Zapad šalje milijarde dolara pomoći Libanonu u pokušaju da spriječe urušavanje nacionalističkog poretka na Bliskom istoku

Popularno na sajtu

Islamska država u Iraku i Šamu preuzela je odgovornost za raketne napade na šiitski grad Beka u oblasti Labveh u Libanonu koji se se desili rano u utorak, javlja libanonski NOW.

U poruci koja kruži po socijalnim mrežama navodi se da je napad došao kao odgovor na angažman tkzv. Hizbullaha u borbama u Jebrudu u okolini Damaska.

Pet raketa Katjuša je lansirano sa sirijske teritorije na Beku, gdje se nalazi uporište šejtanske partije Hizbullah, navodno ne prouzrokujući žrtve.

Istovremeno mediji izvještavaju da Francuska priprema da zapečati multimilijarderski plan za pomoć Libanonskim oružanim snagama u sporazumu koji sponzorira Saudijska Arabija.

Kako javlja Al-Akhbar, to će se realizovati na sastanku takozvane Međunarode grupe za podršku Libanonu u srijedu u Parizu, koja uključuje pet stalnih članica UN-ovog Vijeća sigurnosti.

Sastanku u Parizu će prisustovati ministri vanjskih poslova pet članova Vijeća sigurnosti sa pravom veta – Francuske, Sjedinjenih Država, Rusije, Britanije i Kine.

Saudijska Arabija će prisustovati također. Ona je u decembru donirala tri milijarde dolara za unaprijeđivanje libanonske armije i tražila je od Francuske da snabdije oružje upotrebom velikog dijela ovih novčanih sredstava.

Diplomatski izvor, kako navodi Al-Akhbar, rekli su da je Francuska spremna da snabdije opremu libanonskoj vojski, koja će uključivati sve od komunikacijska opreme, do helikoptera, tenkova i dalekomentnih protutenkovskih raketa.

Jedan od razloga ove sveobuhvatne pomoći najmanjoj bliskoistočnoj državi jeste “prelijevanje” sirijskog rata u Libanon, koje se manifestuje sve češćim napadima na šiitski Hizbullah zbog njegovog učešća u ratu u Siriji na strani Asadovog režima ali također i na libanonsku vojsku koja pušta šiitsku partiju da zloostavlja sunitski narod.

Drugi razlog jeste zbog djelimičnog brisanja sirijsko-libanonske granice koje je prouzrokovao, kako navodi analitički sajt Debka, “užurbani ratni saobraćaj”.

Sajt navodi da je trgovina oružjem, ljudima i krijumčarske mreže između Sirije i Libanona, koje vode Hizbullah i sirijska vojska, praktično izbrisala velike dijelove granice između ove dvije države.

S druge strane, krajem janura, Džon Bačelor je napisao članak za Al-Jazeeru pod naslovom “Da li Irak i Sirija još postoje”, gdje navodi da je granica između Sirije i Iraka gotovo nestala formiranjem Islamske države u Iraku i Šamu.

Nacionalne granice na Bliskom istoku su stvorile kolonijalističke sile tajnim Sajks-Pikot sporazumom u 1916. između Engleske i Britanije i njihovom kasnijom podjelom Osmanskog carstva ili Osmanskog hilafeta.

Znajući to činjenicu, sada jasnije vidimo zašto bivše kolonijalne sile i njeni saveznici ulažu sve napore i šalju multimilijarderske vojne pomoći vojskama nacionalnih država koje su oni formirali, da iste rade u njihovom interesu dugi niz godina.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz