Egipat je tempirana bomba!

Popularno na sajtu

Vodeća nacija arapskog svijeta je postala kulturno i politički zaostala – a to nije dobro

Dok se avionski putnici s naporom oporavljaju od posljedica erupcije vulkana u Islandu, druga eksplozija (erupcija) je u pripremi.

Ona je ovaj put političke prirode, a mogla bi da uzdrma i cijeli Srednji istok gdje se inteziviraju glasine o ratu u kome su zaraćene strane Amerika, Sirija, Izrael i Iran.

Predsjednik Hosni Mubarak, nasilnik kojeg podržava Amerika i koji skoro 30 godina gvozdenom rukom vlada Egiptom, ima 81 godinu i slabog je zdravlja, a nasljednik mu još nije određen.

General Mubarak je postavljen na vlast uz pomoć Amerike poslije atentata na predsjednika Envera el-Sadata 1981. godine. Sadat je bio „vlasništvo“ CIA-e od 1952.

Egipat, koji ima 82 miliona stanovnika, najnaseljenija je i najvažnija arapska nacija, a Kairo je kulturni centar arapskog svijeta. On je također prenatrpana „ludnica” sa osam miliona ljudi, čije se stanovništvo utrostručilo od kada sam ja tamo živio kao dječak.

Ne računajući Sjevernu Afriku, svaki treći Arapin je Egipćanin.

Nekada je Egipat bio srce i duša arapskog i muslimanskog svijeta. Pod Sadatovim prethodnikom, široko obožavanim nacionalistom Džemalom Abdel Naserom, Egipat je vodio arapski svijet. Egipćani su prezirali Sadata jer je bio korumpirana ulizica Zapada, a mrzovoljno su prihvatili i Mubaraka.

Nakon tri decenije pod Mubarakom, Egipat je postao kulturno i politički zaostao. U jednom nagovještenom slučaju, Mubarak je nedavno odletio u Njemačku na operaciju žučne kese i debelog crijeva. I pored milijardi dolara američke pomoći, Mubarak nije mogao da vjeruje u lokalnu bolnicu u vodećoj naciji arapskog svijeta (Egiptu).

Da bi zadovoljio egipatske generale, SAD daje Egiptu 1,3 milijarde dolara godišnje u vojnoj pomoći i oko 700 miliona dolara u ekonomskoj pomoći, ne računajući tajna plaćanja CIA-e i ogromne količine jeftine pšenice.

Mubarakov Egipat je kamen temeljac američke nadmoći u Srednjem istoku; 469.000 naoružanih egipatskih vojnika i 397.000 paravojnih i svirepih tajnih policajaca održavaju vladajući režim, lomeći svako neslaganje.

Iako velika, egipatska vojska ne dobija od Vašingtona moderno naoružanje, municiju i rezervne dijelove kako ne bi mogla da vodi rat protiv Izraela. Jedina funkcija te vojske je održavanje vladajućeg režima kojeg podržava Amerika.

Mubarak je dugo bio jedan od ključnih saveznika Izraela u borbi protiv islamista i nacionalističkih grupa. Egipat i Izrael sarađuju na obuzdavanju Palestinaca u Gazi, koji su pod vođstvom Hamasa.


Egipat sada uz pomoć Amerike gradi novi čelični zid na granici sa Gazom. Mubarakov zid, koji će biti visok 12 metara, dizajniran je da bi blokirao tunele na koje se oslanjaju Palestinci Gaze pri svom snabdijevanju.

Iako grmi na Iran i Kinu zbog ljudskih prava, Vašington ništa ne govori o svom klijentu Egiptu u kojem su izbori namješteni, protivnici režima brutalno mučeni, a politička opozicija likvidirana.

Ejmen Nur, posljednji čovjek koji se usudio da izađe na izbore protiv „vječnog“ Mubaraka – “faraona” za islamske protivnike – bio je uhapšen i mučen.

Sada, dok Mubarakovo zdravlje slabi, SAD i Izrael su sve više i više uznemireni jer bi njegova smrt mogla proizvesti političku erupciju u već dugo suzbijanom Egiptu.

Mubarak je pokušavao da pripremi svog sina Džemala kao nasljednika, ali se Egipćani tome duboko protive. Moćni sedamdesetdvogodišnji šef obavještajne službe, general Omar Sulejman, koji je saveznik SAD-a i Izraela, jedan je od mogućih nasljednika. CIA će također pripremati za taj posao nekog drugog generala armije ili vazduhoplovstva.

Vašington se nada da će uspjeti ugurati nekog drugog podaničkog generala na vlast i time održati lojalne bezbjedonosne snage prije nego što 30 godina suzbijenog bijesa prema Mubarakovoj diktaturi, egipatska politička kastracija, žeđ za promjenom i strašno siromaštvo proizvedu vulkansku erupciju na Nilu.

 

Autor: Eric Margolis, QMI Agency

Obrada: Put vjernika

Izvor: http://www.torontosun.com

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz