Jedan trun ibadeta bogobojaznog bolji je od brda ibadeta onoga ko je samoobmanjen

Popularno na sajtu

Ebu Derda, radijallahu anhu, rekao je: “Kako je divan san oštroumnih i njihova priroda! Njime su potrli naprasitost svojih poroka i nedostataka. Jedan atom ibadeta bogobojaznog, vrijedniji je od brda ibadeta samouvjerenog.”

Ovo je dragulj govora i dokaz savršenog razumijevanja islama od ashaba, te njihove superiornosti i prednosti nad svim ostalima koji su došli poslije njih, u dobrim stvarima.

Znaj da se čovjek u stupnjevima prema Allahu penje svojim srcem a ne tijelom, i da je istinska bogobojaznost bogobojaznost duše, a ne tjelesnih organa.

Oštrouman prelazi područja zdravom odlučnošću, plemenitom ambicijom, čistom nakanom i ispravnim nijjetom uz malo djela, duplo više nego što to prelazi besposleni uz veliki napor i težak put.

Odlučnost i ljubav otklanjaju tegobe, put ka napretku i put ka Allahu, čine lakšim. Čovjek sa ambicijom i iskrenom željom, odlučnošću i svojim mirovanjem, nadmašuje onoga ko za više stepena radi od njega ali ne posjeduje ove osobine. Ako se njihova odlučnost i ambicioznost izjednače, onda će ga preteći onaj ko ima i djelo. (Ibn Kajjim, Fewa'id, str. 1 86-187)

Djela onoga ko ih čini se vrednuju shodno vjerovanju i bogobojaznosti prema Allahu. Dva čovjeka mogu klanjati jedan do drugog u istom safu, za istim imamom, u isto vrijeme početi i završiti namaz, ali razlika između njihovih namaza može biti kao između nebesa i zemlje. Koliko je samo onih koji noću klanjaju a nesrećnici su, i onih koj i noću spavaju, a Allah im se smilovao! Srce onoga ko u noći stoji može biti uprljano, a srce onoga ko spava očišćeno!


Iz djela Bogobojaznost,
Autor: Ahmed Ferid
Priprema i obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz