Demonstranti zauzeli rezidenciju predsjednika Kazahstana

Popularno na sajtu

Demonstranti su zauzeli rezidenciju predsjednika Kazahstana u Almatiju, objavio je novinski portal zakon.kz pozivajući se na izjave svjedoka, prenosi Tanjug.

Nakon što su upali u sjedište gradonačelnika, demonstranti su pokušali da uđu u rezidenciju predsjednika, navodi ruska agencija TASS.

Eksplozije šok bombi i pucnji

U ovoj oblasti se može vidjeti dim, čuju se eksplozije šok bombi i pucnji.

Trenutno je požar prijavljen u zgradi tužilaštva u Almatiju, gdje su u toku nemiri.

Ranije je javljeno da je zapaljeno i sjedište regionalnog odbora vladajuće stranke Nur otan (Svjetlo otadžbine).

Dopisnik RIA Novosti javlja da su demonstranti upali u zgradu gradske administracije i zapalili je, nakon čega se policija povukla sa obližnjeg trga.

Žestoki sukobi koji su izbili tokom sinoćnjih protesta nastavljeni su danas, a u sukobima je povrijeđeno 190 ljudi, od kojih 137 policajaca.

Vanredno stanje u zemlji

Kako navodi TASS, u današnjim nemirima povrijeđeno je pet radnika Hitne pomoći.

Nakon što je vlada podnijela ostavku, a predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev uveo vanredno stanje, demonstranti u Almatiju su danas nastavili da se sukobljavaju sa policijom koja je počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe.

Protesti su počeli u nedjelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cijena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, poslje čega se cijena goriva povećala za više od 100 posto.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz