Čaušević tvrdi da je premlaćivan 11 sati i da mu je prijećeno injekcijom žive!

Popularno na sajtu

Haris Čaušević Oks, osumnjičen za postavljanje 15 kilograma eksploziva ispred Policijske uprave Bugojno, kazao je na jučerašnjem ročištu u Sudu BiH, na kojem se odlučivalo o pritvoru za njega i ostale osumnjičene u ovom slučaju, da nije izvršio gnusni teroristički napad u kojem je smrtno stradao policajac Tarik Ljubuškić, a više njegovih kolega teže i lakše ranjeno.

Ponovo je negirao da je priznao taj zločin.

Noćna ptica

– Nisam to počinio. Tukli su me 11 sati. Sav sam bio crn. Četiri dana mi nisu dali da jedem. Toliko sam bio pretučen da nisam mogao potpisati izjavu u policiji. Jedan od policajaca došao je s injekcijom. Rekao je: “Ako u Tužilaštvu BiH ne budeš dao izjavu kao što je ova u policiji, ubrizgat ću ti živu u venu i umrijet ćeš za nekoliko dana.” Kazao je da svi misle da sam ja postavio napravu i pitao: “Ko će plakati za tobom” – kazao je Čaušević.

Tvrdio je da je po nacionalnosti Bosanac i da priznaje državu BiH, jer su se njegovi rođaci borili za deblokadu Sarajeva. Nasera Palislamovića, kako je rekao, nije vidio dvije, a Rijada Rustempašića, koji je navodno njegov prijatelj, tri godine. Istakao je da “Naser i Rijad ne govore”, očito pokušavajući dokazati kako osveta nije mogla biti motiv napada.

Objašnjavajući kako to da je uhapšen na licu mjesta, ako nije odgovoran za zločin, Čaušević je tvrdio da je “noćna ptica” i da je hodao iz jednog internet-kluba u drugi.

– Ja nisam terorista, ja sam najbolji haker u BiH! Godinama sam ispitivao kompjuterske sisteme i izrađivao internet-stranice. Imam četiri penzije, i to iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH. Imam od čega živjeti – tvrdio je Čaušević.

Advokat Aldin Lejlić pokazao je na sudu policijsku zabilješku da je Čaušević tokom ispitivanja vođen na ljekarski pregled i da je u bolnici Koševo konstatirano da su mu “bubrezi nastavili funkciju”. Prema Lejliću, to je dokaz da je Čaušević teško premlaćivan i da bi odgovorni iz policije morali biti pronađeni i uhapšeni.

Odbrana traži slobodu

Advokati osumnjičenih tvrdili su da Tužilaštvo BiH očito nema dokaza protiv osumnjičenih ili ih ne želi pokazati. Neki od njih rekli su da se krivica mora konkretizirati i individualizirati, a ne da se paušalno govori o pretpostavljenim dokazima koji još nisu ni identificirani.

Zatražili su da osumnjičeni odmah budu pušteni, jer ne postoji uopći uvjet za pritvor, a to je da postoji osnovana sumnja o njihovoj odgovornosti.

(Avaz)

 

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz