Doba modernog ropstva: U svijetu radi 30 miliona robova

Popularno na sajtu

WASHINGTON – Prije dvije stotine godina jedan rob je koštao oko 40.000 dolara, a danas njegova cijena iznosi svega oko 90 dolara, što znači da je najniža u povijesti ropstva, tvrdi američki stručnjak za suvremeno ropstvo Kevin Bejls, a prenosi CNN.

Uslijed ogromnog rasta svjetske populacije, naročito u zemljama u razvoju, povećao se i broj ljudi koji se mogu pretvoriti u robove, zbog čega su oni postali jeftina i lako zamjenjiva roba. “Zašto plaćati liječenje ukoliko se razbole – jeftinije je pustiti ih da umru i zamijeniti ih drugima”, kaže Bejls.  

Sociolozi i Međunarodna organizacija za rad procjenjuju da u ovom trenutku diljem svijeta postoji između 12 i 30 milijuna robova. Prema podacima UN, robova ima svuda. Više od polovica onih koji su primorani mukotrpno da rade nalazi se u Aziji, dok u regijama Latinske Amerike i Bliskog istoka ima po 10 posto ukupnog broja robova. U subsaharskoj Africi ih ima nešto više od pet posto.

Robovi uglavnom rade u područjima kao što su prostitucija i masovna proizvodnja. Ima ih, međutim, i u onim industrijskim sektorima koje možda ne biste povezali s ropstvom – u oblasti trgovine kavom i čajem, u industriji za preradu hrane, pa čak i u domeni zdravstva.

Imajući u vidu sve ovo, postoji opravdan razlog da se tijekom svakodnevnog života zapitate da li su ruke robova dodirivale ono što sada držite u ruci. Ako je vjerovati navedenim podacima, uopće nije isključeno da bi odgovor mogao biti potvrdan.

(CDC/MA /Blic, Foto: AFP)

Obrada: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz