Obavljanje namaza za imamom koji glasa na izborima

 • This topic has 147 odgovora, 25 glasova, and was last updated prije 11 years, 5 months by Anonimno. This post has been viewed 20322 times
Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 148)
 • Autor
  Postovi
 • #9308
  Anonimno
  Neaktivan

  Esselamun alejkum.Molio bih brata sa nika Andol,da mi odgovori na ovo pitanje,naravno ,pojasnicu sta je moj problem.Naime,ja vec duze vrijeme ne klanjam namaze za imamom koji je pozivao na glasanje a i sam je glasao.Tada sam poceo da klanjam u jednom mesdzidu,naravno samo Dzuma namaze jer sam udaljen oko 50 km od tog mesdzida.Nekako malo vremena poslije toga u taj mesdzid je dosao B.B.i on je drzao hutbe.Bilo je idealno dok nije kroz razgovor poceo da me nagovara da mogu i dalje da klanjam za imamom koga sam prestao da slijedim u namazu.Prosle sedmice je kod mene navratio “slucajno”jedan profesor vjeronauke i kroz razgovor mi rekao da je imao raspravu sa B.B.i da je B.B.promijenio stav i da sada ni on ne klanja u dzamijama gdje su imami glasali na proslim izborima.To je bilo za mene nesto novo i za taj razgovor jedino pozitivno,jer je moj musafir za sve vrijeme razgovora branio tagute i mene je navracao na sirk.Mene interesuje ako je B.B.promijenio svoj stav u vezi obavljanja namaza za onima koji su glasali(a to mu je po meni bila jedina zamjerka zasto sam prestao da klanjam za njim),da li mi je sada sahih da nastavim odlaziti bar na dzummu namaz kod njega u mesdzid.
  Napominjem,da nakon odgovora a nadam se da necu dugo cekati na njega,ovu temu neka administrator zatvori,jer ne zelim da se koristi za rasprave.Imam dovoljno mojih grijeha,pa nebi htio da budem sebebom da se neko raspravlja u negativnom konteksu.
  Brate Andol,halali mi sto ti uzimam od tvog vremena,nadam se da nece biti potrebe za slicna pitanja,a molim Allaha da te obilato nagradi za tvoj trud koji si vec ulozio za mene,ali i za ostale koji iskreno traze znanje.Molim Allaha da zastiti tebe i tvoje najblize od sejtanovih spletki,a i svu ostalu bracu MUSLIMANE.Amin!!!

  #9309
  Anonimno
  Neaktivan

  We alejkumusselam i amin na tvojim dovama. Neka i tebi Allah podari isto!

  Stav naših daija i učenjaka koje slijedimo jeste da je dozvoljeno klanjati za imamima griješnicima i novotarima, sve dok su oni muslimani.

  Takođe, stav naših daija i učenjaka koje slijedimo jeste da jeglasanje djelo kufra, ali da se propis tekfira ne spušta na glasača osim sa otklanjanjem preventivnih faktora tekfira. Iz tog razloga, mi ne tekfirimo one koji glasaju, a to znači da ih smatramo muslimanima. To dalje znači da klanjamo za nima, ako nismo u stanju klanjati za sljedbenikom sunneta ili ne možemo otvoriti mesdžid.

  Međutim, često se desi da imam neke džamije bude sihirbaz ili da čini drugo djelo kufra ili širka u kome se ne može opravdati, u tom slučaju se za takvim imamom ne klanja.

  Detaljnije o propisima tekfira, kao i o upozorenju na one koji su u ovim propisima pretjerali, pročitaj u Selasiniji, koju možeš preuzeti ovdje:

  http://www.putvjernika.com/Downloads/Islamske-knjige/Selasinija-Upozorenje-na-pretjerivanje-u-tekfiru.html

  O propisu tekfira učesnika na parlamentarnim izborima pročitaj ovdje:

  http://www.putvjernika.com/Islam-i-dawa/greske-u-tekfiru-glasaca.html

  #9311
  Anonimno
  Neaktivan

  Andol smatram da si pogrijesio u odgovoru, i stav koji si izneo po pitanju hodza bosanskih koji sami glasaju i drugima dozvoljavaju je jako cudan, na tebi je da izneses dokaze o ovome, u protivnom je batil ovo sto si rekao.

  #9312
  Anonimno
  Neaktivan

  Ovo sam napisao zato sto sam iz tvog odgovora shvatio da bosanske hodze koji glasaju su muslimani i iza njih se moze klanjati, nadam se sa ces pojasniti to.

  #9313
  Anonimno
  Neaktivan

  Postoji li razlika izmedju obicnog glasaca (koji to najvjerovatnije cini iz neznanja u islamu) i onoga koji poziva na glasanje. Pogotovo sa minbere.
  Ili da li se spusta propis tekfira na glasaca (nakon sto se odklone preventivni faktori) isto kao sto se spusta na onoga koji poziva na glasanje?
  Eselamu alejkum we rahmetullah we berekatuhu.

  #9314
  Anonimno
  Neaktivan

  Hodza1 post=3782 wrote: Andol smatram da si pogrijesio u odgovoru, i stav koji si izneo po pitanju hodza bosanskih koji sami glasaju i drugima dozvoljavaju je jako cudan, na tebi je da izneses dokaze o ovome, u protivnom je batil ovo sto si rekao.

  Onaj ko dozvoli glasanje je isti kao i onaj koji glasa, jer dozvoljavanje kufra je samo po sebi kufr. Iz tvog stava ja zaključujem da ti tekfiriš šejhove Bin Baza, Usejmina, Albanija i mnoge mnoge druge učenjake, jer svi oni dozvoljavaju glasanje, po nekima je čak obaveza (Ibn Usejmin na primjer). Ili pak smatraš da ovi šejhovi nisu dozvolili glasanje, iako postoje nepobitni dokazi da jesu? Ili nešto treće meni nepoznato?

  Dokaze sam iznio u tekstu čiji sam link naveo, a ti dokaži da ja nisam u pravu, samo nemoj navoditi suhoparne izjave i citate učenjaka, već reci taj i taj je protekfirio glasače na izborima i one koji dozvoljavaju glasanje.

  صلاح الدين wrote: Postoji li razlika izmedju obicnog glasaca (koji to najvjerovatnije cini iz neznanja u islamu) i onoga koji poziva na glasanje. Pogotovo sa minbere.

  Razlika postoji, jer onaj koji nezna suštinu glasanja i glasa zarad nekog dunjalučkog interesa ne razmišljajući o tome šta će taj kandidat kasnije raditi u parlamentu, pravda se nepoznavanjem situacije, dok onaj sa minbera po pravilu poznaje suštinu glasanja, ali se pravda raznim šubhama (biranje manjeg između dva zla, pomaganje jednog nevjernika protiv drugog i slično).

  Niti jedni niti drugi ne tekfire se bez otklanjanja preventivnih faktora tekfira, a preventivni faktor tekfira se neće otkloniti ni nakon objašnjenja ako isti ustraje misleći da je njegov stav šerijatski validan. Tekfiri se samo onaj kome je poznata situacija i koji nema šubhi, ali ustrajava u svom stavu iz INATA!

  Ovo je slučaj sa ešarijama i maturidijama koji vjeruju da je Allah svuda i koji negiraju ajete o Allahovom uzdignuću, tumačeći ih na svoj način. I pored toga što je to kufr i što su im učenjaci ehli sunneta razjasnili šubhu, niko ih ne tekfiri sve dok oni misle da je njihova šubha utemeljena na šerijatu. Tekfire se samo oni koji odbijaju istinu iz inata i oholosti.

  Ovo je ono što ja znam da je stav naših daija i što se može naći u Selasiniji.

  #9315
  Anonimno
  Neaktivan

  Andol post=3785 wrote: [quote quote=Hodza1 post=3782]Andol smatram da si pogrijesio u odgovoru, i stav koji si izneo po pitanju hodza bosanskih koji sami glasaju i drugima dozvoljavaju je jako cudan, na tebi je da izneses dokaze o ovome, u protivnom je batil ovo sto si rekao.

  Onaj ko dozvoli glasanje je isti kao i onaj koji glasa, jer dozvoljavanje kufra je samo po sebi kufr. Iz tvog stava ja zaključujem da ti tekfiriš šejhove Bin Baza, Usejmina, Albanija i mnoge mnoge druge učenjake, jer svi oni dozvoljavaju glasanje, po nekima je čak obaveza (Ibn Usejmin na primjer). Ili pak smatraš da ovi šejhovi nisu dozvolili glasanje, iako postoje nepobitni dokazi da jesu? Ili nešto treće meni nepoznato?

  Dokaze sam iznio u tekstu čiji sam link naveo, a ti dokaži da ja nisam u pravu, samo nemoj navoditi suhoparne izjave i citate učenjaka, već reci taj i taj je protekfirio glasače na izborima i one koji dozvoljavaju glasanje.

  Nemoj iz moga stava da zakljucujes koga ja tekfirim, jer to vidim kao bjezanje od teme, i zataskavanje teme na brzaka, ovo je ozbiljna mesela koja trazi pojasnjenje, i nadam se ti kao onaj koji ima dokaze za nesto sto smatra da je dozvoljeno ces pojasniti ovde o stanju hodza u Bosni koji glasaju i pozivaju na glasanje, da li je validan namaz iza njih, i nadam se da pravis razlike kada ucenjaci govore o glasanju u arapskom svijetu i glasanju u bosni.
  Bujrum osvrni se na pitanje detaljnije koje tije Zajko postavio, u protivnom cemo morati zajedno da razlazemo mesele i da vidimo ko ima suhoparne dokaze a ko ima nesuhoparne.

  Ovo je ono što ja znam da je stav naših daija

  Ovo nije stav svih nasih daija, ako pojeidine daije zastupaju ovaj stav ne znaci da su sve nase daije na ovom stavu.

  #9317
  Anonimno
  Neaktivan

  Hodza1 post=3786 wrote:
  ….pojasniti ovde o stanju hodza u Bosni koji glasaju i pozivaju na glasanje, da li je validan namaz iza njih,

  Pojasnio sam stanje i šubhe ukratko gore.

  i nadam se da pravis razlike kada ucenjaci govore o glasanju u arapskom svijetu i glasanju u bosni.

  Nije tačno da pomenuti učenjaci dozvoljavaju glasanje samo u arapskim zemljama. Isto važi i za mnoge druge učenjake. U prilogu su dvije fetve od šejha Albanija pa mi sada reci, kakav je tvoj stav po tom pitanju (od Albanija se prenosi i drugi stav o zabrani glasanja za nevjerničkog kandidata).

  Bujrum osvrni se na pitanje detaljnije koje tije Zajko postavio, u protivnom cemo morati zajedno da razlazemo mesele i da vidimo ko ima suhoparne dokaze a ko ima nesuhoparne.

  Mesele su razlagane u temi o tekfiru Zukorlića zbog dozvole glasanja. Ja sam iznio svoj stav i kažem da se vratiš na Selasiniju u onom što ti nije jasno od mog stava. Ja zaista nemam toliko vremena da do u detalja ponavljam nešto što je već diskutovano na ovom forumu. Ako pak imaš dokaze da naše daije tekfire bosanske imame koji glasaju i dozvoljavaju glasanje, onda mi reci, a ja ću preispitati svoj stav. Tvoje riječi mi nisu dokaz jer ti nisi učen u vjeri da bi samostalno donosio propise. Prema tome, kada budeš odgovarao na ovaj post, nemoj citirati opšte govore učenjaka koje tumačiš onako kako ih tumačiš, već DECIDNE, KONKRETNE izjave i fetve učenjaka (može i daija) da su bosanski imami koji glasaju i dozvoljavaju glasanje kafiri.

  Evo fetvi šejha Albanija:

  هل يجوز للأقلية المسلمة أن يصوتوا في بلاد الكفار؟ – 3

  الشيخ محمد ناصر الدين الألباني

  الشيخ : هذا السؤال وجه إلي أكثر من مرة، وأظن أنه ناقص. السؤال ناقص، فإذا عندك بيان لإتمام هذا النقص…

  السائل: بجواز الأصلح من المرشحين قاطبة، ونخصص الآن النصارى؟

  الشيخ: أنا أقول شيء هنا. وهذا الذي سأقول أظنه المقصود بالسؤال، فالسؤال ناقص كما صدر من غيرك أيضاً. هذا النصراني المرشح إما أن يكون مفروضاً على المسلمين أن يرشح أحد النصارى شاؤوا أم أبوا، وحينئذ فإما أن يكون هناك عديد من النصارى رشحوا أنفسهم ولا بد من أن ينجح واحد منهم. في هذه الحالة تأتي القاعدة المذكورة آنفاً: اختيار أخف الضررين. يعنى في أربعة من النصارى رشحوا أنفسهم ولا بد أن ينجح واحد منهم في بلد ما – لا بد – فلو فرضنا أن الأصوات كلها وجهت للمسلمين ولم يوجه ولا سوط واحد لهؤلاء النصارى المرشحيين أنفسهم، يسقطون، لا يجوز اختيارهم. واضح إلى هنا؟

  أما اذا كان العكس وهذا الذى أظن السؤال منصب عليه أنه لا بد بسبب النظام القائم الآن، نظام الانتخابات. يجب أن تعلموا جميعا أن هذا النظام ليس إسلامياً بوجه من الوجوه إطلاقاً…[ثم بين بعض مفاسد الديمقراطية]…

  الآن – والبحث في هذا طويل وطويل جدا – مفروض على الشعب أن يختاروا من هؤلاء الذين رشحوا أنفسهم. ومفروض على الشعب أن يكون في مجلس الأمة أفراد من النصارى. ليه؟ لأن النصارى مواطنين، والعدالة الإسلامية تشمل كمان مواطنين. يعملون الآن بحسابات دقيقة، أهل البلد [كلمة غير واضحة] ايش نسبة النصارى إلى نسبة للمسلمين، ما أعرف يعملون حساب لليهود وللا؟ المهم حسب النسبة يضعوا أن هذه البلد بدوا مثلا اثنين من النصارى. إذا المسلمين ما اختاروهم يختارهم بني جنسهم بنو دينهم، يعني هم على كل حال راح ينجحوا – راح ينجحوا على كل حال. لكن مرشحين منهم كما قلنا أربعة أو خمسة .المسلمون فى ذاك البلد يقولوا: فلان مع كونه كافر فهو بعثي، والثانى مع كونه كافر فهو شيوعي، الثالث مع كونه كافر في الأصل فهو ملحد إلخ. فلان والله متدين بنصرانيته وما يعادي المسلمين. يا ترى ما دام ولا بد أنه ينجح واحد أو اثنين من هؤلاء، شو موقف السلمين بقى.-احنا ما نتدخل، هؤلاء نصارى -بقولوا عندنا في الشام ( فخار يكسر بعضوا) لا مو هيك القضية. هؤلاء بتقولوا فخار يكسر بعضوا، بدوا ينجح منوا شخصين رغم أنوفكم. فيا مسلمون! يا عقلاء! أ ليست القاعدة هذه ترد في هذه الصورة وللا؟ الآن أنا أقول: نعم، لأن المسلمين واقعين بين شرين الآن، كما هو الشأن تماماً بالنسبة للمسلمين؛ المسلمين فيهم بعثيين، فيهم شيوعيين، فيهم ملاحدة. طيب، نقعد نتفرج أو نختار أقلهم شراً؟

  izvor : سلسلة الهدى والنور، الشريط رقم:284 بدءاً من الدقيقة: 54

  هل ذم الانتخابات يستلزم عدم جواز التصويت؟

  الشيخ محمد ناصر الدين الألباني

  الشيخ : كل من الانتخابات يدور حول قاعدة غير إسلامية، بل هي قاعدة يهودية صهيونية: الغاية تبرر الوسيلة. أنا أفصِّل بين أن يرشح المسلم نفسه في مجلس من مجالس البلديات وبين أن يختار هو من يُظَن أن شره في ذلك المجلس أقل من غيره. يجب التفريق – حتى في الانتخابات الكبرى. وأنا كتبت في هذا إلى جماعة الإنقاذ في الجزائر فقد أرسلوا إلي سؤالا عن الانتخابات. فبينت لهم بشيء من التفصيل ما ذكرت آنفاً من أنّ هذه الانتخابات والبرلمنات ليست إسلامية، وأنني لا أنصح مسلماً أن يرشح نفسه ليكون نائبا في هذا البرلمان لأنه لا يستطيع أن يعمل شيئاً أبداً للإسلام، بل سيجرفه التيار كما يقع في كل الحكومات القائمة اليوم في البلاد العربية.

  ولكن مع ذلك قلت: إذا كان هناك مسلمون – وهذا موجود مع الأسف في كل بلاد الإسلام – يرشحون أنفسهم ليدخلوا البرلمان بزعم تقليل الشر، فنحن لا نستطيع أن نصدهم عن ترشيح أنفسهم صداً لأننا لا نملك إلا النصح والبيان والبلاغ. فإذا كان هو كأي (؟) سيرشح نفسه للانتخابات الكبرى أو الصغرى – على حد تعبيرك – فيرشح مسلم نفسه نصراني أو شيوعي أو نحو ذلك، فإذا ما أمكننا أن نصد المسلم من أن يرشح نفسه سواء للانتخاب الصغير أو الكبير فنحن نختاره. لماذا؟ لأنّ هناك قاعدة إسلامية على أساسها نحن نقول ما قلنا: إذا وقع المسلم بين شرّين، اختار أقلهما شرّاً. لا شك أن وجود رئيس بلدية مسلم هو بلا شك أقل شراً – ولا أقول خير – من وجود رئيش بلدية كافر أو ملحد.

  لكن هذا الرئيس يهلك نفسه وهو لا يدري لأنه لما يرشح نفسه بدعوى أنه يريد أن يقلل الشر – وقد يفعل – ولكنه لا يدري بأنه يحترق من ناحية أخرى. فيكون مثله كمثل العالم الذي لا يعمل بعلمه، وقد قال عليه الصلاة والسلام: ((مثل العالم الذي لا يعمل بعلمه كمثل المصباح يحرق نفسه ويضيء غيره.)) لهذا نحن نفرق بين أن نَنتخِب وبين أن نُنتخَب. لا نرشح أنفسنا لنُنتخَب لأننا سنحترق. أما من أبى إلا أن يحرق نفسه قليلا أو كثيراً ويرشح نفسه في هذه الانتخابات أو تلك، فنحن من باب دفع الشر الأكبر بالشر الأصغر نختار هذا المسلم على ذاك الكافر أو على ذاك الملحد.

  السائل: يا شيخنا أفهم من هذا الكلام أنه بالنسبة للبرلمان أو بالنسبة للبلدبة إذا ترشح مسلم فالتصويت عليه جائز.

  الشيخ : نعم. لكن من باب – احفظ – من باب دفع الشر الأكبر بالشر الأصغر، مش لأنه خير.

  سلسلسة الهدى والنور، شريط 660 – بدءاً من

  #9318
  Anonimno
  Neaktivan

  Andol post=3785 wrote: Bin Baza, Usejmina, Albanija i mnoge mnoge druge učenjake, jer svi oni dozvoljavaju glasanje, po nekima je čak obaveza (Ibn Usejmin na primjer)

  Nije Islam ono sto su rekli Bin Baz Usejmin, Albani i drugi ucenjaci, nego je Islam ono sto je rekao ALLAH i Njegov Poslanik sallallahu alejhi we sellem, i Bin Baz, Usejmin i Albani nisu dokaz sami po sebi u serijatu, ovo me podseca na slijepo vezivanje za imena i uzimanje sve od njih jer su stekli ugled (ne zelim ovim da umanjim njihovu vrijednost). Znaj Andole od svakoga se uzima i odbacuje osim od Poslanika sallallahu alejhi we sellem.

  Neki smatraju da je obaveza pokornost emiru koga ti smatras taguta, kao na primjer Fevzan sto smatra kralja “saudije” sto ga ne slijedis u tom stavu, jer i on je od poznatih.

  #9319
  Anonimno
  Neaktivan

  Hodza1 post=3789 wrote:
  Nije Islam ono sto su rekli Bin Baz Usejmin, Albani i drugi ucenjaci, nego je Islam ono sto je rekao ALLAH i Njegov Poslanik sallallahu alejhi we sellem, i Bin Baz, Usejmin i Albani nisu dokaz sami po sebi u serijatu, ovo me podseca na slijepo vezivanje za imena i uzimanje sve od njih jer su stekli ugled (ne zelim ovim da umanjim njihovu vrijednost). Znaj Andole od svakoga se uzima i odbacuje osim od Poslanika sallallahu alejhi we sellem.

  Neki smatraju da je obaveza pokornost emiru koga ti smatras taguta, kao na primjer Fevzan sto smatra kralja “saudije” sto ga ne slijedis u tom stavu, jer i on je od poznatih.

  Ja ne slijedim nikog od pomenutih učenjaka po pitanju glasanja, tako da ovaj tvoj komentar ne ide u prilog tvojim tvrdnjama. Ono što ja želim reći je da NIKO od učenjaka ehli sunneta nije protekfirio ove učenjake zbog toga što su dozvolili glasanje. Hoćeš li sada reći kako su svi učenjaci današnjice pogrešili po ovom pitanju?

  Hoću još da se zna, da mi neko ne bi kasnije naturao da ja branim demokrate i kafire, a to je da ja opravdavam glasače i one koji pozivaju na glasanje u slučaju kada kod njih postoji šubha KOJA MOŽE BITI OPRAVDANJE, a ne svaka šubha.
  Tako, ne pravdam onoga koji poziva na glasanje za neku partiju jer voli demokratiju, ili je smatra ispravnim putem, slaže se sa demokratskim programom stranke i ne negira njegove kufrove, i slične situacije. U svim ovim slučajevima su oni koji pozivaju glasanju kafiri, kao i oni koji glasaju pod ovakvim slučajevima.

  S druge strane, oni koji glasaju i pozivaju glasanju imajući pri sebi neku od šubhi:
  – biranje manjeg od dva zla (od dva kandidata izabrati onog ko je manje zlo) misleći da je u tome šerijatska korist i misleći da šerijatski argumenti idu njemu u prilog
  – činjenje manje štete radi veće koristi ( i navodi za ovo ono što misli da su šerijatski argumenti, pogrešno ih shvatajući)
  – umanjivanje štete, opet na osnovu pogrešno protumačenih šerijatskih tekstova
  – pomaganje jednog nevjernika protiv drugog, tako što će se pomoći nevjernik koji je manji zlo da pobjedi na izborima nmevjernika koji je veće zlo po muslimane, opet pogrešnim tumačenjem šerijatskih tekstova

  i u ostalim situacijama u kojima se vlasnik šubhe oslanja na šubhe koje su PREVENTIVNI FAKTOR tekfira.

  Ja sam rekao da je dozvoljeno klanjati iza hodža koji pozivaju glasanju u Bosni pretpostavljajuću da pripadaju drugoj kategoriji koja se može opravdati. Ako je pak neko siguran da je neki hodža izašao na glasanje jer voli demokratiju, ili je smatra ispravnim putem, slaže se sa demokratskim programom stranke i ne negira njegove kufrove, i slično, onda namaz za takvim hodžom nije ispravan jer on nije musliman.

  A Allah je taj koji upućuje na pravi put!

  #9320
  Anonimno
  Neaktivan

  Aha znaci ipak te mogu natjerati da se izjasnis malo bolje, vidis sad ti se ovaj odgovor razlikuje u mnogome od onog prvog, ali isto kao sto ti ne zelis da ti neko nakaci da branis demokrate i kafire, i drugi ne vole da im kacis da tekfire gore pomenuta imena.

  Ipak za razliku od tebe ja tekfirim bosanske hodze koji pozivaju na glasanje i idu sami na glasanje (ovde izuzimam samo one koji teoretski smatraju da je onaj ko glasa opravdan nekakvom shubhom, a tekfirim one koji kazu ljudima otvoreno da izadju i glasaju, i ovde im razlike), i tekfirim i one glsasace koji izadju da daju glas nekoj partiji (makar nosili i brade), eto a sada reci sta hoces za mene ne zanima me.

  #9321
  Anonimno
  Neaktivan

  Andol post=3785 wrote: [quote quote=Hodza1 post=3782]Andol smatram da si pogrijesio u odgovoru, i stav koji si izneo po pitanju hodza bosanskih koji sami glasaju i drugima dozvoljavaju je jako cudan, na tebi je da izneses dokaze o ovome, u protivnom je batil ovo sto si rekao.

  Onaj ko dozvoli glasanje je isti kao i onaj koji glasa, jer dozvoljavanje kufra je samo po sebi kufr. Iz tvog stava ja zaključujem da ti tekfiriš šejhove Bin Baza, Usejmina, Albanija i mnoge mnoge druge učenjake, jer svi oni dozvoljavaju glasanje, po nekima je čak obaveza (Ibn Usejmin na primjer). Ili pak smatraš da ovi šejhovi nisu dozvolili glasanje, iako postoje nepobitni dokazi da jesu? Ili nešto treće meni nepoznato?

  Dokaze sam iznio u tekstu čiji sam link naveo, a ti dokaži da ja nisam u pravu, samo nemoj navoditi suhoparne izjave i citate učenjaka, već reci taj i taj je protekfirio glasače na izborima i one koji dozvoljavaju glasanje.

  صلاح الدين wrote: Postoji li razlika izmedju obicnog glasaca (koji to najvjerovatnije cini iz neznanja u islamu) i onoga koji poziva na glasanje. Pogotovo sa minbere.

  Razlika postoji, jer onaj koji nezna suštinu glasanja i glasa zarad nekog dunjalučkog interesa ne razmišljajući o tome šta će taj kandidat kasnije raditi u parlamentu, pravda se nepoznavanjem situacije, dok onaj sa minbera po pravilu poznaje suštinu glasanja, ali se pravda raznim šubhama (biranje manjeg između dva zla, pomaganje jednog nevjernika protiv drugog i slično).

  Niti jedni niti drugi ne tekfire se bez otklanjanja preventivnih faktora tekfira, a preventivni faktor tekfira se neće otkloniti ni nakon objašnjenja ako isti ustraje misleći da je njegov stav šerijatski validan. Tekfiri se samo onaj kome je poznata situacija i koji nema šubhi, ali ustrajava u svom stavu iz INATA!

  Ovo je slučaj sa ešarijama i maturidijama koji vjeruju da je Allah svuda i koji negiraju ajete o Allahovom uzdignuću, tumačeći ih na svoj način. I pored toga što je to kufr i što su im učenjaci ehli sunneta razjasnili šubhu, niko ih ne tekfiri sve dok oni misle da je njihova šubha utemeljena na šerijatu. Tekfire se samo oni koji odbijaju istinu iz inata i oholosti.

  Ovo je ono što ja znam da je stav naših daija i što se može naći u Selasiniji.

  Halalices mi Andole moram jos jednom da se osvrnem na tvoj post. U jednom odgovoru si sam sebe pobio i derogirao, meni si gore odgovorio da onaj ko dozvoljava glasanje je isti kao i onaj koji glasa

  Onaj ko dozvoli glasanje je isti kao i onaj koji glasa

  , da bi kasnije rekao Salahudinu da izmedju te dvije stvari ima razlike

  صلاح الدين wrote: Postoji li razlika izmedju obicnog glasaca (koji to najvjerovatnije cini iz neznanja u islamu) i onoga koji poziva na glasanje. Pogotovo sa minbere.

  [b]Razlika postoji, jer onaj koji nezna suštinu glasanja i glasa zarad nekog dunjalučkog interesa ne razmišljajući o tome šta će taj kandidat kasnije raditi u parlamentu, pravda se nepoznavanjem situacije, dok onaj sa minbera po pravilu poznaje suštinu glasanja, ali se pravda raznim šubhama (biranje manjeg između dva zla, pomaganje jednog nevjernika protiv drugog i slično).

  Ako nisi brate dovoljno kompetentan u nekoj stvari nije ponizenje da kazes da ne znas, jer je bolje reci neznam, od odgovora koji ce stovriti smutnju, ili koji ce ljudima ohalaliti stvar koja nije dozvoljena, jer ipak te ljudi shvataju ozbiljno i uzimaju od tebe, zato budi oprezan.

  Molim Allaha da i´mene i tebbe uputi na istinu i ucvrsti nasa srca na njoj, i da nas poduci ispravnom shvatanju vjerskih propisa. Amin

  #9322
  Anonimno
  Neaktivan

  I ja molim Allaha,Jednog,Jedinog,osim Kojeg drugog boga nema,da uputi i mene i vas dvojicu,ali i sve druge Njegove iskrene robove koji tragaju za Istinom.Amin!!!

  #9323
  Anonimno
  Neaktivan

  Primarni cilj Islama je uspostava pravde na Zemlji. Cilj svih prijašnjih Allahovih Objava i vjerovjesnika je: ‘Mi smo izaslanike naše s jasnim dokazima slali i po njima knjige i terazije objavljivali, da bi ljudi pravedno postupali’! (Hadid, 25) Stoga, nepravda je suprotna i u konfliktu sa svim nebeskim objavama i vjerama. Kur’an Časni ne samo da zabranjuje muslimanu da čini zulum, nego zabranjuje i bilo kakav vid pomaganja ili pružanja podrške zalimu, onome ko čini drugima nepravdu: ‘I ne držite stranu onih koji nepravedno postupaju, pa da vas vatra prži’. (Hud, 113)
  Imamo li onda pravo pružati podršku Cionistima, tj. američko-jevrejskoj alijansi koja čini zulum nad svima, a najviše nad muslimanima?

  Danas se muslimani bore na izborima da pobijedi stranka koja će ući u euro-atlantske integracije, tj. bore se za partiju koja će biti članica NATO saveza koji tlači cijelu planetu, a najviše terora i patnje od njih imaju muslimani. To je kufr!

  Interesantno razmišljanje jednog učenjaka koga čak ne ubrajaju ni u selefije, a kamo li tekfirdžije.

  #9324
  Anonimno
  Neaktivan

  Onaj koji poziva na glasanje ili sam glasa a zna stanje biranih ponistava svoj Iman i ulazi u kufr na vise vrata:

  -zadovoljstvo sa djelima onih koje je birao
  -pomaganje istih da cine sirk i kufr
  -rusenje temelja kufra u taguta

  Kada sam naveo razloge ponistivanja Islama glasaca i onih koji pozivaju i obavezuju na glasanje treba napomenuti da pojedinac koji je glasao ili dozvolio glasanje a poznato nam je da je postavljanje taguta za predsjednika i zakonodavaca sirk i kufr nemoze biti opravdan niti tevilom niti ne znanjem jer takav je ponistio prvi uslov la ilaha ilallah, kufr u taguta. Kufr u taguta je od aslu dina i pojedinac koji ponisti neke od njegovih ruknova ne moze biti nikad opravdan ni u kom mjestu niti vremenu. Rekao je plemeniti sejh Abu Batin: “Ulema iz svih pravnih skola su spomenuli mnogo stvari,koje ne mozemo pobrojati,od rijeci,djela i uvjerenja,ciji pocinioci postaju kafiri, i to nisu ogranicili samo na onoga koji radi prestup nakon saznanja o njegovoj zabrani (mua'nid). Zato svaki onaj koji tvrdi da je pocinioc kufra opravdan iz tewila, idztihada, teqlida (slijepog slijedzenja) ili iz ne znanja (dzehla) suprostavlja se knjizi, sunnetu, i koncenzusu (ijma), bez ikakve sumje.” Nema sumnje da onaj koji dozvoli i ucestvuje u demokratskim izborima upao je u jasan sirk i kufr.

  Dalje mi mozemo da imamo teoretsko uvjerenje da neki pojedinci koji su dozvolili glasanje za postavljanje taguta za predsjednika i zakonodavaca mimo Allaha su uradili to djelo zbog idztihada, tewila ili ne znanja i da takvi su u istinu bili ne znalice ili su ucinili idztihad pa hujjah (dokaz) nije uspostavljen nad njima nisu kafiri ali nemogu biti muslimani jer ime musrik je ustanovljeno prije poslanice, jer oni cine ili dozvoljavaju sirk svom Gospodaru i izjednacavaju druge sa Njim u hukmu (vladavina), tesriu (zakonodavstvo) i tahakumu i uzimaju mimo Allaha druge bogove i gospodare i izmisljaju mu iste (endad) prije poslanice ali takvi se ne kaznjavaju. Mora se praviti razlika kufra koji za sobom povlaci kaznu i onaj koji za sobom ne povlaci kaznu.

  sejh Abdul Latif bin AbdurRahaman je naveo veoma vazno pravilo koje glasi: ‘Islam i Sirk su dvije, jedna drugoj suprotne stvari; ne mogu se sastati niti nestati, tako da ni jedna ne ostane.’ (Minhadzut Te'sis, str 12) ili govor njegovog babe sejha AbdurRahaman ibn Hasana koji je takodze spomenuo ovo pravilo kada je rekao: “ko uradi sirk ostavio je tewhid, jer su njih dvoje dvije suprotnosti koje se nemogu sastati. Otuda kad se god pojavi sirk nestane tewhid.” (ed durer, 2:204) Tako da nema veze kako je sirk i kufr nastao tewhid neminovno nestaje jer Islam je absolutno cist od onoga sto mu sustinu ponistava u nasem slucaju onaj koji poziva na glasanje ili sam glasa a zna stanje biranih ponistava svoj Iman i ulazi u kufr na vise vrata:

  -zadovoljstvo sa djelima onih koje je birao
  -pomaganje istih da cine sirk i kufr
  -rusenje temelja kufra u taguta.

  Nadam se da je ovo jasno.

Pregledavate 15 postova - 1 do 15 (od ukupno 148)
 • Morate biti prijavljeni kako bi mogli odgovoriti na ovu temu.