U Siriji postoji mogućnost izbijanja novih ratova

Popularno na sajtu

Dešavanja na sirijskoj sceni upozoravaju na mogućnost izbijanja novih sukoba.

Rat u Siriji još nije gotov i nije moguće predvidjeti da li će doći do njegovog kraja. Nova dešavanja na sceni upozoravaju na mogućnost izbijanja novih sukoba, a jedan od prvih nagovještaja je i činjenica da su frakcije i snage sirijskih Kurda proglasile federalni region u područjima pod njihovom kontrolom na sjeveru Sirije.

Nakon izjave Slobodne sirijske vojske da će se vojnim putem suprotstaviti novom entitetu, lideri 45 sirijskih plemena postigli su dogovor o formiranju zajedničkih snaga pod imenom „Vojska istočnih plemena“ u cilju suprotstavljanja grupi ISIL i snagama koje su u savezu sa njima.

Sirijski aktivisti i kulturne i društvene snage pokrenuli su političke i nacionalne napore kako bi se suprotstavili „federalizaciji“ pokretanjem stranica pod naslovom „Ne federaciji“ na društvenim mrežama, što je naišlo na kontrareakcije zagovaratelja podjele.

Vojni analitičar, brigadir Ahmed Rahal smatra da formiranje i proglašavanje plemenske vojske upravo u ovom trenutku predstavlja korak koji je više propagandne prirode nego stvarna akcija na terenu, jer Rusija i SAD neće pristupiti naoružavanju ove vojske budući da je ona neprijateljski raspoložena prema Kurdima koji su saveznici ove dvije velike sile.

O mogućim ratovima u Siriji koji neće čekati pad režima Bashara al-Assada, brigadir Rahal je ukazao na dvije vrste ratova. Kao prvo, ratovi koji vode ka federalizaciji države, što u stvarnosti znači njenu konačnu podjelu, budući da se temelje na sektaškim podjelama, a ne na ekonomskim ili socijalnim osnovama.

Pojasnio je kako velike sile to uglavnom neće dozvoliti jer nisu spremne da snose posljedice, pogotovo po pitanju migracije koja je ionako teret za sve.

I drugi tip potencijalnih ratova su, prema riječima brigadira, međusobni ratovi, prilikom čega će doći do regrutiranja lokalnih snaga za borbu protiv svih frakcija koje Zapad bude vidio kao terorističke, a ne samo protiv grupe ISIL, kao što su Front al-Nusra, Jund Al-Aqsa i Turkmenistan.

Ovaj rat će izbiti tako što će se pustiti da obavještajni podaci prođu do Fronta al-Nusre i organizacije Al-Kaida o frakcijama koje ih žele napasti, kao što se dogodilo nedavno kada je Front Al-Nusra napala jedinice Al-Ferqa13 na Maarrat al-Nu'manu.

Izvor: Al Jazeera

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz