U Siriji za devet godina rata smrtno stradalo 384.000 ljudi

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 384.000 ljudi, od kojih 116.000 civila, stradalo je u Siriji od početka konflikta u martu 2011. godine, saopštila je danas opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHC) novi bilans žrtava.

Sukob, koji je počeo represijom prodemokratskih protesta, pretvorio se kasnije u složen rat sa učešćem raznih pobunjeničkih frakcija i naoružanih grupa, te miješanjem stranih sila, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada sada kontrolišu više od 70 posto teritorije, zahvaljujući vojnoj pomoći saveznika – Rusije, Irana i libanskog pokreta Hezbollah.

Gotovo 130.000 poginulih sirijskih vojnika

Konflikt koji su Ujedinjene nacije 2017. godine ocijenile kao najgoru katastrofu od Drugog svjetskog rata, uništio je privredu, dok je više od 11 miliona ljudi napustilo svoje domove.

Opservatorija, koja se oslanja na veliku mrežu vojnih i ljekarskih izvora širom Siriji, navela je da je od 116.000 stradalih civila, 22.000 djece i 13.000 žena.

Poginulo je najmanje 129.476 pripadnika sirijske vojske i stranih boraca na strani vlasti, navela je opservatorija i dodala da je oko 57.000 pobunjenika stradalo.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Kultura kletve i proklinjanja ashaba i majki vjernika kod šiija

0
Pustimo da sami šijitski autoriteti govore o svom ubjeđenju, ali bez tukje - pretvaranja! Pogledajte pogana ubjeđenja šiizma - idolopokloničke sekte koja se krije iza islama. Šije lažu i potom proklinju najveće svetinje islama.

Preporučeni sadržaj

Dokaz da šije ne vjeruju u Kur'an: Mula Hajderi o šiijskom...

0
Kada je u pitanju šijitska sekta, mnogi muslimani su obmanuti i nisu svjesni nevjerstva ove sekte. Ovome doprinosi blagonakloni stav Islamske zajednice prema šiizmu, kao i medijska propaganda koju vrše šijitske misinarske službe na našim prostorima, ali i na nivou čitavog ummeta.

Islamske teme