Kornjačama ne treba satelitska navigacija

Popularno na sajtu

Jedna od mnogobrojnih misterija životinjskog svijeta jeste činjenica da morske kornjače pređu hiljade milja u toku migracija, i uvijek se vrate na plažu na kojoj su se izlegle.

Ova posebna vrsta kornjača, bukvan korčnjače, su zagonetna stvorenja koja naseljavaju obale Mediterana, zapadne Afrike, Brazila i jugo-istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država, a posebne su po tome što pređu i po osam hiljada milja u toku migracija, ali se uvijek vrate baš tamo gdje su se izlegle, prenosi Blic.

U roku od dvadesetčetiri sata od trenutka od kada se izlegu, male bebe kornjače idu do obale i započinju svoje plivanje koje ide i do osam milja u krug, u smjeru kazaljke na satu. Naučnici su i ranije znali da ove kornjače koriste osjećaj za magnetno polje, tačnije da znaju da se orijentišu prema magnetnom polju ka sjeveru i jugu.
 

Sada su došli do zaključka da kornjače na osnovu magnetnog polja naprave mentalnu mapu, i znaju ne samo gdje su sjever i jug, već znaju da se orijentišu ka sve četiri strane svijeta.

Jedan od istraživača sa Univerziteta Sjeverne Karoline, objasnio je kako se kornjače orijentišu.

“Najteže kod navigacije na otvorenom moru je odrediti je određivanje geografske dužine, tačnije istok-zapad pozicije. Ljudi su vijekovima pokušavali da pronađu način za to. Ova studija, prva, pokazuje kako to rade životinje, izjavio je istraživač.

Istraživači vjeruju da bukvan kornjače stvore mentalnu mapu svog puta migracija na osnovu magnetnog polja, kombinovanjem informacija o uglu magnetnog polja i njegovom intenzitetu.

(24S)

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz