KAZIVANJA O POSLANICIMA: ADEM, alejhi selam (1. dio)

Popularno na sajtu

Hvala Allahu koji je uzdigao islam i muslimane, a ponizio mnogoboštvo i mnogobošce. Neka je mir i blagoslov na vođu mudžahida, velikana svih poslanika i vjerovjesnika Muhameda, salalahu alejhi ve selem, i neka je mir i blagoslov na njegovu porodicu, ashabe i sve one koji slijede njegovu uputu.

فَاقْصُصِ الْقَصَصَ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ

Uzvišeni Allah kaže: “Zato kazuj događaje da bi oni razmislili.” Al-A’raf, 176.

أُولَٰئِكَ الَّذِينَ هَدَى اللَّهُ ۖ فَبِهُدَاهُمُ اقْتَدِهْ ۗ قُل لَّا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا ۖ إِنْ هُوَ إِلَّا ذِكْرَىٰ لِلْعَالَمِينَ

“Njih je Allah uputio, zato slijedi njihov pravi put. Reci: “Ja od vas ne tražim nagradu za Kur’an, on je samo pouka svjetovima.” Al-An'am, 90.

نَحْنُ نَقُصُّ عَلَيْكَ أَحْسَنَ الْقَصَصِ بِمَا أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ هَٰذَا الْقُرْآنَ وَإِن كُنتَ مِن قَبْلِهِ لَمِنَ الْغَافِلِينَ

„Objavljujući ti ovaj Kur’an, Mi tebi o najljepšim događajima kazujemo iako prije njega nisi doista ništa znao.“ Jusuf, 3.

Svako ko ima zdrav razum voli ono što je najljepše, zar ne?

Pa ovo su najbolje priče, kazivanja o kojima Poslanik salalahu alejhi ve selem nije ništa znao prije, koje mu Allah iz svoje milosti objavljuje da bi bile pouka njemu i onima koji ga slijede.

Neke koristi od pričā o poslanicima su slijedeće:

1. Poslaniku je naređeno da nam ih ispriča, jer mu uzvišeni Allah to naređuje. To je naredba, Allah mu naređuje da prenese ove priče Umetu. Znači i za nas postaje obaveza da prenesemo ove priče i poruke poslanika. To radimo kao ibadet Allahu, da bi ispunili Njegovu naredbu.

2. U njima su pouke o kojima treba da razmišljamo. Ova kazivanja nisu samo da se ispričaju, već da se nauči iz njih, da se razmišlja o njima, da se izvuku pouke i da se slijede.

3. Zašto je izuzetno važno da se uče kazivanja o poslanicima? Allah kaže:

أُولَٰئِكَ الَّذِينَ هَدَى اللَّهُ ۖ فَبِهُدَاهُمُ اقْتَدِهْ

“Njih je Allah uputio, zato slijedi njihov pravi put” Al-An’am , 90.

Znači oni su oni koji su bili na uputi, pa Allah naređuje Poslaniku da slijedi njihovu uputu, jer su oni bili najbolji. Čovjek mora imati uzor, posebno u ranim godinama života. Primijetićemo da svako ljudsko biće ima uzor- ako taj uzor nije dobar, ne može onda ni onaj koji ga slijedi biti dobar. To je u naravi čovjeka da ima uzor i da ga slijedi.

Prema tome ako se ne potrudimo da našoj djeci, našoj omladini damo uzore poslanika, primjer Poslanika salalahu alejhi ve selem, primjer ashaba, oni će svoje uzore naći negdje drugo. Jer ljudsko stvorenje ne može živjeti bez uzora. A Allah kaže Poslaniku da mora da slijedi primjer prijašnjih poslanika, pa ako je tako njemu naređeno, šta je onda sa nama?

Znači da trebamo i moramo izučavati život poslanikā kako bi oni postali naši uzori.

4. Da ih volimo. Ako nekog ne poznajemo, ne možemo ga ni voljeti. Mi svi tvrdimo da volimo poslanike. Ali, ako ne znamo detalje njihova života, ne znamo kroz šta su sve prolazili, kako onda možemo imati poštovanje i ljubav prema njima?

Ebu Zer, radijalahu anhu, pitao je Poslanika salalahu alejhi ve selem, koliko je poslanika ukupno bilo, našto mu on odgovri: „ 315 resula-poslanika i 120 000 enbija -vjerovjesnika.“

Imamo dva pojma: nebij i resul. Nebij je jednina od enbija, a resul od rusul. Koja je razlika izmedu nebija i resula? Ima nekoliko mišljenja uleme po ovom pitanju, jedno od njih je da je resul (poslanik) onaj kome je dat zakon. A nebij, koji nije resul, je onaj koji slijedi zakon prethodnog resula. To znači: svaki resul je i nebij, ali svaki nebij nije resul. Da bi lakše shvatili navodimo primjer: Musa je resul jer mu je dat Tevrat, dok Harun, alejhi selam, nije, on je nebij-vjerovjesnik koji je slijedio zakon s kojim je došao Musa alejhi selam tj. Tevrat.

Prije nego počnemo o Ademu alejhi selam, pogledajmo kazivanje o stvorenjima.

Poslanik, salalahu alejhi ve selem, je upitan od strane grupe ljudi koji su došli iz Jemena: „O poslaniče, kako je sve počelo?“ (predanje bilježi Buhari).

Znači, htjeli su da znaju kako je sve započelo, tj. kako je nastao svijet i sve što postoji.

Poslanik, salalahu alejhi ve selem, im odgovori: „U početku je bio Allah, ništa prije Njega- u drugoj predaji- ništa s Njim. Njegov Prijesto je bio na vodi, i zapisao je sve i stvorio Zemlju i nebesa.“

Dalje kaže Poslanik: „Prvo što je Allah stvorio je bilo pero; pa je naredio da piše i onda je zapisano sve što će biti do sudnjeg dana.”

Razmislimo sad malo… mi se brinemo za nafaku, zar ne? Brinemo se za naš imetak, brinemo se kako ćemo sutra. Paranoični smo kad je u pitanju rizk, uvijek smo zabrinuti kad je imetak u pitanju; razmišljamo o tome kako ćemo u budućnosti, treba nam za ovo ili za ono, hoću li imati dovoljno. Često nas hvata panika, kako ću platiti ovo, kupiti ono i sl.

A poslušajmo ovo:

Poslanik kaže u hadisu koji prenosi Muslim: „Allah je zapisao nafaku svakog stvorenja 50 000 godina prije nego je stvorio Nebesa i Zemlju!”

Sve što će neko od nas imati je već zapisano, ne 50 000 godina prije ovog dana već 50 000 godina prije stvaranja Zemlje i nebesa! Dogovoreno već, zapisano! Pa hoćemo li se i dalje brinuti oko toga?

———————-

Poslanik, salalahu alejhi ve selem, kaže: Meleki su stvoreni od svjetlosti a džini od vatre. Znači stvorenja pored čovjeka su meleki i džini. Iblis je bio jedan od džina, ali pošto je bio veoma dobar, bio je uzdignut na visok položaj među meleke, iako je bio od džina.

Adam, alejhi selam je stvoren od zemlje. Allah kaže: „A kada Gospodar tvoj reče melekima: ‘Ja će na Zemlji namjesnika postaviti!'“ Allah kaže, postaviće na zemlji namjesnika- halifu. Šta znači riječ „halifa“? Halifa dolazi od riječi „halef“. Halef znači naslijediti nekoga, ili preuzeti, naslijediti nečiji položaj.

Zato imamo selef i halef. Ko je selef? Prve tri generacije, a svi oni poslije njih su halef. Kada je Ebu-Bekr naslijedio odgovornost poslije Poslanika, nazvan je Halifetu-Resulilah. Znači onaj koji je preuzeo, naslijedio Poslanika, onaj koji je došao poslije njega.

Ovdje imamo dva značenja:

1. da je preuzeo odgovornost predvođenja umeta od Poslanika salalahu alejhi ve selem,

2. da dolazi nakon, poslije Poslanika salalahu alejhi ve selem. Halifa dolazi poslije nekog.

Ako bismo primijenili ova dva značenja na odgovornost tj. položaj čovječanstva u smislu riječi uzvišenog Allaha: „postaviću namjesnika na zemlji“, imaju dva objašnjenja:

1. Allah odredio Ademu i njegovom potomstvu odgovornost uspostavljanja Allahova zakona na zemlji. Znači oni su predstavnici Allahova zakona na zemlji, data im je odgovornost uspostavljanja Allahova zakona. Ovo je veoma važno da shvatimo, jer ovo je srž našeg stvaranja. Ovo je Ibn-Mesudovo objašnjenje.

2. Da ljudska stvorenja nasljeđuju jedna druge, generacia poslije generacije- ovo je mišljenje Ibn- Abasa, radijalahu anhu.

Naša odgovornost je da na zemlji uspostavimo red prema zakonu Stvoritelja tj. Allaha. Isto tako vidimo da mi nasljeđujemo jedni druge, znači ne kao meliki koji žive, a koji se ne žene, nemaju djecu. Zato Allah kaže npr. za narod Ada da su oni halaif- nasljednici nuhova naroda.

Pogledajmo i ajet prije ovog.

On je za vas sve što postoji na Zemlji stvorio, subhanalah, On je SVE stvorio, baš sve što postoji, radi nas. Sve je stvoreno za čovjeka. To je čast koju Allah daje ljudskom stvorenju stvarajući sve za njega da služi čovjeku, jer je čovjek glavno stvorenje na zemlji i njemu je data odgovornost uređenja zemlje prema Allahovu zakonu.

Upravo radi toga mi ne bi smjeli dati prednost materiji nad čovjekom, ne smijemo žrtvovati ljudsko biće radi nečeg materijalnog. Allah je dao ovaj veliki položaj čovjeku,učinio ga namjesnikom na Zemlji-halifom- stvorio sve za njega, da njemu služi. Ljudsko biće je uzdignuto iznad svega ostalog na zemlji. Međutim vidimo da se danas tako ne ophodi prema čovjeku.

Danas se ljudska bića ubijaju, uništavaju radi materijalnih dobara- daje se prednost materiji u odnosu na ljudsko biće. Zato Poslanik, salalahu alejhi ve selem, kaže da je čast muslimana kod Allaha svetija nego Kaba. To je ta počast koju je Allah dao ljudskom stvorenju.

Allah Uzvišeni kaže :

وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَىٰ كَثِيرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلًا

Al-Isra’,70: „Mi smo sinove Ademove, doista, odlikovali; dali smo im da kopnom i morem putuju, i opskrbili ih ukusnim jelima, i dali im velike prednosti nad mnogima koje smo stvorili.“

Kad je Allah obavijestio meleke da će postaviti halifu na Zemlji, šta su oni rekli? Oni rekoše:

قَالُوا أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاءَ وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ

„Zar će Ti namjesnik biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo.“ El-Beqare,30.

Kako su meleci znali da su ljudska stvorenja iskvarena, da će nered na zemlji činiti? Adem još nije bio stvoren, pa zašto su rekli, zar da postaviš onog koji će nered na zemlji činiti i krv prolijevati?

Za ovo postoje dva objašnjenja.

Jedno je da je Allah obavijestio još prije meleke o tome šta će ljudska stvorenja raditi; drugo je, po mišljenu Ibn-Abasa, radijalahu anhu, da su džini živjeli prije na ovom svijetu i da su postali iskvareni i prolijevali krv, borili se međusobno i iskvarili ovaj svijet, te da su učinili puno zla, pa je Allah na njih poslao vojske meleka i Iblisa s njima da se bore protiv njih, te su bili stjerani na krajeve ostrva na okeanima.

Ovo su dva objašnjenja koja su došla u vezi s ovim. Da napomenemo, nema hadisa koji ovo potvrđuje, ovo su samo obajšnjenja ajeta. Allah Sveznajući kaže: „Ja znam ono što vi ne znate.“

Allah je stvorio Adema. Poslanik, salalahu alejhi ve selem, kaže: „Allah je stvorio Adema od šake zemlje sakupljene od svake vrste zemlje, pa su Ademova djeca bijela, crna, crvena i sve što je između toga, oni su blagi, grubi, dobri i loši i sve što je između toga.“ Poslanik, salalahu alejhi ve selem, kaže da je Allah stvorio Adema od šake zemlje. Ova zemlja je sakupljena sa različitih dijelova, znači bilo je crne, crvene, žute, bijele- različite boje; neka je uzeta sa planina, neka iz dolina, pa je pomješana. Tako su Ademovi potomci različitih bojā kōža, jer je zemlja od koje su stvoreni različitih boja. Isto tako imaju različite osobine, jer je neka zemlja bila uzeta sa planina, neka iz dolina, neka je bila rodna zemlja, neka ne- zato imamo neke koji su ispravni i one koji nisu, one koji su zli, i one koji su dobri, s nekima se veoma lahko ophoditi, s nekima teško. Onakvi su od kakve su materije tj. zemlje stvoreni.

Od čega je Adam stvoren? Od prašine. Ali, to nije jedini naziv koji je dat materijalu od kojeg smo stvoreni. U Kur'anu nalazimo različite termine. Allah je naziva prašina, naziva je glina, zatim ljepljiva glina, keramička glina i crno glatko blato.

U početku je bila prašina, zemlja. Zatim je ona bila pomiješana sa osnovom svakog živog bića, a to je voda- „Mi od vode sve živo stvaramo.“

Kad se pomiješalo s vodom, postalo je blato, zatim je to blato ostavljeno na jedno vrijeme. Kad ostavimo blato na neko vrijeme radi isparavanja vode, ono postaje ljepljivo. Na počeku je bilo rijetko blato radi vode koja je u njemu, a kad se nivo vode smanjio postalo je ljepljivo- to je ta ljepljiva glina koja je zatim bila ostavljena na duže vremena te se njen miris promijenio. A i boja je postala tamnija te je tako postala crna, glatka i mirišljiva glina. To je uzeto i Allah je oblikovao Adema tj. njegovo tijelo i ono je ostavljeno na jedno vrijeme da bi postalo glinena keramika. Kad kucnete na keramiku od gline čuje se zvuk- to je salsala- odzvanja, zvoni.

Kaže se- a ovo nije hadis- već se kaže da je Iblis vidio tijelo koje leži na zemlji, nije znao šta je to; prišao je i kucnuo o tijelo koje je odzvanjalo, jer je bilo prazno. Kad je uvidio da je prazno, rekao je: „Ovo je stvorenje koje je slabo, prazno iznutra- ako budem imao uticaja na njega, zavodiću ga, a ko on bude imao uticaja na mene, neću ga poslušati.“ On je naš neprijatelj od prvog dana. Adem još nije ni živ, samo tijelo koje leži, a on kaže, ako budeš imao uticaja na mene, neću te slijediti. Pa hajde da uradimo isto, da mi njega ne slijedimo.

Autor: Šejh Enver el-Awlaki, rahimehullah, transkrip audio predavanja
Obrada: Put vjernika

Nastavak:

KAZIVANJA O POSLANICIMA: ADEM, alejhi selam (2. dio)
KAZIVANJA O POSLANICIMA: ADEM, alejhi selam (3. dio)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz