Idlib očekuje napad

Popularno na sajtu

Hudhayfa al-Shahad stavio je šarenu papirnu čašu, ispunjenu vatom i ugljem, na lice dječaka i učvrstio plastičnu vrećicu oko njegove glave: improvizirana gas-maska ukoliko hemikalije ponovo padnu na sirijski grad Idlib, piše agencija Reuters.

Civili u sirijskom posljednjem uporištu aktivne opozicije predsjedniku Basharu al-Assadu spremaju hranu i kopaju skrovišta uoči očekivane vojne ofanzive.

Oni također polažu velike nade u diplomatiju susjedne Turske da će ih spasiti od vojne akcije koja bi mogla izazvati humanitarnu katastrofu.

„Spremamo se sa ono malo što imamo: male primitivne maske možemo staviti na usta naše djece u slučaju da nas pogode hemikalijama“, govori 20-godišnji Shahad Reutersu iz svog sela južno od grada Idliba gdje živi sa trudnom suprugom, troje djece i približno 15 drugih ljudi.

Njegov brat, 35-godišnji građevinski radnik Ahmed Abdulkarim al-Shahad, pećinski prostor ispod hladnog, lozom pokrivenog dvorišta koji porodica kopa i u koji se skrivaju od bombardiranja od 2012. godine.

„Vojne pripreme koje smo vidjeli su u punom zamahu… Mi, kao civili, počeli smo spremati pećine“, govori i pokazuje staklene flaše ukiseljenog povrća na zidovima vlažne pećine.

Sedmice bombardiranja

Približno tri miliona ljudi živi u pobunjeničkom uporištu na sjeverozapadu Sirije koje sačinjava većinu provincijne Idlib i obližnje dijelove provincija Latakia, Hama i Halep.

Polovina njih je prebjegla od borbi ili ih je prebacila Vlada u skladu sa dogovoru o predaji iz drugih dijelova Sirije dok Assad postepeno preuzima teritoriju od pobunjenika.

Aprila prošle godine, ratni avion režima je bacio sarin na Khan Sheikhoun u Idlibu, ubivši više od 80 civila, ustanovila je UN-ova Istražna komisija. Također je ustanovljeno kako su sirijske snage koristile hemijsko oružje, uključujući hlorin, više od 20 puta tokom rata.

Zvanični Damask i njegov saveznik Rusija negiraju ove optužbe i navode kako ne koriste hemijsko oružje. Stanovnici Idliba su u strahu, a Washington je upozorio Assad da ne koristi hemijsko oružje u bilo kojoj ofanzivi i obećao odmazdu ako to uradi.

Rusija, Assadov saveznik, nastavila je sa zračnim udarima na pobunjenike u Idlibu u utorak nakon sedmica bombardiranja i granatiranja koje su izvele snage sirijskog režima u očitom uvodu na potpunu ofanzivu na posljednju veću enklavu pobunjenika.

No, Turska se nada kako će današnji samit sa liderima Irana i Rusije u Teheranu spriječiti ofanzivu. I neki od sagovornika Reutersa iz Idliba misle kako ofanziva može biti izbjegnuta.

„Ne vjerujem kako će biti napada na Idlib. To je sve medijski rat. Velike sile su se već ranije dogovorile o Siriji i podijelile zemlju“, govori 50-godišnji Jaafar Abu Ahmad iz ruralnog dijela grada Ma'arat al-Nuaman.

Pomoć Turske

No, sedmogodišnji rat je naučio Ahmada da bude spreman. Njegova porodica širi iskopine u kojima se skrivala od udara proteklih pet godina i puni ih hranom.

„Bez prestanka kopam, zajedno sa ženom i djecom, već dva mjeseca. Ova pećina nam je sada sklonište. Nedavno smo je očistili jer smo je bili zanemarili“, objašnjava on.

Sa granatiranjem, zračnim udarima i pričama o mogućoj ofanzivi, lokalna vijeća iz Idliba su se skupila i zatražila pomoć Turske.

„Za nas u oslobođenim područjima su naša turska braća jedini garanti pregovora“, rekao je Ahmad Shtaam al-Rashu, 48-godišnji lider seoskog vijeća Ma'shureen.

Turska je napravila posmatračka uporišta duž linije fronta između pobunjenika i snaga Vlade i Rashu govori kako im je Turska poručila kako je to znak posvećenosti zaštiti naroda Idliba.

Idlib se često opisuje kao „posljednje utočište“ pobunjenika i interno raseljenih civila i svaka prijetnja ofanzivom prijeti raseljavanjem i ljudskom nesrećom.

„Oko priča o bijegu ka turskoj granici, ne vjerujem kako ćemo ići iz naših domova. Bombardiranje će nas poklopiti. Nema mjesta više nakon Idliba. Borit ćemo se do posljednjeg čovjeka, nemamo više opcija“, navodi Ahmed al-Shahad.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz