Egipat: Prvi samit zemalja Evropske unije i Arapske lige

Cilj samita je da Evropa i arapske diktature usaglase politiku i načine borbe protiv islama i muslimana uz istovremeno sprječavanje izbjeglica da pobjegnu sa ratnih zona, kako bih ih što više bilo ubijeno.

Popularno na sajtu

Čelnici 50-tak zemalja članica Evropske unije i Arapske lige okupit će se u nedjelju i ponedjeljak u egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu na prvom sastanku na vrhu na kojem će razgovarati o jačanju gospodarske i političke saradnje, migracijama i sigurnosnim pitanjima.

Samit u Sharm el-Sheiku na Sinajskom poluotoku, prvi je sastanak na najvišoj razini u historiji dvije organizacije. Sastankom će supredsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi.

Preko 20 godina se pokušavao organizirati takav sastanak, ali bez uspjeha.

Čelnici EU-a dogovorili su samit u Egiptu još u septembru prošle godine na svom neformalnom samitu u Salzburgu s ciljem potvrđivanja odlučnosti dvije organizacije da sarađuju na nizu pitanja od uzajamnog interesa.

Ideja je nastala nakon što su se Sebastian Kurz, kancelar Austrije, koja je tada predsjedavala Vijećem EU-a i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sastali s egipatskim predsjednikom Abdel Fattah al-Sisijem u Kairu.

Egipat voli isticati mjere koje je poduzeo da bi onemogućio ilegalne migrante da isplovljavaju s njegove sredozemne obale, a EU želi to pokazati kao primjer za ostale zemlje, navodi Hina.

EU bez jedinstva oko ključnih pitanja

Međutim, u pripremama za samit EU ne uspijeva osigurati jedinstvo oko ključnih pitanja o kojima će se razgovarati na samitu poput migracija ili nestabilnosti na Bliskom istoku.

Zemlje članice EU-a nisu se uspjele dogovoriti ni oko zajedničke političke deklaracije na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a i arapskih zemalja, a koja bi trebala biti usvojena na samitu.

Najveći dio deklaracije je usuglašen, ali je Mađarska imala primjedbe na dio u kojem se spominje globalni kompakt za migracije iz Marakeša.

Dobar dio čelnika potvrdio je svoj dolazak tek kada je postalo jasno da na samit neće doći sudanski predsjednik Omar al-Bashir i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

Hina piše da niko ne želi biti viđen u društvu Mohammeda bin Salmana, stvarnog vladara Saudijske Arabije nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a za čiju smrt se odgovornost pripisuje prijestolonasljedniku. Saudijsko izaslanstvo predvodit će kralj Salman.

Za sudanskog predsjednika al-Bashira Međunarodni sud izdao je potjernicu jer ga tereti za ratne zločine tokom sukoba u Darfuru.

Od samita nema velikih očekivanja u smislu konkretnih rezultata, nego će više biti simbolična potvrda dosadašnje saradnje.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz