjerujete, hoćete li da vam ukažem na trgovinu, koja će vas iz patnje bolne spasiti? U Allaha i Poslanika Njegova vjerujte i imecima svojim i životima svojim na Allahovu putu se borite – to vam je, da znate, bolje. On će vam grijehe vaše oprostiti i uvesti vas u džennetske bašče, kroz koje rijeke teku, i u divne dvorove u vrtovima Adna; to je uspjeh veliki. A dat će vam i drugu blagodat koju volite: Allahovu pomoć i skoru pobjedu! Zato obraduj vjernike.”

Uzvišeni Allah nas je obavijestio u suri Tevbe da je cijena polaganja života i imetka na Allahovom putu Džennet Gospodara. Kaže Uzvišeni:

إِنَّ اللَّهَ اشْتَرَى مِنْ الْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُمْ بِأَنَّ لَهُمْ الْجَنَّةَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَيَقْتُلُونَ وَيُقْتَلُونَ وَعْداً عَلَيْهِ حَقّاً فِي التَّوْرَاةِ وَالإِنجِيلِ وَالْقُرْآنِ وَمَنْ أَوْفَى بِعَهْدِهِ مِنْ اللَّهِ فَاسْتَبْشِرُوا بِبَيْعِكُمْ الَّذِي بَايَعْتُمْ بِهِ وَذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ

“Allah je od vjernika kupio živote njihove i imetke njihove u zamjenu za Džennet koji će im dati. Oni će se na Allahovu putu boriti, pa ubijati i ginuti. On je to, zbilja, obećao u Tevratu i Indžilu i Kur'anu. A ko od Allaha dosljednije ispunjava obećanje svoje? Zato se radujte pogodbi svojoj koju ste s Njim ugovorili, i to je zasigurno uspjeh veliki.”

Uzvišeni Allah je pokudio one koji pozivaju džihadu a potom sjede sa onima koji iz boja izostaju i ne pomažu svoju braću niti brane njihovu čast. Kaže Uzvišeni:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَا لَكُمْ إِذَا قِيلَ لَكُمْ انفِرُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ اثَّاقَلْتُمْ إِلَى الأَرْضِ أَرَضِيتُمْ بِالْحَيَاةِ الدُّنْيَا مِنْ الآخِرَةِ فَمَا مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا فِي الآخِرَةِ إِلاَّ قَلِيلٌ

“O vi koji vjerujete, zašto su neki od vas oklijevali kad vam je bilo rečeno: “Krenite u borbu na Allahovu putu!”, kao da ste za zemlju prikovani? Zar vam je draži život na dunjaluku od ahireta? A uživanje na dunjaluku prema ahiretu neznatno je.”

I kaže Uzvišeni:

َلْيُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ الَّذِينَ يَشْرُونَ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا بِالآخِرَةِ وَمَنْ يُقَاتِلْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَيُقْتَلْ أَوْ يَغْلِبْ فَسَوْفَ نُؤْتِيهِ أَجْراً عَظِيماً * وَمَا لَكُمْ لا تُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَالْمُسْتَضْعَفِينَ مِنْ الرِّجَالِ وَالنِّسَاءِ وَالْوِلْدَانِ الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا أَخْرِجْنَا مِنْ هَذِهِ الْقَرْيَةِ الظَّالِمِ أَهْلُهَا وَاجْعَل لَنَا مِنْ لَدُنْكَ وَلِيّاً وَاجْعَل لَنَا مِنْ لَدُنْكَ نَصِيراً

“I neka se zato na Allahovu putu vjernici bore protiv onih koji život na dunjaluku kupuju za ahiret, a onoga ko se na Allahovu putu bori, pa pogine ili pobijedi, Mi ćemo, sigurno, velikom nagradom nagraditi. Šta je s vama pa se ne borite na Allahovom putu za nemoćne; za muškarce, žene i djecu koji govore: “Gospodaru naš, izbavi nas iz ovoga grada čiji su stanovnici nasilnici, odredi nam zaštitnika i daj nam pomagača!”

Ovo je naredba od Uzvišenog Allaha da se uspostavi džihad radi uzdizanja Njegove riječi i spašavanja potlačenih vjernika i vjernica i njihova izbavljivanja iz ruku nevjernika agresora.

Učenjaci su složni da je obaveza boriti se protiv nevjernika koji nasrću na muslimaske zemlje, i ukoliko se njihov šer može suzbiti od strane muslimana čija je teritorija napadnuta onda spada obaveza sa ostalih muslimana. Ukoliko, pak, nisu u stanju onda je obaveza onima koji su u njihovoj blizini da pomognu svojoj braći. Obaveza džihada ne spada tada sa muslimana sve dok ne protjeraju nevjernike iz muslimaskih zemalja.

Za ovaj vid džihada nije potrebna dozvola vladara, a posebno ne kada se radi o vladaru koji je iznevjerio vjeru i anulirao šerijatske propise.

Učenjaci se ne razilaze da je od najveće obaveze vladara uspostavljanje Allahova šerijata, džihad protiv kafira i murteda, i pomaganje islama i muslimana u čitavom svijetu. Ako to ne budu uradili pa koja je onda njihova zadaća?!

Napisao: Šejh Sulejman el-Ulvan
Izvor: Islamway.com

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz