Nove čistke u Saudijskoj Arabiji: Bin Selman uhapsio oko 300 vladinih zvaničnika

Popularno na sajtu

Pod optužbom za korupciju, perverzni saudijski prijestolonasljednik i Trumpov mezimac, Muhammed bin Selman, uhapsio je oko 300 zvaničnika u Saudijskoj Arabiji.

Muhammed bin Selman, poznat kao MBS, iako prijestolonasljednik, de facto je vladar Saudijske Arabije. Prema analitičarima, posljednjom čistkom MBS ima za cilj da učvrsti svoju vlast.

Saudijske vlasti još nisu službeno komentirale hapšenja, a vjeruje se da su glasine o spremanju državnog udara protiv kralja Salmana glavni uzrok hapšenja.

Bin Salman sve je manje popularan i u krugu kraljevske porodice, koja mu zamjera što se na ovakav način pokušava održati na vlasti.

Povjerenje u vlast dodatno je poljuljalo ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Poslovna i politička elita zamjera i nedostatak odgovora na napade na naftna polja koje su izvršili pripadnici pobunjeničkog pokreta Husi.

Iako se diktaturom održava na vlasti, Bin Selman je favorit američke administracije, a potajno i evropske demokratske elite.

I Amerika i Evropa jednoglasno tvrde da diktatura nije isto što i demokratija koju promovišu, ali podržavaju Bin Selmana zbog njegove otvorene borbe protiv islama i muslimana, upakovane u termin “reforme”.

Muhammed bin Selman je izrazito omražen među djelom saudijskog društva koje se pridržava islama, dok perverznog i okrutnog princa podržava pokvarena omladina i islamska sekta murdžija/medhalija.

(Agencije / PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz