Na današnji dan prije 90 godina službeno ugašen islamski hilafet

Popularno na sajtu

Na današnji dan, tačno prije 90 godina, islamski hilafet je obrisan sa mape nakon što je služio muslimanskom svijetu 1350 god., piše Worldbulettin.

Uprkos tome što je osmanlijski Sultanat službeno ukinut u novembru 1922., šef osmanlijskog domaćinstva je nastavio nositi titulu halife cijelog muslimanskog svijeta.

Abdulmedžid je preuzeo titulu od svog rođaka sultana Mehmeta Vahdetina, koji je svrgnut u novembru 1922. istovremeno sa ukidanjem Sultanata. Abdulmedžid je postavljen na položaj od strane Turske  nacionalne skupštine kratko poslije toga, ali je samo malo uživao sa ograničenim ovlastima.

U skladu sa presudom koju je donesena od strane turkog parlamenta 03. marta, 1924., pozicija halife je službeno uklonjena i zadnjem halifi Abdulmedžidu i Osmanlijskom domaćinstvu je naređeno da napuste Tursku.

Abdulmedžid i njegova porodica su odmah pohapšeni i stavljeni na prvi voz za Švicersku. Međutim, Švicerska im je zabranila ulaz, i nisu imali izbora osim da se nasele u Francuskoj.

Poslijednji halifa je ostao u Francuskoj narednih 20 godina sve dok nije umro od srčanog napada u 1944. Njegova kći je vodila kampanju mnogo godina da bude ukopan u svojoj domovini Turskoj, ali je tadašnji predsjednik Ismet Inonu odbio da posustane.

Nakon što je Abdulmedžid svrgnut i protjeran iz Truske, kralj Husejn bin Ali od Hidžaza (današnje Saudijske Arabije) se proglasio halifom, s obzirom da je bio čuvar Dva sveta harema u Meki i Mediji. Međutim, ukratko nakon toga u 1925., porodica Saud je napala iz pravca regije Nedžd i protjerala kralja Husejna iz zemlje.

Iako je novi čuvar Dva sveta harema, porodica Saud imala značajnu moć da se proglasi hilafetom, umjesto toga saudijska porodica je izabrala da prihvati titulu “Kralja”, službeno ne preuzimajući vlast u cijelom muslimanskom svijetu osim u svom kraljevstvu.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz