Danski ekstremni desničar spalio Kur'an u Štokholmu

Popularno na sajtu

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je u subotu primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

Dok je spaljivao svetu knjigu bio je okružen brojnim pripadnicima policije te nikome nije dozvoljeno da se približava Paludanu, prenosi Anadolija.

U saopćenju policijske uprave Štokholma u petak navedeno je da je Dancu dozvoljeno da održi protest u subotu u blizini turske ambasade.

Paludan je u izjavi švedskim medijima 15. januara kazao da više neće dolaziti u Švedsku da ponovo spaljuje Kur'an i da ga policija ne može zaštititi.

Podli napad na svetu knjigu

Kako je navela švedska državna televizija SVT, švedski novinar Chang Frick ponudio je Paludanu da spali Kur'an ispred turske ambasade u Štokholmu i garantirao da će pokriti sve troškove.

Frick je kazao da je policiji platio dozvolu za održavanje protesta i da će iskoristiti svoje pravo da o tome izvještava kao novinar.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske osudilo je spaljivanje Kur'ana u Švedskoj, prenosi Anadolija.

“Na najoštriji način osuđujemo podli napad na našu svetu knjigu, Kur'an, danas u Švedskoj, uprkos svim upozorenjima naše države“, navodi se u saopćenju.

“Ni na koji način ne prihvatamo činjenicu da je ova antiislamska provokativna akcija usmjerena na muslimane i vrijeđanje naših svetih vrijednosti dozvoljena pod izgovorom slobode izražavanja.“

Dodaje se da ovaj provokativni čin predstavlja očigledni “zločin iz mržnje”.

“Ovaj odvratni čin također je još jedan pokazatelj alarmantnog nivoa islamofobije, kao i rasističkih i diskriminatornih trendova u Evropi”, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Rasizam i zločini iz mržnje

U saopćenju se također apelira na Švedsku i međunarodnu zajednicu da poduzmu potrebne mjere.

Kritizirajući Švedsku zbog davanja dozvole za planirano spaljivanje Kur'ana, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je ranije u subotu izjavio da se rasizam i zločini iz mržnje ne smatraju slobodom misli i izražavanja.

“Uprkos svim našim upozorenjima, takva dozvola je, nažalost, data ovoj osobi. Niko to ne može nazvati slobodom izražavanja i slobodom misli“, rekao je on.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz